Branschdagarna 2024

För alla som är intresserad av filmskapande bjuder Film i Västerbotten in till föreläsningar, mingel, prisutdelningar och work in progress. Nedan kan du läsa om vilka som kommer att gästa oss, och fler kommer att tillkomma!

Boka din plats nu, varmt välkommen!


TORSDAG 28 NOV

  • Filmarträff – 13:00-17:00 Folkets hus, Milkagård 

Ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt. Och vi bjuder på fika till minglet! 

Camilla Liljestrand – Colorist, som fördjupar berättelser med färg och ljus.

Björn Carlsson – Driver Dreadlight, en uthyrningstjänst för ljus och grip. Har arbetat på produktioner som Jägarna, Händelser vid vatten och Snödrömmar.

Andreas Westerbergs, Novia och Visual Magic – Har skapat en trailer för En upptäcktsresandes död. Greenscreen-inspelning i Finland i samarbete med digital postproduktion hos Visual Magic i Skellefteå.

Sebastian Saury – Har arbetat som grip sedan 2011 på projekt som t.ex Triangle of Sadness. Han specialiserar sig på kamerariggar.

Anders Muammar – Erfaren Konstnär, attributmakare och Fx-make up artist.

Emma Lindahl – Är en filmregissör, utbildad vid Polska filmskolan, och nu bosatt i Umeå, vars poetiska kortfilmer har visats på festivaler runt om i världen.

Sara Kingdom började frilansa 2018 under sitt tredje år på filmskola i England. Hon är nu aktuell som DP i kortfilmsthrillern ’Docka’ och i vinter släpper hon en dokumentär om kvinnliga snowboardåkare. 

  • Work in progress – 19:00-21:00 Mingla, Folkets Bio I Väven

Filmprojekt som presenteras:

  1. Chambre Séparée – Sci-fi/komedi där två astronauter får inflygningsförbud på väg hem, och när syret börjar ta slut inser en av dem att hon delar kapseln med en galning. Regi: Jonas Lawes
  2. Skrapade knän – Ett pojkgäng ger sig ut på hyss i nattens mörker, men tvingas konfrontera sanningen när allt går fel. Regi: Manna Bergström
  3. Epadunk – skräckfilm + epatraktorer = epaskräck! En epatraktor med en enorm baslåda drar igång en till synes romantisk dejt, som senare förvandlas till en kamp mellan liv och död. Regi: Jakob Arevärn
  4. Rörelser – I 1930-talets Tornedalen dras Rakel, en troende læstadian, in i sin makes nya sekteristiska rörelse, påstått ledd av Gud. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser. Rörelser, baserad på verkliga händelser, är den första långfilmen med dialog på meänkieli. Regi: Jon Blåhed

FREDAG 29 NOV

  • Branschdagen – 10:00-16:00 Väven, Vävenscenen

Gäster:

William Spetz – Aktuell med Kristallenbelönade Netflix-serien Tore

Anna Wallmark – Den hyllade romanen ”Jag for ner till bror” blir tv-serie, Skellefteå-bördiga producenten Anna kommer berätta mera

Niki Lindroth von Bahr – Ingen skildrar tillvarons meningslöshet och obegriplighet lika träffande eller lika roligt som animatören och modellmästaren Niki Lindroth von Bahr

Henrik Larsson – Frilansfotograf i 20 år med titlar som Robinson, Parneviks och Berg flyttar in och nu aktuell med festival-filmen Pierre West och SVT-serien Per & Bettan

Samt: SVT Kortfilm, SVT Humor & SVT Minoritet är intresserade av berättelser från norra Sverige och kommer att besöka branschdagen för att berätta mera!

  • Filmare möter filmare Från 19:00 Väven, Öppna foajén, Kajen

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


TORSDAG 28 NOV

Filmarträff 

13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård
Filmarträff

Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt.

Det blir även fika och chans att träffa andra filmare och vi bjuder på fika!

Camilla Liljestrand

Camilla är en Sundsvalls-baserad colorist som arbetar med färg, ljus, kontrast och textur för att ge filmens berättelse djup. 
Med rötter i analog konst och erfarenhet av DaVinci Resolve, jobbar hon mot hela Norden med kortfilmer och dokumentärer som visats på SVT, TV4 och filmfestivaler.

Björn Carlsson

Björn har arbetat inom filmbranschen sedan 2010 och driver sedan 2022 företaget Dreadlight, en uthyrningstjänst för filmutrustning med fokus på ljus och grip, baserad i Luleå. Han har arbetat på produktioner som TV-serien Jägarna, Händelser vid vatten, Ett sista race, Stöld samt årets julkalender Snödrömmar, bland flera andra.

Andreas Westerbergs, Novia och Visual Magic

Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, Finland, och Visual Magics VFX-utbildning i Skellefteå har under hösten genomfört en virtuell produktion där målet varit att skapa en trailer för Andreas Westerbergs kortfilmsmanus “En upptäcktsresandes död”, som utspelar sig på ett 1400-talsskepp. Produktionen har skett med greenscreen-filmning i Finland och digital postproduktion hos Visual Magic för att skapa en realistisk återgivning av filmens historiska miljö. Projektet genomförs med stöd av Interreg-projektet Borderless Game Academy och Leader-projektet Filmpool Ostrobothnia.Vi berättar om samarbetet, möjligheter och utmaningar samt visar material från produktionen.

Sebastian Saury

Sebastian Saury, Ursprungligen från Göteborg men bor sen 6 år tillbaka i Tärnaby, Började jobba med film 2008 och som grip sen 2011. Beck, 101 åringen, Triangle of sadness är några exempel på projekt genom åren. Han har en förkärlek för kamerariggar och andra kamerarelaterade konstruktioner. Under de senaste åren har han utvecklats till mer av en mångsysslare som arbetar både inom film och teater.

Anders Muammar

Anders Muammar är konstnär, attributmakare och Fx-make up artist. Han kommer ursprungligen från Arvidsjaur och har via Scenografiskolan i Skellefteå under 20 år arbetat främst med filmproduktioner men även inom mängder av andra kulturområden. Det senaste året byggde han bl.a ett Escape room i Trosa, Illustrerade rollspelet Vampire the masquerade, gjorde masker till Evil Dead the musical i Stockholm och skötte allt blodsvåld i filmen Epadunk i Umeå

Sara Kingdom

Sara Kingdom började frilansa 2018 under sitt tredje år på filmskola i England och specialiserade sig inom kamera. Sara har en stor passion för sci-fi, fantasy och action film. Tillbaka i Sverige har hon jobbat på produktioner som ’Spelskandalen’, ’LOL: Skratta bäst som skrattar sist’ och ’Weird Elliot’. Hon är nu aktuell som DP i kortfilmsthrillern ’Docka’ och i vinter släpper hon en dokumentär om kvinnliga snowboardåkare. 

Emma Lindahl

Emma Lindahl är filmregissör från Umeå som 2023 tog masterexamen i regi vid Polska filmskolan i Lodz. Hon har tidigare bott i Stockholm och Japan, där hon arbetat med videoproduktion och konst. Hennes kortfilmer har visats på festivaler världen över. I sitt arbete vill Emma bygga en nära relation till skådespelarna och föredrar bildberättande framför dialog, för att skapa ett poetiskt, aningen surrealistiskt filmspråk. I framtiden vill hon bygga broar för filmsamarbeten mellan Sverige och Polen och berätta historier som berör båda länder.

Work in progress

19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten! Film i Västerbotten presenterar stolt några av dessa projekt under Umeå Europeiska Filmfestival. Kom till Mingla på Work in progress. Det finns även tid att träffa andra filmskapare och ta något gott i popup baren!

Följ WIP Facebook evenemang för uppdateringar 

Chambre Séparée

Chambre Séparée är en sci-fi-komedi om astronauterna Magnus och Charlotta, som vid hemresan till jorden beläggs med inflygningsförbud. När syret börjar ta slut inser Charlotta att hon delar den trånga kapseln med en galning med skev verklighetsuppfattning. Manuset är skrivet av Patrik Eklund.

Regissör: Jonas Lawes
Fotograf: Niklas Åkerlund
Produktionsbolag: Salmonfox

Skrapade knän

Skrapade knän handlar om ett busigt pojkgäng som en stilla sommarkväll ger sig ut i mörkret för att göra hyss. Detta går dock snett och killarna tvingas in i ett samtal där de för första gången måste vara ärliga med varandra.

Regi: Manna Bergström
Producent: Yuliya Antonova, Moineau Productions

Epadunk – skräckfilm + epatraktorer = epaskräck!

Sex projekt i Sverige blev utvalda till Echoes – Svenska Filminstitutet och SVT kortfilmssatsning på film och musik. Ett av dessa var Epadunk!

Synopsis: Josefine mekar in världens fetaste baslåda i sin epatraktor inför kvällens dejt med Billy. Ungdomskärleken osar i natten, men alla imponeras inte av den höga musiken. Snart förvandlas dejten till en kamp på liv och död.

Regi och manus: Jakob Arevärn
Producent: Linus Andersson, Lampray

Rörelser

Rakel är en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser. Rörelser, som är inspirerad av verkliga händelser, är den första långfilmen någonsin med dialog på meänkieli. Producenterna Andreas Emanuelsson och Tony Österholm från produktionsbolaget Iris Film kommer presentera projektet.

Regi: Jon Blåhed
Producenter: Andreas Emanuelsson & Tony Österholm, Iris Film


FREDAG 29 NOV

Branschdagen 

10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter

Följ Branschdagens Facebook evenemang för uppdateringar 


William Spetz

Aktuell med Kristallenbelönade Netflix-serien Tore

William Spetz är skådespelare, komiker och manusförfattare, född och uppvuxen i Umeå. Han är aktuell som skapare, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i Netflix-serien Tore, som vann Kristallen för bästa komedi och humor, samt bästa manliga huvudroll.

När han är 11 år startar han en egen blogg, Lillabloggen, som senare utvecklas till en YouTube-kanal och blir hans genombrott.


Anna Wallmark

Den hyllade romanen ”Jag for ner till bror” blir tv-serie, Skellefteå-bördiga producenten Anna kommer berätta mera

Anna Wallmark, ursprungligen från Skellefteå, arbetar numera som producent på det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Filmlance, som ligger bakom framgångsrika serier som Bron, Ronja, Sanningen, Beck och Top Dog.

För närvarande producerar Anna SVT-serien Jag for ner till bror, baserad på Karin Smirnoffs succébok. Anna har en gedigen bakgrund inom tv och långfilm, men inledde sin karriär som musiker och reklamfilmsproducent.


Niki Lindroth von Bahr

Ingen skildrar tillvarons meningslöshet och obegriplighet lika träffande eller lika roligt som modellmästaren Niki Lindroth von Bahr

Guldbaggevinnande filmskaparen Niki Lindroth von Bahr som är känd med filmer som Min Börda och Netflix produktionen The House. 

Min Börda har sedan premiären 2017 vunnit 82 priser och nu har von Bahr vunnit så många priser att de inte längre får plats i hyllorna hemma. Filmen utspelar sig på ett köpcentrum med fiskar, apor, hundar och råttor sjunger och dansar till autotune-musik framförd av humorgruppen Klungan.

Niki är nu aktuell i K-special dokumentären ”Miniatyrmakaren – En film om Niki Lindroth von Bahr” på SVT play.

Hör om Nikis resa från att hon studerade vid Scenografiskolan i Skellefteå mellan 2004 och 2006 till att bli en av skaparna bakom Netflix produktionen The House.


Henrik Larsson

Frilansfotograf i 20 år med titlar som Robinson, Parneviks och Berg flyttar in och nu aktuell med festival-filmen Pierre West och SVT-serien Per & Bettan

Henrik har över 20 års erfarenhet som frilansfotograf, han har arbetat inom reklam, tv, dokumentär och drama. Efter att ha börjat filma redan i mellanstadiet och genomgått en utbildning i Örnsköldsvik så började han sin karriär på Strix Television i Stockholm. Henrik har genom åren haft roller som utvecklare, producent, klippare, men har framför allt funnit sin passion i foto inom film och TV. Han har arbetat med produktioner som Robinson, Berg flyttar in, Parneviks, Benjamins, dokumentärer om Peder Fredricson och Bröderna Nobel för SVT.

Just nu är han aktuell med SVT-serien Per & Bettan och filmen Pierre West. I Pierre West har han haft friheten att utforska sina kreativa idéer och filmen har visats på South Texas International Film Fest och den kommer även visas på Umeå Filmfestival.


Samt:

SVT Kortfilm är intresserade av både dokumentärer och fiktiva berättelser i det korta formatet. Valentina Chamorro Westergårdh och Vera Lanå Bolin kommer berätta mer om detta!

SVT humor – Mats Grimberg och Bengt Strömbro söker humor från norra Sverige!

Tomas Lindh och Anna Svensson, utbudsansvarig respektive projektledare, berättar om vilka möjligheter och ingångar på SVT Minoritet det finns för filmare och bolag i norr


Filmare möter filmare

Från 19.00 Väven, Öppna foajén, Kajen
Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


Du har väl inte glömt att ansöka om ackreditering till Umeå Filmfestival för att kunna se film ur deras program? De programpunkter som film i västerbotten ordnar är gratis och kräver ingen ackreditering men för att hämta ut biljetter till filmvisningar krävs ackreditering från UEFF. Ansökan för detta stänger 20 november.

Läs mer här: https://ueff.se/ackreditering

Arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Skrivet av johan november 7th, 2024


« Till nyhetssidan