Nyheter & press

In Focus: Stunt för film

februari 20th, 2024

Umeå 17 mars 

10.00-16.00 Praktisk workshop – IKSU sport, Sportgränd 7

17.00-19.00 Föreläsning om stunt på Film i Västerbotten, Magasinsgatan 17B  

Burträsk 18 mars 

09.00–15.00 Praktisk workshop på Edelvik Folkhögskola 

15.00-17.00 Föreläsning på Edelvik Folkhögskola

Båda kurstillfällena har samma innehåll

Deadline anmälan: 6 mars – begränsat antal platser kostnadsfritt

Vad kan jag förvänta mig?

Är intresserad av stunt för film? Då är detta ett bra tillfälle att lära dig mera. Det är inte speciellt fysiskt krävande, så du behöver inte oroa dig för det! Innehållet är screenfighting och hur man gestaltar slagsmål på film både praktiskt och teoretiskt.

Kursledare Janne Lindqvist

Kursledare är Janne Lindqvist som är född och uppvuxen i Umeå. Han har över 20 år i branschen  och har medverkat på många filmer och TV-serier. Bland annat har han jobbat på Snabba Cash, Konferensen, Triangel of Sadness, Jägarna, Tunna Blå Linjen och Beck med mera. Kolla Jannes IMDB-sida

Vem kan söka?

Du är verksam, studerande eller är intresserad av filmskapande eller skådespeleri eller aspirerar på att jobba med stunt i framtiden. Du ska bo eller ha koppling till Västerbotten. Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

Praktisk del:
En workshop koncentrerad runt Screenfighting och slagsmål på film där vi kommer beröra:

  • Grundläggade rörelsemönster samt vad som skiljer kamp på film från riktig kamp
  • Slag och blockeringstekniker
  • Reaktions och falltekniker
  • Koreografi och fightuppbyggnad
  • Att jobba mot kamera
  • Karaktär och kampanatomi – hur gestaltar vi olika typer av karaktärer fysiskt?
  • Kampdramaturgi – vad vill vi egentligen berätta med bråket/scenen?

Teoretisk del:
Hur ser jobbet bakom kameran ut, och hur en stuntsekvens blir till – från manus till verklighet. Vi berör det viktiga samarbetet mellan olika avdelningar, såsom regi, foto, kostym, mask, scenografi mm, och hur detta kan förändra/förädla/förvärra en tillsynes enkel scen. Vi kommer titta på ”behind the scenes”-material från olika film och tv serier, såsom Beck, Young Royals, Vår tid är nu, Johan Falk, Jägarna mm där vi får se skådespelare och stuntutövare träna och förbereda sig inför krävande scener.

Ansökningsperiod:

Du kan anmäla dig fram till den 6 mars – du får besked om du kommit med den 8 mars. 

Anmäl dig här

Frågor? Kontakta:

Johan Lundkvist – Film i Västerbotten

Filmkonsulent bransch och talangutveckling
johan@filmivasterbotten.com
070-241 34 37

Kursen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Kurs för filmpedagoger: Lär dig temadagen ”Experimentera med kameran”

januari 22nd, 2024

Film i Västerbotten arrangerar en kursdag för dig som är intresserad av att hålla i temadagar för barn inom filmproduktion. Alla uppdrag som filmpedagog sker sedan utifrån behov och på frilansbasis, vilket innebär att ni behöver kunna fakturera för de kurser ni eventuellt håller i.
Denna kurs har begränsat antal kursplatser, får vi in fler anmälningar än det finns kursplatser kommer vi att göra ett urval efter sista anmälningsdagen (12/2-2024).

Kursledare: Sophia Josephson
Datum: 26:e februari 10:00-14:00
Plats: Film i Västerbottens kontor i Umeå, Magasingatan 17B
Kostnad: Gratis. Vi bjuder på lunch och behöver du resa till Umeå för kursdagen kan du få ersättning för detta (kontakta Felicia för mer information).
Efter kursen: Kommer du ha kunskap och tillhörande material så du kan genomföra temadagen för barn och unga
Sista anmälningsdag: 12/2-2024 – Anmälan är stängd

Info om kursdagen
Kursen riktar sig till filmare och pedagoger i Västerbotten som arbetar med rörlig bild och barn/unga. Under dagen kommer vi grundligt gå igenom upplägget för ”Experimentera med kameran” och du kommer få testa göra de övningar som ingår i temadagen. Efter genomförd kursdag kan du använda hela eller delar av temadagen i t.ex. skapande skola-projekt och andra filmworkshops.

Beskrivning av temadagen ”Experimentera med kameran”
Hur trollar man bort någon med kameran? Kan en bild vara ledsen? Hur går det till när man redigerar en film? Under dagen får eleverna prova på korta filmövningar för att på olika spännande sätt lära sig mer om kamerans möjligheter. I en längre övning jobbar eleverna sedan med att få fram olika känslor genom filmning och redigering. Dagen avslutas med filmvisning i klassrummet av elevernas filmer. Syftet med dagen är att ge en första inblick i hur rörliga bilder används och påverkar tittaren med ljud och effekter för att få oss att känna eller tänka på ett särskilt sätt. Upplägget tar också tillvara på filmens konstnärliga möjligheter och uppmuntrar till elevernas egna konstnärliga uttryck.
Experimentera med kameran är en temadag som passar för barn i åldrarna 6-9år (Åk F-3) samt elever i Anpassad grundskola.

Om kursledaren Sophia Josephson
Sophia Josephson är medlem i KF Huset och är filmare och filmpedagog med hela Västerbotten som arbetsplats. Hon genomför ca 60-100 workshops per år inom skapande skola, kulturskolan i Nordmaling och KF Husets verksamhet. Sophia är intresserad av kameran som verktyg och demokratisk metod för att alla barn och unga ska få kunskapen att både analysera och uttrycka sig med rörliga bilder i det informationssamhälle vi lever i.

Bild på Sophia

Kontakt:
Felicia Vesterlund, Filmkonsulent Barn och Unga
felicia@filmivasterbotten.com
070-5457715

Årets Filmhjältar utsedda

december 5th, 2023

Filmhjältarna 2023: Manna Bergström, Victor Lindgren, Polly Blag & Mattias Sjöstedt.
Foto: Johannes Nordebo

Varje år utser Film i Västerbotten personer som betytt extra mycket för filmlivet i Västerbotten till Filmhjältar. Under Umeå filmfestival tillkännagavs Filmhjältarna 2023 och de förärades med diplom, blommor och ett stipendium på 10 000 kronor.

Victor Lindgren
Victor Lindgren är så mycket Filmhjälte och har betytt så mycket för filmlivet i Västerbotten att det nästan är svårt att beskriva. Victor har gjort många framgångsrika filmer som vunnit priser och visats på filmfestivaler världen över. Kännetecknande för filmerna är att de genom utmärkt casting och personregi ger oss starka och trovärdiga historier om karaktärer som inte så ofta kommer till tals i samhället. Det är tydligt att Victor värnar om nya talanger både bakom och framför kameran. Han har alltid varit duktig på att få med yngre filmarbetare i sina produktioner. Arbetet med att låta barn och unga se film, prata om film och göra film är något som ligger Victor varmt om hjärtat. Det har vi bevittnat på mycket nära håll. Victor har genom åren också jobbat mycket på andras filmproduktioner, bland annat som skådespelare, inspelningsledare och manusförfattare. Vi vet att Victor har många spännande projekt på gång och vi ser fram emot många nya berättelser från till exempel Holmsund.

Polly Blag
Det här en Filmhjälte som rätt nyligen har kommit in i Västerbottens filmliv. Polly har en bakgrund inom film och TV, men det är först nu som hon börjat göra egna filmer. Polly brinner för att göra film för, och om, barn och unga och har kunskap och känsla för vad som är viktigt och relevant för den här målgruppen i dag. Som manusförfattare och regissör lyckas hon få fram de där små stunderna och detaljerna som gör att en del scener känns dokumentära och blir mycket starka. Polly håller på att vidareutbilda sig inom filmpedagogik, vilket Film i Västerbotten och barn i Västerbotten kommer dra stor nytta av. Att få pris för Bästa svenska kortfilm för en av sina första filmer är otroligt mäktigt och en fantastisk start på en lovande filmkarriär.

Mattias Sjöstedt
Det här är en Filmhjälte som har varit i filmens tjänst länge och som har och har haft en mängd olika yrkesroller inom film. Det är en person som är mycket engagerad och bryr sig om film på riktigt. Mattias har regisserat kortfilmer och dokumentärer som vunnit priser och publikens hjärtan. Han har också fotat en mängd olika kortfilmer och dokumentärer och att det finns en passion för både bild och kameror är uppenbart.Att anordna utomhusbio de kallaste dagarna i februari och få mycket publik är precis en sådan där galen och rolig aktivitet som den här personen lyckats med. Några av Filmhjältens filmer är skapade under helg, från idé till färdig film och vi hoppas att den skaparglädjen smittar av sig på de studenter som har Mattias som lärare. Ett annat viktigt uppdrag är förstås arbetet som SVT dokumentärs projektledare i norra Sverige, något som Mattias gör med integritet, mod, erfarenhet och kärlek.

Manna Bergström
Denna Filmhjälte är trots sin unga ålder väldigt erfaren och har skapat prisade filmer. Manna har en otrolig glöd och pepp för allt som har med film att göra, vilket gör henne till någon man gärna har med på sitt team. Regissör, manusförfattare, skådespelare, producent och stugstädare är några av titlarna Manna stått som i eftertexterna på Västerbottniska produktioner. Vi på Film i Västerbotten är övertygade om att Manna har en lysande framtid framför sig och vi ser fram emot att få se alla fantastiska filmer som hon kommer fortsätta att skapa.

Se Västerbottnisk film på Umeå filmfestival

november 16th, 2023

Under Umeå Filmfestival 29 november – 5 december 2023 visas många filmer med koppling till Norra Sverige. Nedan hittar du de filmer som Film i Västerbotten har medfinansierat. Passa på att gå och se dem på stor duk! På flera av visningarna är det samtal med regissörerna efter visningen.

TANKAR I HATTEN
Gerd Aurell & Micael Norberg, 2023
Tävlar om priset Storspoven 2023
Läs mer om filmen och hitta visningstider

THE LONELY COUGAR AND THE HEARTBROKEN STUD
Jana Bringlöv Ekspong, 2023
Tävlar om priset Storspoven 2023
Läs mer om filmen och hitta visningstider

INTE REDO
Polina Blag, 2023
Tävlar om priset Storspoven 2023
Läs mer om filmen och hitta visningstider

INK, BLOD OCH STRUMPOR
Johan Ribe, 2023
Dokumentärfilm
Läs mer om filmen och hitta visningstider

GOD NATT EVA
Luiz Felipe Sandre, 2023
Visas i Kortfilmblock 1
Läs mer om filmen och hitta visningstider

THE ROOTS OF EVIL
Cindy Stenberg, 2023
Visas i Kortfilmsblock 2 tillsammans med andra kortfilmer av det läskigare slaget.
Läs mer om filmen och hitta visningstider

LJUSET
Nikolina Riselius, 2023
Visas i Kortfilmsblock 2 tillsammans med andra kortfilmer av det läskigare slaget.
Läs mer om filmen och hitta visningstider

SKOLSYRRAN
Anna Brodin & Frida Sandberg, 2018
Vinnare av Storspoven 2018
Läs mer om filmen och hitta visningstider

HJÄRTA NORSJÖ
Lisa Josephson & Sophia Josephson, 2017
Vinnare av Storspoven 2017
Läs mer om filmen och hitta visningstider

SICKLA
Oscar Byström, 2016
Vinnare av Storspoven 2016
Läs mer om filmen och hitta visningstider

PARADISET
Amanda Kernell, 2014
Vinnare av Storspoven 2014
Läs mer om filmen och hitta visningstider

Film i Västerbottens Branschdagar 2023

november 8th, 2023

För alla som är intresserade av filmskapande bjuder Film i Västerbotten in till två dagar med föreläsningar, mingel, prisutdelningar och work in progress, 30 november till 1 december. Nedan kan du läsa om vilka som kommer att gästa oss, och fler kommer att tillkomma! Boka din plats nu! 

Varmt välkommen!

Branschdagarna arrangeras av Film i Västerbotten och projektet In Focus tillsammans med Umeå Filmfestival

Filmarträff torsdag 30 nov 13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård

Filmarträff för alla som är intresserade av filmskapande. Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt. 

13.00 Välkommen!
13.05 Presentationsrunda med alla medverkande på Filmarträffen
13.20 Pär Olofsson – skapar filmaffischer
13.35 Linda Carlsson – Varför behövs scripta?
13.50 Viggo Zingmark Lein – Om manus
14.05 Kortfilmsvisning Senior Sensei med Tim Svanborg
14.20 FIKA
15.00 Emma Hellgren – Hur är det att jobba kreativt i glesbygd?
15.15 Ljudbang kan allt om ljud
15.30 Johan Ribe -regissör
15.45 Bensträckare
16.00 Polina Blag aka Polly är filmregissör, manusförfattare och producent
16.15 Open mic – berätta om vad du jobbar med!
17.00 Tack för idag

Work in progress torsdag 30 nov kl 19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många spännande filmer på gång i Västerbotten. Under kvällen kommer ett antal aktuella projekt att presenteras.

Trick och Pigeonhole av Cindy Stenberg med manusförfattaren Viggo Zingmark Lein
Både och men varken eller av Dante Kristin Rydberg
Pär Olofsson – Wait
Återförtrollningen av Elin Berge och Åsa Sjöström

Branschdagen fredag 1 dec 10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter.

10.00 Hej och välkommen!
10.10 Lynx fyller 10år – hurra!
10.20 Visual Magic – framtidens VFX-utbildning
10.30 Mattias Sjöstedt berättar om SVT dokumentär
10.40 Trailers från aktuella filmer
10.45 Film i Västerbotten presenterar
11.00 Otto Fahlgren – skådespelaren från Skellefteå som är aktuell med Norska succén Sulis 1907
11.45 LUNCH
13.00 Maja Dennhag – filmfotograf som bland annat fotat Dogborn (2022) med Silvana Imam i huvudrollen
13.45 Nahid Persson – prisbelönt dokumentärfilmare
14.30 Filmfika – Tycker du om film, och fika?
14.32 FIKAPAUS
15.00 Patrik Eklund – regissör och manusförfattare aktuell med långfilmen Konferensen på Netflix
16.00 Tack för idag!

Filmare möter filmare fredag 1 dec från 19.00 Väven, Öppna foajén, Fika

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


TORSDAG 30 NOV

Filmarträff 

13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård
Filmarträff för alla som är intresserade av filmskapande. Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt.

Det blir även fika och chans att träffa andra filmare och fler punkter kommer att tillkomma! Föranmälan krävs

Följ Filmarträffens Facebook evenemang för uppdateringar 

Pär Olofsson – filmaffischer 

Pär är en egenanställd Umeå-baserad illustratör som jobbar med film, från förproduktion, konceptbilder och bildmanus till digitala matte-paintings i postproduktion. Har skapat filmaffischer till många av senaste tidens svenska barnfilmer. Kommer att visa exempel på hur processen i att skapa en filmaffisch kan se ut.

Linda Carlsson – Varför behövs en scripta?

”Varför behövs en scripta?” Det kan Linda berätta mer om på Filmaträffen. Linda är scripta och manusredaktör och kommer ursprungligen från Skellefteå och har jobbat med bland annat ”Året jag slutade prestera och började onanera”, ”Morden i Sandhamn”, ”Magisterlekarna” och FLX produktionen Jana – Märkta för livet.

Viggo Zingmark Lein – om att utveckla och skriva manus

Jag kommer prata om processen med att utveckla och skriva manus på beställning av producenter, hur man balanserar externa förutsättningar med den egna kreativa viljan, samt hur min approach till att arbeta med andras manus som manuskonsult ser ut.

Tim Svanborg – Senior Sensei

Med hjälp utav sin handväska, lite ninja-moves och smöriga one-liners måste en äldre dam visa två skurkar att man inte muckar med mormor! Tim Svanborg kommer och visar filmen Senior Sensei – missa inte!

Emma Hellgren – mångsysslare och dokumentärfilmare – Hur är det att jobba kreativt i glesbygd? 

Emma är en mångsysslare och dokumentärfilmsskapare från Åsele som är intresserad av frågor som rör identitet, kultur och spännande karaktärer i glesbygd. Hon har en kandidatexamen i Kultur, samhälle- och mediegestaltning och gått kursen Working with the ’real’ på Linköpings Universitet, samt gått Northern Motion producent och KF Husets ettåriga mentorsprogram i filmskapande. Jobbar som projektledare, men är även arrangör, journalist, DJ och musiker. 

Just nu jobbar hon med dokumentärfilmen Min granne Linnea, en varm och humoristisk skildring, som inte duckar allvaret, av en ung kvinna i glesbygden som kämpar med att vara den hon är så som världen ser ut idag.

Ljudbang – ljudstudio från Luleå

Ljudbang kan allt om ljud – Film, TV, radio, podcast, musik, datorspel! De aktuella med med bland annat nya Ondskan TV serien, Börje – The Journey of a Legend, nästa års julkalender Snödrömmar och mycket mycket mera! Kom och hör mer om Ljudbangs arbete på Filmarträffen

Polina Blag – filmregissör, manusförfattare och producent

Kom och träffa Polina Blag aka Polly! Hon är en filmregissör, manusförfattare och producent som driver produktionsstudion PastorVision. Hon vann med sin film ”Inte redo” pris för bästa svenska kortfilm på Filmfest Sundsvall. Nu är hon nominerad till Storspoven för samma film på Umeå Filmfestival!

Under de senaste två åren har hon skapat och producerat en kortfilmstrilogi med samma unghuvudkaraktärer i olika svåra existentiella situationer. Polina Blag brinner för att belysa barns och ungdomars situation i livet och strävar efter att spegla deras verklighet och problem genom film.


Work in progress

19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten! Film i Västerbotten presenterar stolt några av dessa projekt under Umeå Europeiska Filmfestival. Kom till Mingla och lyssna på några Work in progress. Det finns även tid att träffa filmare och ta något gott i popup baren! Gratis men föranmälan krävs!

Följ WIP Facebook evenemang för uppdateringar 

Återförtrollningen av Elin Berge och Åsa Sjöström

I dokumentärfilmen Återförtrollningen möter vi ett antal personer som kallar sig för häxor och prästinnor. De tar oss med på en resa in i en sluten värld, full av förvandling och magi. Bakom den uppseendeväckande ytan av tatueringar, rökelser och ritualer finns en grundläggande önskan om en mer rättvis värld och en hållbar framtid för alla varelser som bor på denna jord. 

Elin Berge och Åsa Sjöström är två prisbelönta stillbildsfotografer som brinner för att lyfta fram kvinnors historier. Sedan några år tillbaka jobbar de också med dokumentärfilm. Elin Berge står bakom filmerna Drottninglandet (2015) och Sagor slutar så (2023) och Åsa Sjöström har tidigare gjort Den sista cirkusprinsessan (2020)

Wait av Pär Olofsson

Pär Olofsson är stillbildsfotografen som tvingades börja med film och han kommer berätta om hur ett sms kan starta ett filmprojekt. Projektet han kommer prata om heter Wait och är en kort spelfilm som handlar om just väntan. Pär kommer jämföra tidiga bildreferenser med det faktiska materialet som blev inspelat. 

Efter 15 år i Stockholm är Pär numera tillbaka i Västerbotten och har sitt kontor i Skellefteå. Pär jobbar med kommersiella projekt inom stillbild och film och har bland annat jobbar med varumärken såsom H&M Home, Klarna, Samsung och Fjällräven.

Trick och Pigeonhole av Cindy Stenberg 

Uncanny Pictures kommer göra en Work in progress på Umeå Filmfestival i form av en videopresentation! Den följs av Q&A med manusförfattaren och regissören Cindy Stenberg som även äger Uncanny Pictures. Vid hennes sida finns manusförfattaren Viggo Zingmark Lein. 
Om filmerna: Filmen Pigeonhole är psykologisk thriller/skräck-kortfilm med både Unreal engine och live action. Trick är en långfilm i genren skräck!

Både och men varken eller av Dante Kristin Rydberg 

Kristin bor i Umeå sedan sex år tillbaka men kommer ursprungligen från Sveg i Härjedalen. Sedan hon kom ut som lesbisk har något skavt och nu går det inte att ignorera längre. Kanske är hon inte bara en hon? Kanske inte alls? Är hon fortfarande en Kristin? Till slut ställer hon sig i kö till Könsidentitetsmottagningen, men vad gör man medan man väntar under en brinnande identitetskris? Och hur behåller man glesbygden inom sig när alla queera sammanhang tycks finnas i staden?


Dante Kristin Rydberg är filmskapare från Härjedalen men bosatt i Umeå sedan sju år tillbaka. Bakgrund inom kultur men arbetar nu inom IT och studerar samtidigt. Har gått KF Husets ettåriga mentorsprogram i filmskapande. Intresserad av frågor som rör identitet, självbild, plats och ruralt/ urbant.


FREDAG 1 DEC

Branschdagen

10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter. Föranmälan krävs

Följ Branschdagens Facebook evenemang för uppdateringar 

Patrik Eklund – regissör och manusförfattare

Patrik är regissör och manusförfattare och aktuell med succén Konferensen på Netflix med över 14 miljoner strömningar! Filmen är baserad på Mats Strandbergs bok med samma namn.

Patrik blev 2010 Oscarsnominerad för sin kortfilm ”Istället för Abrakadabra” och har sedan dess regisserat TV serier såsom Spelskandalen, Revansch och We got this samt långfilmen Flimmer och kortfilmer som Finito och Infektionen.

Svensk films kanske häftigaste skräck- och slasherfilm någonsin / Jan-Olov Andersson Aftonbladet 

”Det är splattrigt, roligt och fullt ös rakt in i kaklet” – Joakim Silverdal Sveriges Radio 

Eklund kommer helt till sin rätt här i denna oheliga mix av Lars Molin och ”Scream”, alltså stabil humor från myllan marinerad i hemoglobin och inälvor / Fredrik Sahlin DN

Patrik Eklund imponerar stort med ”Konferensen” / Karolina Fjellborg – Aftonbladet 

Nahid Persson – dokumentärfilmsregissör

För alla som älskar dokumentärfilm kan vi stolt presentera Nahid Persson som gäst till Branschdagen! Nahid är Svensk-iransk journalist, dokumentärfilmare, regissör, producent och författare. Hon har bland annat regisserat aktuella Son of the Mullah (2023) som gick upp på svenska biografer i september samt Be My Voice (2021) som går att se på SVT play. Nahid har en lång karriär inom dokumentärfilm och har vunnit ett antal priser, bland annat vann Prostitution bakom slöjan (2004) Guldbagge för bästa dokumentärfilm och blev nominerad till en internationell Emmy. Drottningen och jag (2009) vann Kristallen för bästa dokumentärproduktion

Otto Fahlgren – skådespelare

Branschdagen förgylls av stjärnglans i form av skådespelaren Otto Fahlgren! Otto är en 21-årig skådespelare, född och uppvuxen i Skellefteå. Hans uppväxt bestod mestadels av ishockey och musik. Han debuterade som skådespelare i Björnstad på HBO som släpptes 2020, vilket var första gången Otto stod framför en kamera. Just nu är han aktuell med historiska actiondramat Sulis 1907, i regi av Nils Gaup. Den går nu på bio i Norge och har passerat 125 000 besökare! Filmen har planerad biorelease för Sverige i början av 2024.

Maja Dennhag – filmfotograf

Filmfotograf Maja Dennhag kommer till Branschdagen! Maja har bland annat fotat Dogborn (2022) där Silvana Imam spelar huvudrollen. Hon har även fotat den senaste Göta Kanal – Vinna eller försvinna (2022), Hjärtat (2018), Skolsyrran (2018). Maja växte upp i Vännäsby och gick filmgymnasiet på Midgårdsskolan. Maja är även en av grundaren till föreningen Lynx Studios.

Sagt om Dogborn:

”Med en intensiv och nervig handkamera lyckas filmfotografen Maja Dennhag förhöja nästan alla scener till filmpoesi…”KULT Magasin ”

…it also has the sleek, polished look that could grace a film by Michael Mann or Nicolas Winding Refn. Cinematographer Maja Dennhag drenches the picture in neon light and coloured hues.”Screen daily


Kortfilmspaket: Storspoven – biljett krävs 
17.00 Kortfilmspaket
Nominerade filmer 2023 med regibesök och samtal i salongen efter visningen.


Filmare möter filmare

Från 19.00 Väven, Öppna foajén, Fika
Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


Avsluta kvällen med Skräckfilmsnatt! Börjar 23.00. Biljetter krävs, de kommer att släppas på Umeå Filmfestival

Arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Fina vinster i Sundsvall

oktober 31st, 2023

De svenska kortfilmer som visades under Filmfestival Sundsvall i oktober tävlade om två priser: Bästa svenska kortfilm och Norrlands bästa. Båda priserna gick i år till filmer från Västerbotten. Grattis till Polly, Mattias och Jonas samt team och medverkande! 

Stone City Award – Bästa svenska kortfilm
INTE REDO av Polly Blag
30.000 SEK från Svenska Filminstiutet
Inte redo är medfinansierad av Film i Västerbottens och Filmpool Nords projekt Talang AC/BD.

Stone City Award – Norrlands bästa
MAMMA 2 av Mattias Sjöstedt och Jonas Lawes
25.000 SEK från Film Västernorrland, Filmpool Nord, Filmpool Jämtland, Region Gävleborg och Film i Västerbotten.
Mamma 2 är medfinansierad av FIlm i Västerbotten.

Juryn bestod av:
Lara Casirati, Distributör, Varicoloured samt programmerare MIX Milano
Jukka-Pekka Laakso, Festivalchef Tampere Film Festival
Camille Hebert Benazet, Urvalskommittén till huvudtävlan för kortfilm, Festival de Cannes

Priset för bästa svenska kortfilm är nytt för i år, men Norrlands bästa har delats ut sedan festivalens start. Under alla dessa sex år har priset gått till en regissör från Västerbotten! Det tycker vi så klart är enormt roligt och vi spricker nästan av stolthet över de Västerbottniska filmskaparna!

2023 Mamma 2, Mattias Sjöstedt och Jonas Lawes
2022 You Can’t Show My Face, Knutte Wester
2021 Nätter och dagar i juli, Jana Bringlöv Ekspong
2020 Vikarien, Anna Brodin
2019 Nuit, Ann Holmgren
2018 I Will Always Love You Kingen, Amanda Kernell

Branschdagarna 2023

oktober 10th, 2023

För alla som är intresserade av filmskapande arrangerar Film i Västerbotten två dagar med föreläsningar, mingel och work in progress under Umeå Filmfestival. Varmt välkommen!


Filmarträff 

Torsdag 30 nov 13.00 – 17.00 

Folkets hus, Miklagård

Filmarträff för alla som är intresserade av filmskapande. Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt. 

Work in progress 

Torsdag 30 nov kl 19.00-21.00 

Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många spännande filmer på gång i Västerbotten. Under kvällen kommer ett antal aktuella projekt att presenteras.


Branschdagen

Fredag 1 dec 10.00 -16.00 

Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter. Missa inte! 

Filmare möter

filmare

Fredag 1 dec från 19.00 

Väven, Öppna foajén, Fika

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.

Varmt välkommen!


Arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Sök huvudroll till långfilm!

oktober 6th, 2023

Huvudroll sökes till långfilm, manus och regi av Ann Holmgren Aurebeck och producerad av Iris Film.

De söker efter killar i spelåldern 20-25 år som har en samisk bakgrund. Du behöver dock inte prata eller förstå något samiskt språk. Det finns inget krav på erfarenhet av skådespeleri och alla dialekter välkomnas.

Karaktären Andreas är en känslig och sökande person som reser till sin samiska mormor för att få svar kring vad som hände med hans mamma.

Maila bild och kontaktuppgifter till casting@mdemc.se

Sök pengar till din film!

september 29th, 2023

Den 7 oktober är årets sista deadline för att söka medfinansiering av film från Film i Västerbotten. Läs mer vad du kan söka för, vad som är kriterierna för att kunna söka och vad ansökan ska innehålla HÄR.

Samma datum är det också sista chansen för att söka pengar till att göra film från projektet Nya röster/New Voices. Läs mer HÄR.

Filmarträff i Skellefteå

september 11th, 2023

Datum: Onsdag 27:e sep 18.00-21.00 

Plats: Hubben, Kanalgatan 51, Skellefteå

Film i Västerbotten bjuder in till Filmarträff i Skellefteå. Vi uppmanar dig som bor i Skellefteå med omnejd och jobbar med film, skapar film, studerar film eller har ambitionen att skapa film att komma. Det spelar ingen roll om du är scenograf, regissör, b-foto eller håller på med postproduktion. Alla är välkomna!

Syftet med träffen är att samla alla som är intresserad av filmskapande i Skellefteå, ha en trevlig kväll och att knyta kontakter med varandra.

Vi bjuder på fika och ett antal filmskapare kommer att berätta vad dom har på gång. Varmt välkommen!

18.00 Hej och välkomna!

18.10 Presentationsrunda

18.30 Fika

19.15 Vad är på gång? Film i Västerbotten berätta om sin verksamhet

19.30 Presentationer av filmare i Skellefteå och filmvisning

21.00 Tack för ikväll 


Verksamhetshuset Hubben 

Felicia berättar kort om Hubbens history och Hubbens future. 
Helt enkelt hur Hubben blev till, Hubbens syfte, vad Hubben är och vill vara och vilka möjligheter som finns framåt! 

Amanda Fryklund

Amanda Fryklund, 31 år och ursprungligen från Piteå. 

Började jobba som makeupartist för drygt 10 år sedan och trillade in i filmbranschen av en slump och blev kvar där. 

Men har sedan 2018 även spenderat några år inom salongsbranschen och gjort det som hör till det. 

Kommer senast från projektet Koka Björn med Disney+ som spelades in runtom Västerbotten och Norrbotten.


Filmvisning

Tim Svanborg, Albin Fältman och Theodor Eriksson gör film tillsammans. Dom kommer visa några av sina produktioner.


Arrangemanget görs av projekt In Focus i samarbete med Studiefrämjandet. Projektet In Focus genomförs med stöd av Region Västerbotten


Våra nyhetsbrev

YouTube

Loading...
Film i Västerbotten på YouTube