VAFF schema 2018

torsdag 10/5 filmfestival

 

18.00 | Välkommen till VAFF!

18.15 – 19.20 | Filmblock 1 

Proletären
Regi: Jakob Arevärn | 9 minuter
En man står och gräver en grop mitt ute i ingenstans. Mobilen ringer konstant och trots att han försöker se allt positivt blir det inte som planerat. En nattsvart satir över arbetsmarknadens villkor.

Memodom 
Regi: Oscar Byström | 10 minuter
Genom framsteg inom minnesöverskrivning kan Memodom frigöra patienter från ångest, oro och trauman som hänt tidigare livet. Elin har uppsökt kliniken för att lätta sitt sinne från det som drabbat henne, och vi får följa med när tyngden släpps från hennes axlar.

Skolsyrran
Regi: Anna Brodin & Frida Sandberg | 13 minuter
Den nyutbildade skolsjuksköterskan Sara lämnas, med några underminerande ord, till ”den trevliga byggklassen” och hennes auktoritet blir snart utmanad av en av tonårskillarna. Det blir starten på en maktkamp som får en fysisk förlösning under ett thaiboxningspass.

I Will Always Love You, Kingen
Regi: Amanda Kernell | 30 minuter
Det är minus 30 och Conny, 20 år, går runt som en orolig brottsling med huvan uppe i ett litet bortglömt samhälle i norra Norrland. Han är inte välkommen någonstans och hela byn verkar hata honom. Igår fick han panik och drog från sin flickväns förlossning – men nu har han ångrat sig och vill komma tillbaka. Men vad ska till för att hon ska förlåta honom?

19.30-20.50 | Filmblock 2

Memento Mori
Regi: Amanda Björk | 16 minuter
Humorduon “Humor är kul” tar dig med på en resa i deras universum. Möt Myra och Rapunzel som gör ditt barnkalas, din fest, ditt dop eller din begravning oförglömlig och lite obekväm. Följ med Susanne som har haft ett riktigt tungt halvår när hon oväntat träffar sin högstadiemobbare Anna-bellé hos gynekologen. Eller Magnus som har ett obearbetat trauma kopplat till sin mamma som tar sig uttryck på olika sätt. När som helst. Var som helst. Med vem som helst.

Infektionen 
Regi: Patrik Eklund | 16 minuter
Krister och Kristinas äktenskap är i fara. De små irritationsmomenten som präglat deras relation har blivit allt mer påtagliga. De söker hjälp hos en terapeut, men kanske är det för sent för att bota den infektion som hotar att slita deras förhållande itu.
”Infektionen” är en film i Ingmar Bergmans anda strösslad med en svart humor som tillvaratar Bergmans attribut utan att parodiera.

Vulkan
Regi: Ann Holmgren | 20 minuter
Vulkan är en existentiell roadmovie till fots i ett vinterkallt Kiruna. Edith, 25, vill veta vad som är meningen med att leva och ger sig ut och frågar människor hon möter.
Enträget försöker hon tränga in i deras privata tankevärldar för att hitta svar. Filmens dialog är helt baserad på verkliga samtal.

Lulin
Regi: Ludvig Stolterman | 24 minuter
En man ser något han inte kan förklara på åkern utanför sin stuga. Är han galen om han accepterar att han sett något övernaturligt eller är han galen om han förnekar det?

@janabringlov
Regi: Jana Bringlöv Ekspong | 4 minuter
Josef kan inte somna om efter en mardröm, och loggar istället in och har webb-sex med @janabringlove som enligt uppgift befinner sig 473 km bort. Men det är något som inte stämmer. Vem är @janabringlove och hur långt bort befinner hon sig egentligen?

21.00 Sameblod

Regi: Amanda Kernell | 110 minuter
Elle, en samisk tjej från ett renskötarhem utsätts för 30talets rasism med kolttvång och rasbiologiska undersökningar och väljer att rymma och ”bli svensk”. Men i kampen för att få status och bli en riktig svensk så tvingas hon bryta banden med sin familj och förneka det liv hon vuxit upp i.

Från filmen Sameblod

Från filmen Sameblod

23.00 World of darkness – dokumentär | prescreening

Regi: KEVIN LEE & GILES ALDERSON | 85 minuter
’World of Darkness: The Documentary’ profiles the cult role-playing games ’World of Darkness’ and ’Vampire: The Masquerade’ that created a phenomenon in the 1990s – a zeitgeist that helped shape and de ne lm, literature, fashion and club culture. They influenced everything from the TV series ’True Blood’ and the ’Underworld’ film franchise to club fashions and storytellling but perhaps their biggest impact was on the fans, whose lives they changed forever.
Entertaining and enlightening, this film features exclusive archive of the early days and development of vampire culture. Also includes in- depth interviews with the founders, creators and artists, as well as the fans and notable stars – all of whom helped evolve the franchise into a worldwide phenomenon that continues to this day.

World of Darkness

World of Darkness

fredag 11/5 filmfestival & tävling

Ted Kjellsson besöker VAFF och berättar om sin nya långfilm Ensamma i rymden!

Ted Kjellsson besöker VAFF och berättar om sin nya långfilm Ensamma i rymden!

18.00 Välkommen till VAFF

Festivalen är Västerbottens uttagningen till Novemberfestivalen som även kallas SM i ung svensk film. Vinnaren av VAFF får resa, boende och inträde till Novemberfestivalen för att tävla med filmer från hela Sverige. VAFF kommer även dela ut diplom i flera kategorier. Alla är välkomna!

 

18.15 Ted Kjellsson berättar om den nya filmen Ensamma i rymden

Vi är sjukt stolta att ha trailerpremiär för regissören Ted Kjellssons nya långfilm Ensamma i rymden! Filmen beskrivs som en korsning av Star wars och Bröderna Lejonhjärta. Ted kommer föreläsa om hur han skapade filmen samt visa material.

19.15 Tävlingssektion | 1 Tungvikt

Från filmen Jag hänger kvar

Från filmen Jag hänger kvar

 

Hemma nu

Isak Lundberg, Magnus Pettersson, Gustav Samuelsson, Jonathan Swartling | 7.43
Filmen handlar om Bosse, en avdankad ljuddesigner, som genom succé med en radioreklam återigen får chansen att jobba med de absolut största.

Jag hänger kvar
Joel Steimer | 14.26

Jag hänger kvar handlar om astronauten Olav som råkar ut för mordförsök av sin egen kollega och måste tackla rymdens taskiga telefonuppkoppling för att kunna komma hem igen.

Tills Imorgon
Martin Sjatipa | 14.47

Karl från Snobben har växt upp och blivit en miserabel ståuppkomiker.

Signal

Från filmen Signal

Signal
Oscar Byström | 11.06

Det råder ett mystiskt utegångsförbud i Sverige under mitten av 90-talet. På nyheterna pratas det om ett hot men frågetecknen är många.
Varför får inte Anna gå ut? Och är det egentligen något att vara rädd för?
Anna, 17 år gammal blir strängt tillsagd av sina föräldrar att inte lämna huset under kvällstimmarna, vilket hon inte heller tänker göra. Men när ungdomskärlek kommer in i bilden så får hon svårt att skilja på rätt och fel.
Mitt i denna annorlunda världssituation så får vi följa två unga och växande människor som vill utforska livet och varandra.

 

Tävlingsektion 2 | Mellanvikt

Limbo

Från filmen Limbo

Limbo
Agnes Arvidsson och Adam Öbom | 8
En ung student stannar kvar på skolan en kväll då en hiss ur funktion plötsligt kommer till liv. Hon blir inlåst och det är då fotstegen hörs. Kan dem hjälpa henne till en utväg eller leder dem henne bara längre bort från vad som är verklighet.

I Famnen På En Ängel
Michaela Nordenstam | 12.50
Vad händer då den världskända Jackson Ryer landar i lilla Holmana och ställs inför världens många andra perspektiv? – En film om omedveten kärlek och prestationsångest som speglar 2000-talets ungdomars generations stereotyper.

Det leder till något gott 
Marcus Nilsson | 3.58
Ett filmporträtt som behandlar frågor om ideellt arbete och vad som får människor att vilja göra något för andra.

Miranda
Julia Edlund, Julia Selstam och Pär Sparresäter | 6
En ung kvinna vid namn Petra är ute på en promenad skogen då hon stöter på Miranda som har varit med om en olycka. Hon får i uppdrag att leta reda på Mirandas syster Clara men Petra märker snabbt att hon döljer en mörk hemlighet.

Filmen av Sampo 
Arvid Strandgren | 16.14 (ej i tävlan)
En stark och känslomässig berättelse om en högfungerande autisktiskt barn berättar om sina erfarenheter från låg-mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet fram till idag. Filmen är gjord efter en monolog som Sampo Lintunen skrivit själv.

Tävlingssektion 3 | Tungvikt

Dans l’eau (In The Water)

Från filmen Dans l’eau (In The Water)

Dans l’eau (In The Water)
Yuliya Antonova | 4.28
« You have to come out of your shell if you want to start living ». Young girl has visions that disturb her. She tries to understand its meaning by following them. A story about overcoming fears. // ”Man ska komma ut ur sitt eget skal om man vill kunna börja leva ”på riktigt””. En ung tjej ser drömsyner som stör henne. Hon försöker att förstå sina drömmar genom att följa dem. En historia om att övervinna sina rädslor.

Högtflygande drömmar
Otto Almstedt | 4.31
En ung superhjältefanatiker har nästlat sig in i en superhjälteskola för att komma närmre hjältarna som han idoliserar. Men det visar sig att gräset inte alltid är grönare på andra sidan.

Stjärnor lyser inte utan mörker
Linn Stenmark | 10.29

Det är hemskt att ha ångest, men det är ännu jobbigare när man måste vara öppen och visa sig sårbar för någon man aldrig ens träffat förut.

Elda Skolkataloger
Pontus Sundström | 14.28
Evelin & Sampe fördriver tiden med att bränna skolkataloger ute vid en brasa, då en mystisk man anländer och giver dem en konstig revolver som har en underlig påverkan på dem.

Elda Skolkataloger

Från filmen Elda Skolkataloger

 

22.15 Prisutdelning VAFF 2018