Nyheter & press

In Focus: Foto med Henrik Larsson

februari 18th, 2025

Vill du lära dig mer om dokumentärt filmfoto?
Arbete med TV och reality? Lära dig mer om kameran Sony FX6?

Då är detta kursen för dig!

Datum: 22-23 mars 2025 
Sista ansökningsdag: 12 mars
Plats: Film i Västerbotten, Magasinsgatan 17B, Umeå  
Kostnad: Gratis – begränsat antal platser, urval kan ske 

Henrik Larsson har jobbat som frilansfotograf i 20 år inom TV, reality och dokumentär. På sitt CV har han bl.a. Robinson, Berg Flyttar in, Parneviks, Benjamis, flertalet projekt med Carina Berg, Per&Bettan med mera. 

Henrik förstaval av kamera är Sony FX6. Det är samma kamera som Film i Västerbotten har för teknikutlåning!

Innehåll:
Sony FX 6 teknikgenomgång
Inspelningsformat och LUT  
Inspelningsplatser 
Att fota dokumentärt
Praktiska övningar
Import av material

Målgrupp

  • Du som är intresserad och vill lära dig mer om dokumentärt filmfoto och TV 
  • Du som har god kunskap inom stillbildsfoto och vill lära sig mer om rörlig bild 
  • Du som regisserar och skapar dokumentärt innehåll och vill lära dig mera om foto 

Urval
Efter sista ansökningsdag kommer Film i Västerbotten att göra ett urval bland ansökningarna. Antalet platser är begränsat. 

Boende
Om du bor i en annan del av Västerbotten än Umeå kan vi hjälpa till med boende.

Kontaktuppgifter
Johan Lundkvist
Filmkonsulent Talang och branschutveckling
070-241 34 37
johan@filmivasterbotten.com

Kursen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Filmfika i Skellefteå!

februari 11th, 2025

Plats: Ungdomsverket på Brunnsteatern, Nordlandergatan 1, Skellefteå 
Tid: Onsdag 26:e februari 2025 kl 18.00 

Nu kör Filmfika igång i Skellefteå! Första träffen är på ungdomsverket och där får vi även en visning bakom kulisserna för Seize the frames nya filmprojekt!

Framtida datum för filmfika Skellefteå: 

  • ONS 26/3 KL. 18:00
  • ONS 23/4 KL. 18:00

Arrangeras av Film i Västerbotten och Filmfika inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Var med och forma en ny filmutbildning i Umeå!

februari 4th, 2025

Du är varmt välkommen till en workshop där vi tillsammans formar framtidens yrkeshögskoleutbildning inom film och tv. Innan vi drar igång bjuder vi på lunch på Film i Västerbotten. Utbildningen kan bli en viktig pusselbit i att utveckla branschen i Västerbotten.
 
Datum: Torsdag 27 februari 2025 
Vi bjuder på lunch från 11.30
Workshop: 13.00-15.00
Plats: Film i Västerbotten, Magasinsgatan 17B, Umeå 

Som professionell filmskapare eller verksam inom audiovisuella industrin har du en unik insikt i branschens behov och utmaningar. Din erfarenhet och dina idéer är avgörande för att skapa en utbildning som speglar branschens verkliga krav och stärker filmindustrin nationella och i norra Sverige.

Varför en workshop?
Denna workshop är en möjlighet att: 

  • Identifiera framtidens behov: Vilka tekniska, kreativa och hållbara kompetenser behövs för att möta branschens förändringar?
  • Stärka regionen: Hur kan en utbildning bidra till att utveckla den filmindustrin i norra Sverige och locka fler produktioner? 
  • Forma branschens framtid: Din input hjälper oss skapa en utbildning som rustar nästa generation filmskapare

Workshopen ska ligga till grund för en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan – en utbildning som inte bara rustar framtidens filmskapare utan också stärker filmindustrin i norra Sverige. Initiativet att utveckla en filmutbildning kommer från utbildningsföretaget Almost There 

Kort agenda:

  1. Introduktion: Varför en ny filmutbildning? Utbildningens syfte och behov. 
  2. Vad är en yrkeshögskoleutbildning? 
  3. Presentation av Almost There, Film i Västerbotten och deltagare. 
  4. Gemensam diskussion: Framtida kompetensbehov och utbildningens innehåll. 
  5. Uppsamling och nästa steg. 

Varför ska du delta?

  • Forma framtiden: Ditt perspektiv säkerställer att utbildningen möter branschens behov. 
  • Stärka kompetensen: Hjälp oss bygga en arbetskraft med teknisk, kreativ och hållbar spets. Bygga branschen lokalt.
  • Lyfta berättelser från norr: Bidra till att stärka lokala historier och representation. 

Vad är en yrkeshögskoleutbildning?

En yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teoretisk undervisning med praktisk erfarenhet genom Lärande i Arbete (LIA). Utbildningarna utformas i nära samarbete med arbetslivet för att matcha branschens kompetensbehov och leder ofta direkt till jobb. De är kortare än högskoleutbildningar, vanligtvis 1–2 år, och fokuserar på specifika yrkesroller inom olika branscher.

Varmt välkommen!

Vi ser fram emot att höra dina tankar och idéer. Tillsammans kan vi skapa en utbildning som stärker filmindustrin i norra Sverige och rustar framtidens filmskapare.


Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta: 

Johan Lundkvist
Filmkonsulent Talang och branschutveckling
070-241 34 37
Mail


2024 års filmhjältar!

december 4th, 2024

2024 års filmhjältar tilldelas Sara Kingdom, Henning Sandström, Maja Dennhag & Ian Wilson!

I en bransch där passion och hårt arbete går hand i hand vill vi i år lyfta fram fyra personer som på olika sätt bidragit till att lyfta Västerbottens filmscen och inspirerar andra med sin kreativitet, kunskap och drivkraft! Dessa filmhjältar visar att Västerbotten är en plats där filmens hjärta slår extra starkt.

Låt oss presentera årets vinnare och deras motiveringar:

Sara KingdomDen här filmhjälten har, trots sin relativt korta tid i Västerbottens filmbransch, lyckas bli en viktig del av den. Detta är inte svårt att förstå med tanke på filmhjältens kombination av pepp, kunskap och slit. Filmhjältens engagemang när det kommer till att hjälpa barn och unga att vidareutvecklas, inte bara inom film, är något vi finner inspirerande och hoppas hen vill fortsätta med. Med en talang för att bygga stämning på vita duken och stora ambitioner att vidareutvecklas inom fler yrkesroller och format ser vi fram emot att följa Filmhjälten i sin utveckling framåt och uppåt.

Henning SandströmDenna filmhjälte har ett imponerande CV med allt ifrån lokala kortfilmer och dokumentärer till TV-serier och stora internationella reklamfilmer. Alla hens projekt präglas av en hög teknisk och visuell kvalité och hen har en förmåga att förhöja filmer med det där lilla extra. Filmhjälten beskrivs som professionell och lätt att samarbeta med på set och vi är glada över att en person i denna kaliber fortsätter berätta med fantastiska bilder om Västerbotten och resten av världen.

Maja Dennhag Årets Filmhjälte är en inspirerande person som betytt mycket för många i Västerbotten. Trots att hen inte längre bor kvar i Västerbotten och arbetar på stora produktioner i södra Sverige, kommer hen gärna hem igen för att arbeta på olika typer av projekt – något vi är väldigt glada över. Filmhjältens djupa kunskap och vilja att dela med sig av denna har hjälpt många nya filmskapare, speciellt de som annars är underrepresenterade inom filmbranschen. 2015 var Filmhjälten med och grundade filmföreningen Lynx Studios som betytt mycket för unga kvinnliga filmskapare i Västerbotten.

Ian WilsonDenna filmhjälte prisas för sin konstnärliga blick som kombineras med handfast hantverksskicklighet. Med känsla för detaljer förvandlas idéer och skisser till verklighet. Ingenting tycks vara omöjligt, med kreativitet och glimten i ögat går allt lösa. Vi är stolta över att Västerbotten har en filmhjälte som skapar rum och miljöer där berättelser från norra Sverige får leva och bo.

Schema Branschdagarna 2024

november 26th, 2024

Inte anmäl dig ännu? Gör det här. Mer info om innehållet finns här

Separat bokning till Filmfika och Attentatfest längre ner

ONSDAG 27 NOV

FILM + SPEL 16.30 – 20.00 House B

Umeå kommun, Film i Västerbotten och Arctic Game bjuder in till ett avslappnat samkväm för dig som är verksam inom film- eller dataspelsbranschen. Föranmälan stängd

TORSDAG 28 NOV

Filmarträff – 13:00-16:30 Folkets hus, Miklagård 

Ett antal filmskapare och filmarbetare berättar om sig själva, sitt arbete och sina projekt. Och vi bjuder på fika till minglet! 

13.00 Välkommen!

13.05 Presentationsrunda

13.20 Camilla Liljestrand – Liljestrand Film

Camilla är en Sundsvalls-baserad colorist som arbetar med färg, ljus, kontrast och textur för att ge filmens berättelse djup. Med rötter i analog konst och erfarenhet av DaVinci Resolve, jobbar hon mot hela Norden 

13.35 Sebastian Saury – grip

Har arbetat som grip sedan 2011 på projekt som t.ex Triangle of Sadness. Han specialiserar sig på kamerariggar. Baserad i Tärnaby

13.50 Sara Kingdom filmfotograf

Började frilansa 2018 under sitt tredje år på filmskola i England. Hon är nu aktuell som DP i kortfilmsthrillern Docka och i vinter släpper hon en dokumentär om kvinnliga snowboardåkare

14.05 Andreas Westerberg, Johan Linder, Novia och Visual Magic 

Novia och Visual Magic har tillsammans skapat en trailer för En upptäcktsresandes död. Greenscreen-inspelning i Finland i samarbete med digital postproduktion hos Visual Magic i Skellefteå

14.20 FIKA

15.00 Björn Carlsson – Dreadlight

Driver en uthyrningstjänst för ljus och grip. Har arbetat på produktioner som JägarnaHändelser vid vatten och Snödrömmar

15.15 Anders MuammarKonstnär, attributmakare och Fx-make up artist

Det senaste året byggde han bl.a ett Escape room i Trosa, Illustrerade rollspelet Vampire the masquerade, gjorde masker till Evil Dead the musical i Stockholm och skötte allt blodsvåld i filmen Epadunk i Umeå

15.30 Emma Lindahl  regissör

Utbildad vid Polska filmskolan, och nu bosatt i Umeå, vars poetiska kortfilmer har visats på festivaler runt om i världen

15.45 Open mic – berätta vad du håller på med!

Work in progress – 19:00-21:00 Mingla, Folkets Bio I Väven

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten och denna gång har vi även bjudit in ett projekt från Norrbotten! Det finns även tid att träffa andra filmskapare och ta något gott i popup baren!

Filmprojekt som presenteras:

  1. Chambre Séparée – Sci-fi/komedi där två astronauter får inflygningsförbud på väg hem, och när syret börjar ta slut inser en av dem att hon delar kapseln med en galning. Regi: Jonas Lawes
  2. Skrapade knän – Ett pojkgäng ger sig ut på hyss i nattens mörker, men tvingas konfrontera sanningen när allt går fel. Regi: Manna Bergström
  3. Epadunk – skräckfilm + epatraktorer = epaskräck! En epatraktor med en enorm baslåda drar igång en till synes romantisk dejt, som senare förvandlas till en kamp mellan liv och död. Regi: Jakob Arevärn
  4. Rörelser – I 1930-talets Tornedalen dras Rakel, en troende læstadian, in i sin makes nya sekteristiska rörelse, påstått ledd av Gud. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser. Rörelser, baserad på verkliga händelser, är den första långfilmen med dialog på meänkieli. RegiJon Blåhed. På plats är producenterna Andreas Emanuelsson och Tony Österholm från Iris film

FREDAG 29 nov

Branschdagen 10.00-16.00 Väven, Vävenscenen

10.00 Hej och välkommen!

Film i Västerbotten och Umeå Filmfestival

10.30 Henrik Larsson – Frilansfotograf i 20 år med titlar som Robinson, Parneviks och Berg flyttar in och nu aktuell med festival-filmen Pierre West och SVT-serien Per & Bettan

11.00 SVT Minoritet – Tomas Lindh och Anna Svensson berättar om vilka möjligheter det finns för filmare och bolag i norr

11.15 SVT Kortfilm – Valentina Chamorro Westergårdh och Vera Lanå Bolin är intresserade av både dokumentärer och fiktiva berättelser i det korta formatet

11.30 SVT humor – Mats Grimberg och Bengt Strömbro söker humor från norra Sverige!

11.45 Lunch på egen hand

13.00 Anna Wallmark – Den hyllade romanen Jag for ner till bror blir tv-serie, Skellefteå-bördiga producenten Anna kommer berätta mera

13.45 Niki Lindroth von Bahr –  Guldbaggevinnande regissören, animatören och modellmästaren Niki Lindroth von Bahr är känd med filmer som Min Börda och Netflix produktionen The House

14.30 Edelviks Filmlinje – Mathias Fjellström och Mattias Sjöstedt berättar om nyheter på Edelviks filmlinje

14.45 FIKA

15.15 William Spetz – Aktuell med Kristallenbelönade Netflix-serien Tore

16.00 Tack för idag! Ses på ↓↓↓

Filmare möter filmare Från 19:00 Väven, Öppna foajén, Kajen

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.

LÖRDAG 30 NOV

15.00 -17.00 Filmfika – Plats Folkets Bio, Röda rummet (Mingla)

Inga tal, inga gruppövningar. Bara kaffe, bulle och filmare som hänger tillsammans en stund!

Boka din bulle här!

17.00 Samtal om Suzanne Ostens filmarv med Janne Widmark och Helene Granquist Mingla

Tillsammans med Umeåbaserade Janne Widmark jobbade Susanne Osten med bildmanus och visuell dramaturgi för filmen Love Duet. Janne kommer och berättar om filmen som aldrig hann bli klar och hur det var att arbeta med Suzanne

19.00 FILMQUIZ MED PODDEN INTRESSEKLUBBEN ANTECKNAR – Mingla

Umeå Filmfestival presenterar Filmquiz med Per Perstrand från podden Intresseklubben antecknar! Han bjuder på ett roligt och klurigt filmquiz.


Samla ihop ett lag med max fyra personer för att vara med och tävla. Det är fri entré och fantastiska priser utlovas! Kom gärna i tid för att få en så bra plats som möjligt! Pop up bar finns på plats

19.00 Attentatfest! Vävenscenen/Kajen

Film i Västerbotten, Umeå Filmfestival, Väven, Lampray AB, Humlan, regissören Johannes Persson presenterar Attentatfest!

Vi startar kvällen med filmvisning av kortfilmen Attentat på Vävenscenen. Kvällen fortsätter sedan med de omtalade hardcorebanden Abhinanda, Beyond Pink, Drift Apart, Bloodpath och Unreached (18år)

Biljetter till hela eventet (kortfilmen Attentat, live-spelning i salongen och fortsatta musikakter på Kajenscenen efter avslutad visning) finns att köpa via Tickster.se – klicka här. Ordinarie pris är 295 SEK, medlem i Humlan 195 SEK. 

SÖNDAG 1 DEC

WIFT Sverige bjuder på frukost, söndag 1 dec

Kom och ät WIFT-frukost, på hotell U&Me kl.9.00,  tillsammans med WIFT Sveriges två presidenter Grace Maharaj och Helene Granqvist som är i Umeå för att undersöka intresset för ett aktivt WIFT Norra OSA till info@wift.se senast 26 november!


Arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Frågor? Kontakta:

Johan Lundkvist
Filmkonsulent Talang och branschutveckling
070-241 34 37
Mail



Film + Spel = En gryande allians

november 15th, 2024

Umeå kommun, Film i Västerbotten och Arctic Game bjuder in till samkväm! 

Film och dataspelsbranschen har många gemensamma nämnare. Engagerande historier, spänning och oförglömliga upplevelser. Även under produktionen finns det många typer av talang som både en bra film och spel kräver. Musiker, klippare, skådespelare, regissörer, ljuddesigners samt visuella effekter och animatörer med mera.

Vi vill därför välkomna er in till ett avslappnat samkväm för dig som är verksam inom film- eller dataspelsbranschen. Vi bjuder på en wrap med dryck och det finns även en pop-up bar på plats för denna kväll!

Helt gratis men föranmälan krävs!

Plats: House Be, Tullkammaren (I gamla FilmCentrum Tornet för er som varit med länge i Västerbottens filmliv)
Datum: 27 nov kl 16.30 – 20.00 / Middag från 17.20
Deadline för anmälan: Fredag 22 nov




KVÄLLENS GÄST

Jonas Fjellström


Jonas Fjellström delar insikter om hur Unreal Engine skapar nya möjligheter inom film, från realistiska visualiseringar till effektiva produktioner, med potential för samarbete mellan spel- och filmbranschen.

Hur du hittar dit:

House Be – Thulegatan 1

Ta hissen eller trapporna längst upp till “Tornet”

In Focus: filmfoto med Maja Dennhag

november 11th, 2024

Datum: lördag 30 nov– söndag 1 dec
Sista ansökningsdag: 18 november
Plats: Umeå – Profilteatern (ca 15 minuters gångväg från Film i Västerbotten)
Kostnad: Gratis – begränsat antal platser – urval kan ske

Målgrupp:

  • Du som vill bli filmfotograf
  • Du som redan är verksam som filmfotograf
  • Du som arbetar inom ett närliggande område och vill utvecklas som filmfotograf

Du bör ha någon form av tidigare erfarenhet av att ha gjort film eller deltagit i en filminspelning.

Om kursen
Film i Västerbotten erbjuder en kurs i filmfoto! Kursledare är filmfotograf Maja Dennhag, som vid sin sida har ljusmästare Olle Nordlund. Till kursen byggs en specialdesignad scenografi som kommer att utgöra miljön där vi kommer att filma. Den levereras av Edelvik scenografiskola och byggs upp hos Profilteatern.

Vi utgår från en scen där en mystisk ritual har genomförts. Till vår hjälp för att gestalta detta har vi skådespelare Frida Sandberg. Alla kommer att få möjlighet att filma, och tack vare spons från Ljud och Bildmedia har vi tillgång till den senaste tekniken.

Maja och Olle kommer att dela med sig av hur de arbetar på inspelning samt ge konkreta tips kring filmfoto och ljussättning.

Du kommer även ha möjlighet att bekanta dig med de andra som medverkar, en bra chans att lära känna andra filmfotografer i Västerbotten med andra ord.

Urval
Efter sista ansökningsdag kommer Film i Västerbotten att göra ett urval bland ansökningarna. Antalet platser är begränsat. Om du inte bor i Umeå kan vi hjälpa dig med boende.


Filmfotograf Maja Dennhag
Maja har bland annat filmat LasseMajas detektivbyrå (2024), Dogborn (2022), Göta Kanal – Vinna eller försvinna (2022) och Hjärtat (2018). Hon har också arbetat med kortfilmerna Epadunk (2025) och Skolsyrran (2018) som båda spelats in i Västerbotten. Maja växte upp i Vännäsby och gick filmgymnasiet på Midgårdsskolan. Hon är dessutom en av grundarna till föreningen Lynx Studios.

Vid sin sida har Maja ljusmästare Olle Nordlund, som tidigare arbetat med produktioner som Young RoyalsHundraåringenBonusfamiljen och mycket mer.

Kursen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Sponsor: Ljud och Bildmedia

Branschdagarna 2024

november 7th, 2024

För alla som är intresserad av filmskapande bjuder Film i Västerbotten in till föreläsningar, mingel, prisutdelningar och work in progress. Nedan kan du läsa om vilka som kommer att gästa oss, och fler kommer att tillkomma!

Boka din plats nu, varmt välkommen!


TORSDAG 28 NOV

  • Filmarträff – 13:00-17:00 Folkets hus, Milkagård 

Ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt. Och vi bjuder på fika till minglet! 

Camilla Liljestrand – Colorist, som fördjupar berättelser med färg och ljus.

Björn Carlsson – Driver Dreadlight, en uthyrningstjänst för ljus och grip. Har arbetat på produktioner som Jägarna, Händelser vid vatten och Snödrömmar.

Andreas Westerbergs, Novia och Visual Magic – Har skapat en trailer för En upptäcktsresandes död. Greenscreen-inspelning i Finland i samarbete med digital postproduktion hos Visual Magic i Skellefteå.

Sebastian Saury – Har arbetat som grip sedan 2011 på projekt som t.ex Triangle of Sadness. Han specialiserar sig på kamerariggar.

Anders Muammar – Erfaren Konstnär, attributmakare och Fx-make up artist.

Emma Lindahl – Är en filmregissör, utbildad vid Polska filmskolan, och nu bosatt i Umeå, vars poetiska kortfilmer har visats på festivaler runt om i världen.

Sara Kingdom började frilansa 2018 under sitt tredje år på filmskola i England. Hon är nu aktuell som DP i kortfilmsthrillern ’Docka’ och i vinter släpper hon en dokumentär om kvinnliga snowboardåkare. 

  • Work in progress – 19:00-21:00 Mingla, Folkets Bio I Väven

Filmprojekt som presenteras:

  1. Chambre Séparée – Sci-fi/komedi där två astronauter får inflygningsförbud på väg hem, och när syret börjar ta slut inser en av dem att hon delar kapseln med en galning. Regi: Jonas Lawes
  2. Skrapade knän – Ett pojkgäng ger sig ut på hyss i nattens mörker, men tvingas konfrontera sanningen när allt går fel. Regi: Manna Bergström
  3. Epadunk – skräckfilm + epatraktorer = epaskräck! En epatraktor med en enorm baslåda drar igång en till synes romantisk dejt, som senare förvandlas till en kamp mellan liv och död. Regi: Jakob Arevärn
  4. Rörelser – I 1930-talets Tornedalen dras Rakel, en troende læstadian, in i sin makes nya sekteristiska rörelse, påstått ledd av Gud. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser. Rörelser, baserad på verkliga händelser, är den första långfilmen med dialog på meänkieli. Regi: Jon Blåhed

FREDAG 29 NOV

  • Branschdagen – 10:00-16:00 Väven, Vävenscenen

Gäster:

William Spetz – Aktuell med Kristallenbelönade Netflix-serien Tore

Anna Wallmark – Den hyllade romanen ”Jag for ner till bror” blir tv-serie, Skellefteå-bördiga producenten Anna kommer berätta mera

Niki Lindroth von Bahr – Ingen skildrar tillvarons meningslöshet och obegriplighet lika träffande eller lika roligt som animatören och modellmästaren Niki Lindroth von Bahr

Henrik Larsson – Frilansfotograf i 20 år med titlar som Robinson, Parneviks och Berg flyttar in och nu aktuell med festival-filmen Pierre West och SVT-serien Per & Bettan

Samt: SVT Kortfilm, SVT Humor & SVT Minoritet är intresserade av berättelser från norra Sverige och kommer att besöka branschdagen för att berätta mera!

  • Filmare möter filmare Från 19:00 Väven, Öppna foajén, Kajen

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


TORSDAG 28 NOV

Filmarträff 

13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård
Filmarträff

Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt.

Det blir även fika och chans att träffa andra filmare och vi bjuder på fika!

Camilla Liljestrand

Camilla är en Sundsvalls-baserad colorist som arbetar med färg, ljus, kontrast och textur för att ge filmens berättelse djup. 
Med rötter i analog konst och erfarenhet av DaVinci Resolve, jobbar hon mot hela Norden med kortfilmer och dokumentärer som visats på SVT, TV4 och filmfestivaler.

Björn Carlsson

Björn har arbetat inom filmbranschen sedan 2010 och driver sedan 2022 företaget Dreadlight, en uthyrningstjänst för filmutrustning med fokus på ljus och grip, baserad i Luleå. Han har arbetat på produktioner som TV-serien Jägarna, Händelser vid vatten, Ett sista race, Stöld samt årets julkalender Snödrömmar, bland flera andra.

Andreas Westerbergs, Novia och Visual Magic

Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, Finland, och Visual Magics VFX-utbildning i Skellefteå har under hösten genomfört en virtuell produktion där målet varit att skapa en trailer för Andreas Westerbergs kortfilmsmanus “En upptäcktsresandes död”, som utspelar sig på ett 1400-talsskepp. Produktionen har skett med greenscreen-filmning i Finland och digital postproduktion hos Visual Magic för att skapa en realistisk återgivning av filmens historiska miljö. Projektet genomförs med stöd av Interreg-projektet Borderless Game Academy och Leader-projektet Filmpool Ostrobothnia.Vi berättar om samarbetet, möjligheter och utmaningar samt visar material från produktionen.

Sebastian Saury

Sebastian Saury, Ursprungligen från Göteborg men bor sen 6 år tillbaka i Tärnaby, Började jobba med film 2008 och som grip sen 2011. Beck, 101 åringen, Triangle of sadness är några exempel på projekt genom åren. Han har en förkärlek för kamerariggar och andra kamerarelaterade konstruktioner. Under de senaste åren har han utvecklats till mer av en mångsysslare som arbetar både inom film och teater.

Anders Muammar

Anders Muammar är konstnär, attributmakare och Fx-make up artist. Han kommer ursprungligen från Arvidsjaur och har via Scenografiskolan i Skellefteå under 20 år arbetat främst med filmproduktioner men även inom mängder av andra kulturområden. Det senaste året byggde han bl.a ett Escape room i Trosa, Illustrerade rollspelet Vampire the masquerade, gjorde masker till Evil Dead the musical i Stockholm och skötte allt blodsvåld i filmen Epadunk i Umeå

Sara Kingdom

Sara Kingdom började frilansa 2018 under sitt tredje år på filmskola i England och specialiserade sig inom kamera. Sara har en stor passion för sci-fi, fantasy och action film. Tillbaka i Sverige har hon jobbat på produktioner som ’Spelskandalen’, ’LOL: Skratta bäst som skrattar sist’ och ’Weird Elliot’. Hon är nu aktuell som DP i kortfilmsthrillern ’Docka’ och i vinter släpper hon en dokumentär om kvinnliga snowboardåkare. 

Emma Lindahl

Emma Lindahl är filmregissör från Umeå som 2023 tog masterexamen i regi vid Polska filmskolan i Lodz. Hon har tidigare bott i Stockholm och Japan, där hon arbetat med videoproduktion och konst. Hennes kortfilmer har visats på festivaler världen över. I sitt arbete vill Emma bygga en nära relation till skådespelarna och föredrar bildberättande framför dialog, för att skapa ett poetiskt, aningen surrealistiskt filmspråk. I framtiden vill hon bygga broar för filmsamarbeten mellan Sverige och Polen och berätta historier som berör båda länder.

Work in progress

19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten! Film i Västerbotten presenterar stolt några av dessa projekt under Umeå Europeiska Filmfestival. Kom till Mingla på Work in progress. Det finns även tid att träffa andra filmskapare och ta något gott i popup baren!

Följ WIP Facebook evenemang för uppdateringar 

Chambre Séparée

Chambre Séparée är en sci-fi-komedi om astronauterna Magnus och Charlotta, som vid hemresan till jorden beläggs med inflygningsförbud. När syret börjar ta slut inser Charlotta att hon delar den trånga kapseln med en galning med skev verklighetsuppfattning. Manuset är skrivet av Patrik Eklund.

Regissör: Jonas Lawes
Fotograf: Niklas Åkerlund
Produktionsbolag: Salmonfox

Skrapade knän

Skrapade knän handlar om ett busigt pojkgäng som en stilla sommarkväll ger sig ut i mörkret för att göra hyss. Detta går dock snett och killarna tvingas in i ett samtal där de för första gången måste vara ärliga med varandra.

Regi: Manna Bergström
Producent: Yuliya Antonova, Moineau Productions

Epadunk – skräckfilm + epatraktorer = epaskräck!

Sex projekt i Sverige blev utvalda till Echoes – Svenska Filminstitutet och SVT kortfilmssatsning på film och musik. Ett av dessa var Epadunk!

Synopsis: Josefine mekar in världens fetaste baslåda i sin epatraktor inför kvällens dejt med Billy. Ungdomskärleken osar i natten, men alla imponeras inte av den höga musiken. Snart förvandlas dejten till en kamp på liv och död.

Regi och manus: Jakob Arevärn
Producent: Linus Andersson, Lampray

Rörelser

Rakel är en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser. Rörelser, som är inspirerad av verkliga händelser, är den första långfilmen någonsin med dialog på meänkieli. Producenterna Andreas Emanuelsson och Tony Österholm från produktionsbolaget Iris Film kommer presentera projektet.

Regi: Jon Blåhed
Producenter: Andreas Emanuelsson & Tony Österholm, Iris Film


FREDAG 29 NOV

Branschdagen 

10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter

Följ Branschdagens Facebook evenemang för uppdateringar 


William Spetz

Aktuell med Kristallenbelönade Netflix-serien Tore

William Spetz är skådespelare, komiker och manusförfattare, född och uppvuxen i Umeå. Han är aktuell som skapare, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i Netflix-serien Tore, som vann Kristallen för bästa komedi och humor, samt bästa manliga huvudroll.

När han är 11 år startar han en egen blogg, Lillabloggen, som senare utvecklas till en YouTube-kanal och blir hans genombrott.


Anna Wallmark

Den hyllade romanen ”Jag for ner till bror” blir tv-serie, Skellefteå-bördiga producenten Anna kommer berätta mera

Anna Wallmark, ursprungligen från Skellefteå, arbetar numera som producent på det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Filmlance, som ligger bakom framgångsrika serier som Bron, Ronja, Sanningen, Beck och Top Dog.

För närvarande producerar Anna SVT-serien Jag for ner till bror, baserad på Karin Smirnoffs succébok. Anna har en gedigen bakgrund inom tv och långfilm, men inledde sin karriär som musiker och reklamfilmsproducent.


Niki Lindroth von Bahr

Ingen skildrar tillvarons meningslöshet och obegriplighet lika träffande eller lika roligt som modellmästaren Niki Lindroth von Bahr

Guldbaggevinnande filmskaparen Niki Lindroth von Bahr som är känd med filmer som Min Börda och Netflix produktionen The House. 

Min Börda har sedan premiären 2017 vunnit 82 priser och nu har von Bahr vunnit så många priser att de inte längre får plats i hyllorna hemma. Filmen utspelar sig på ett köpcentrum med fiskar, apor, hundar och råttor sjunger och dansar till autotune-musik framförd av humorgruppen Klungan.

Niki är nu aktuell i K-special dokumentären ”Miniatyrmakaren – En film om Niki Lindroth von Bahr” på SVT play.

Hör om Nikis resa från att hon studerade vid Scenografiskolan i Skellefteå mellan 2004 och 2006 till att bli en av skaparna bakom Netflix produktionen The House.


Henrik Larsson

Frilansfotograf i 20 år med titlar som Robinson, Parneviks och Berg flyttar in och nu aktuell med festival-filmen Pierre West och SVT-serien Per & Bettan

Henrik har över 20 års erfarenhet som frilansfotograf, han har arbetat inom reklam, tv, dokumentär och drama. Efter att ha börjat filma redan i mellanstadiet och genomgått en utbildning i Örnsköldsvik så började han sin karriär på Strix Television i Stockholm. Henrik har genom åren haft roller som utvecklare, producent, klippare, men har framför allt funnit sin passion i foto inom film och TV. Han har arbetat med produktioner som Robinson, Berg flyttar in, Parneviks, Benjamins, dokumentärer om Peder Fredricson och Bröderna Nobel för SVT.

Just nu är han aktuell med SVT-serien Per & Bettan och filmen Pierre West. I Pierre West har han haft friheten att utforska sina kreativa idéer och filmen har visats på South Texas International Film Fest och den kommer även visas på Umeå Filmfestival.


Samt:

SVT Kortfilm är intresserade av både dokumentärer och fiktiva berättelser i det korta formatet. Valentina Chamorro Westergårdh och Vera Lanå Bolin kommer berätta mer om detta!

SVT humor – Mats Grimberg och Bengt Strömbro söker humor från norra Sverige!

Tomas Lindh och Anna Svensson, utbudsansvarig respektive projektledare, berättar om vilka möjligheter och ingångar på SVT Minoritet det finns för filmare och bolag i norr


Filmare möter filmare

Från 19.00 Väven, Öppna foajén, Kajen
Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


Du har väl inte glömt att ansöka om ackreditering till Umeå Filmfestival för att kunna se film ur deras program? De programpunkter som film i västerbotten ordnar är gratis och kräver ingen ackreditering men för att hämta ut biljetter till filmvisningar krävs ackreditering från UEFF. Ansökan för detta stänger 20 november.

Läs mer här: https://ueff.se/ackreditering

Arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Tyck till!

oktober 15th, 2024

Film i Västerbotten och Kvarken Film Network vill gärna veta hur du ser på filmens framtid i Västerbotten och hur du ser på framtida samarbeten med Österbotten. Det spelar ingen roll om du är företagare, frilansare, anställd eller har filmskapande som passion.

Syftet med enkäten: Syftet med denna enkät är att samla in relevant information om den audiovisuella branschen, inklusive dess utmaningar och utvecklingsmöjligheter.

Vi vill helt enkelt fortsätta att utveckla filmen i regionerna på ett relevant sätt, så ditt perspektiv är viktig.

Om du känner att någon fråga inte är relevant kan du hoppa över den.

Tack för din tid!

Områden som är med i enkäten

  • Bakgrund
  • Framtiden för filmbranschen i regionen
  • Kompetensutveckling 
  • Arbetsliv
  • Samarbete
  • Företag (om du har ett)
  • Filmfond 
  • Samproduktion 
  • Övriga tankar

OM KVARKEN FILM NETWORK

Projektpartners: Kvarkenrådet EGTS (huvudpart), Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Yrkeshögskolan Novia och Region Västerbotten.
Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands förbund, Kvarkenrådet EGTS, Yrkeshögskolan Novia, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur och Region Västerbotten.
Projekttid: 1.4.2024–31.12.2024.

Kvarken Film Network

augusti 27th, 2024

Film i Västerbotten är projektpartners i ett nytt Interreg Aurora projekt som är medfinansierat av Europeiska Unionen. Kvarken Film Network strävar efter att skapa ett gränsöverskridande nätverk för film- och tv-branschen.

Om projektet

Målet med Kvarken Film Network förstudien är att analysera potentialen för ett gränsöverskridande nätverk av nyckelintressenter inom film- och tv-branschen i Kvarkenregionen. Ett sådant nätverk skulle kunna fungera som en grund för att utveckla Kvarkenregionens filmindustri. Denna förstudies avsikt är också att forma en ansökan om ett större genomförandeprojekt.

Budget: Projektets totala budget är 40 000 euro, varav 26 000 euro EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet.
Projektpartners: Kvarkenrådet EGTS (huvudpart), Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Yrkeshögskolan Novia och Region Västerbotten.
Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands förbund, Kvarkenrådet EGTS, Yrkeshögskolan Novia, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur och Region Västerbotten.
Projekttid: 1.4.2024–31.12.2024.


Våra nyhetsbrev

YouTube

Loading...
Film i Västerbotten på YouTube