Nyheter & press

Vinnare VAFF 2024

juni 4th, 2024

Vi vill börja med att tacka alla som skickat in filmer till VAFF 2024 och som deltog på festivalen. 43 stycken riktigt bra kortfilmer fick vi se och det var en otroligt härlig stämning i salongen! Vi hoppas få se er alla även nästa år. Trots att alla filmer var bra, kan inte alla vinna Bästa film, andra pris och hedersomnämnanden. Här nedan kan ni se alla vinnare samt läsa juryns motiveringar. Grattis igen till alla vinnare!

Bästa film

Bästa film Tungvikt: Lumber Slumber av Filip Wikström
Denna film är något alldeles utöver det vanliga. Med en vacker estetik, gripande historia och ett härligt tempo så blir man snabbt indragen i filmen, och när den tog slut så ville man bara se mer! Juryn blev gripen av filmskaparens otroliga talang som visas genom filmen, likaså av den enkla men magiska historien som vi fått äran att ta del av. I denna film satt verkligen varenda aspekt och allt kändes genomtänkt, genomarbetat och proffsigt utfört.

Bästa film Mellanvikt: Här är inget av Nikolina Riselius
Med ett fint skrivet manus, väl genomtänkta kameravinklar och en gripande stämning utmärker sig verkligen denna film. Från den magiska öppningsscenen till den genomtänkta tvisten i slutet satt juryn som klistrade. Juryn blev gripen av alla de olika lager och detaljer som finns i filmen och som även gör att man gärna ser om den, trots den tunga tematiken. Filmens skapare har lyckats skapa ett verk som stannar kvar hos tittaren långt efter att filmen är slut.

Andra pris

Andra pris Tungvikt: En halva av kött och blod
Denna film tacklar ett tungt ämne på ett smakfullt och kreativt sätt. Med en öga för detaljer så briljerar denna film på alla avseenden. Med autentiskt skådespeleri, kreativa kameravinklar och ett genomtänkt manus är detta en film som trängde sig in och stannade kvar i ens tankar långt efter att den tog slut. Filmskaparen har lyckas fånga känslor och skapa en trovärdig dialog på ett sparsamt och fint sätt.

Andra pris Mellanvikt: I skuggan av lagen av Lova Nilsson, Ella Porseby, Tyra Löfroth
Detta är en film där alla delar får skina, allt från duktiga skådespelarinsatser, ett medvetet och ambitiöst kameraarbete, trovärdigt manus och häftig ljussättning gör att filmen känns proffsig och trovärdig. Detta är en film vars tematik känns lika delar tidlös som modern, med en fin inblick i en persons liv. Vi vill hylla det fantastiska arbete som ligger bakom denna film.

Hedersomnämnanden

Publikens pris: Insiders: I skuggan av pandemin av Hugo Enmark
Publiken på VAFF Filmfestival fick rösta på sin favoritfilm!

Bästa foto: TEN’DETST av Alvaro Gonzales
Bästa foto går till en film som lyckas teleportera oss till en helt annan värld med hjälp av kameraarbetet. Med väl utvalda bilder, en stark känsla för komposition och många kreativa val utmärker sig denna film. Med ett foto som bjuder in, fascinerar och väcker känslor var detta ett enkelt beslut för oss i juryn.

Bästa kvinnliga skådespelare: Mikaela Gustafsson från Här är inget
Med en otrolig närvaro och trovärdighet står denna skådespelare verkligen ut. Hon lyckas med små medel och på ett ärligt sätt fånga publiken och gör det svårt att slita blicken från duken. Vi ser fram emot vad vi får se härnäst och delar med glädje ut priset för bästa kvinnliga skådespelare till Mikaela Gustafsson för rollen som Naomi i filmen Här är inget.

Bästa manliga skådespelare: Joacim Porseby från I skuggan av lagen
För en rollprestation som kändes lika delar trovärdig som gripande vill vi nu hylla denna skådespelare. Han lyckas fånga ett brett spann av känslor på ett nära och trovärdigt sätt under filmens gång, allt från hård kriminell till kärleksfull pappa. Vi delar med glädje ut priset för bästa manliga skådespelare till Joacim Porseby för rollen som Berg i filmen I skuggan av lagen.

Bästa ljuddesign: Grön av Clara, Lina, Naima, Manfred och Sanna
Bästa ljuddesign går till en film som verkligen låter ljudet stå i förgrunden. På ett skickligt sätt så har filmskaparna byggt en stämning och berättat en historia med hjälp av bankningar, en kran och rop.

Bästa personkemi: Nora Gyll och Carola Larsson Malmhed från Hjärtenebulosan
I denna film vill vi uppmärksamma den fina porträtteringen av en mamma och hennes dotters relation. Under filmens gång ser vi detta par samspela på ett väldigt fint och känslosamt sätt. Vi vill särskilt hylla det emotionella samtalet mellan mamman och dottern som förde oss i juryn till tårar. Bästa personkemi går till Nora Gyll och Carola Larsson Malmehed för rollerna Ayla och Aylas mamma i filmen Hjärtenobulosan av Linnéa Bylund.

Bästa produktionsdesign: Badges av Tim Svanborg
En film där varje scen överträffar den föregående, med locations som väcker nyfikenhet, spännande ljussättning och passande kostym känns denna film otroligt proffsig. Detta är en film där produktionsdesignen får stå i fokus och bära filmen, vilket den gör galant. Med hjälp av allt det visuella så blir man uppslukad i en ny och fulländad värld, fylld med spännande karaktärer.

Bästa stunt: Sista Droppen av Sixten Granström
Snygga stunt är svåra att få till, speciellt i komedier. Vi vill därför hylla dessa blodiga och komiska stunts, som med lika delar finess som kreativitet fångar publiken. Snygga kameravinklar och kreativa vapen gör dessa stunts speciellt chockerande och roliga.

Lättvikt

Bästa komedi – LARS
Bästa klippning – Snubbén
Bästa ljuddesign – En oförglömlig födelsedag
Bästa manus – Konsekvens
Bästa kostym – Ett UFO på Ersboda
Bästa kamera – Fyra i rad
Bästa ljus – Tre Melody
Bästa skådespelare – Den dansande damen

Northern Motion 2024

juni 4th, 2024

Ett kurspaket för dig som vill arbeta som producent/produktionsledare i Norrbotten & Västerbotten.

Om Kursen

Northern Motion producent – produktionsledare kommer fokusera på de faktiska uppgifter som utförs av producenter, linjeproducenter och produktionsledare i samband med inspelning. 

Kursen följer de olika arbetsuppgifterna i den ordning de uppstår med fokus på förproduktion och inspelning.

Moment som tas upp under kursen är bland annat: Manusnedbrytning, inspelningsplan, budgetering, anställningar, förhandlingar, daglig drift på inspelning ( tidrapporter, dagbesked, arbetsmiljö & säkerhet osv.) m.m 

Kursledare är producenten Andreas Emanuelsson. Andreas har producerat och samproducerat ett flertal prisvinnande filmer. Hans långfilm, kritikerrosade Sophelikoptern, vann en guldbagge för Bästa musik och nominerades för Bästa film. Den längsta dagen av Jonas Selberg Augustsén och Inland av Jon Blåhed hade flera guldbaggenomineringar. TV-serien LasseMajas Detektivbyrå vann Kristallen vid 2022 års gala. Flera av hans filmer, däribland kortdokumentären You can’t show my face, har visats och prisats vid ett stort antal internationella filmfestivaler. Andreas är just nu i produktion med långfilmen Rörelser. Andreas driver Iris Film AB, med bas i Luleå.

Kursen är gratis och resa samt boende ingår när det krävs. Begränsat antal platser.

Vem kan söka?

Northern Motion producent – produktionsledare riktar sig till personer som redan är inne i filmbranschen men som behöver kompetensutveckling för att ta steget till producent – produktionsledare. 

  • Du ska ha god kännedom kring dramaproduktion och se dig själv som en del av filmbranschen i Norrbotten och Västerbotten.  
  • Du har arbetat på minst en professionell filminspelning/tv-serieinspelning och vet hur en filminspelning går till.
  • Du har som målsättning att arbeta som producent, linjeproducent eller produktionsledare.
    Sökanden ska vara skrivna i eller ha stark koppling till Norrbotten och Västerbotten. 

Tidsperiod

Kursen kommer utföras under hösten 2024. OBS! Datum kan komma att ändras. Viktigt att du kan delta på träffarna. 

Träff 1 – fysisk träff hos Filmpool Nord i Luleå.
Datum: lördag 7 september och söndag 8 september. 

Träff 2 – fysisk träff hos Film i Västerbotten i Umeå.
Datum: lördag 12 oktober & söndag 13 oktober. 

Träff 3 – fysisk träff hos Filmpool Nord i Luleå.

Datum: lördag 9 november och söndag 10 november. 

Träff 4 – Digital träff ( Zoom eller teams) 

Datum: TBD  

Ansökningsperiod

Ansökan är öppen till 11 augusti. Begränsat antal platser. Platserna tillsätts löpande – men senast 21 augusti. 


Sök nu! ↓↓↓

Frågor? Kontakta:

Emma Karlsson

Produktionskoordinator Filmpool Nord

070-513 00 16

Mail

In Focus: Filmarträff i Skellefteå

maj 30th, 2024

Hubben, Kanalgatan 51, Skellefteå, 2024.06.01 kl 18.30-21.00

Film i Västerbotten bjuder in till Filmarträff i Skellefteå. Vi uppmanar dig som bor i Skellefteå med omnejd och jobbar med film, skapar film, studerar film eller har ambitionen att skapa film att komma. Det spelar ingen roll om du är scenograf, regissör, b-foto, postproduktion eller bara intresserad av filmskapande

  • Pizza och fika
  • Utställning av filmscenografi och attributmakeri utbildningen på Edevik Folkhögskola
  • Trevligt häng

Varmt välkommen!


Arrangemanget görs av projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

In Focus: Boost!

maj 28th, 2024

→ dramaturgi, klippning, filmfoto, filmljud, dokumentärfilm, budgetering med mera

Behöver du hjälp med ditt filmprojekt? Nu kan du som gör film i Västerbotten få stöd av en annan filmskapare! 

In Focus Boost handlar om att få stöd med en avgränsad del av ett filmprojekt som till exempel manusutveckling, feedback på klippning, introduktion till filmljud, budgetering, stöd i ditt dokumentärfilmsprojekt eller något annat. 

Målet är att du ska utvecklas som filmskapare, få kontakter med andra filmare i Västerbotten och att ditt filmprojekt i slutändan kanske blir lite bättre!

Målgrupp:

Du som söker ska vara bosatt i Västerbotten. Du kan jobba med din första film eller ha lång erfarenhet inom film. Du kan med fördel ha ett filmprojekt i åtanke till In Focus Boost men det går att söka även om du bara vill utvecklas inom ett specifikt område.

Det spelar ingen roll om du är regissör, producent, fotograf, dokumentärfilmare eller någort annat.

Du behöver inte ha en tilltänkt person som du vill jobba med, men om du har det så kan du uppge vem du har i åtanke. Personen ska bo i eller ha koppling till Västerbotten.

Återkoppling 

När du fått klartecken från Film i Västerbotten att gå vidare så är det upp till dig att boka in den eller de träffar du vill ha. De kan vara fysiska eller digitala. 

Urval kan komma att ske. 

Perioder som In Focus: Boost är öppen 

2024.05.27 – 2024.06.15

2014.08.15 – 2024.12.15

Sök här: 


Frågor? Tveka inte att kontakta Johan på Film i Västerbotten

Johan Lundkvist

Filmkonsulent: produktion och talangutveckling
johan@filmivasterbotten.com
070-241 34 37

In Focus: Mentor arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

Schema VAFF 2024

maj 26th, 2024

Lördag 1/6

Kl 10:30-21:00, Biostaden Avenyn / Hubben, Skellefteå


Söndag 2/6

Kl 10:00-17:00, Biostaden Avenyn, Skellefteå

In Focus: Det visuella språket

maj 16th, 2024

Målgrupp: Alla som är intresserad av filmskapande 
Plats: Edelvik Folkhögskola, Skelleftevägen 1, Burträsk
Datum: 2024.05.31
Kostnadsfritt  

Film i Västerbotten och projektet In Focus arrangerar tillsammans med Edelvik Folkhögskola en dag med fokus på visuellt berättande!

Schema

09.00-10.00 Utställning – Filmscenografi och attributmakeri åk 2
10.00-12.00 Ted Kjellsson
12.00-13.00 Lunch i restaurangen (lunch= 50 kr salladsbuffé/80 kr mat)
13.00 Niki Lindroth von Bahr
14.00 Fika och bensträckare
15.30 Slut för idag!

Föreläsning: Niki Lindroth von Bahr

Guldbaggevinnande filmskaparen Niki Lindroth von Bahr som är känd med filmer som Min Börda och Netflix produktionen The House. Min Börda har sedan premiären 2017 vunnit 82 priser, bland annat Annecy Cristal på Annecy Film Festival och bästa internationella kortfilm i Toronto

Hon är även aktuell i K-special dokumentären ”Miniatyrmakaren – En film om Niki Lindroth von Bahr” på SVT play.

Föreläsning: Ted Kjellson

Föreläser gör även Ted Kjellson, en välbekant regissör i Västerbotten tidigare har studerat på scenografiskolan. Han är aktuell med Håkan Bråkan 1 och 2 som legat etta på biotoppen och han har även regisserat Ensamma i Rymden, tv-serien Lasse Majas detektivbyrå, Västerbottensklassikern Tompta Gudh och mycket mera!

Elevutställning

Under dagen kommer Filmscenografi och attributmakeri åk 2 att presentera sina slutprojekt i en utställning.


Detta är ett perfekt tillfälle att inspireras av Niki och Teds syn på visuellt skapade och ta del av den härliga miljön på Edelviks Folkhögskola. Du får även chansen att träffa elever, alumner och andra filmskapare under dagen.

Bil kommer gå från Umeå och bussförbindelse finns från Skellefteå. Om du kommer från annan ort i Västerbotten så hör av dig så försöker vi lösa det!

Anmälan för resa är stängd


Dagen arrangeras av Film i Västerbotten och Edevik Folkhögskola inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

In Focus: VAFF Föreläsningar 2/6

maj 10th, 2024

Årets VAFF Filmfestival har lyxen att gästas av:
Ted Kjellsson – regissören bakom Håkan Bråkan 1 och 2,
Pierre Wikberg – Emmy-nominerad snowboard / rally filmfotograf,
skådespelarna Kiwi Casslind (Bye Bye Boredom, Kenny Starfighter), Otto Fahlgren (Upproret, Björnstad) Niilá Omma (Stöld) och Eva Blag (Zombie, Inte redo).

Plats: Biostaden Avenyn, Skellefteå
Tisdschema: TBA

Ted Kjellsson – regissör

Ted kommer hålla en inspirerande och kul föreläsning om hans arbete med film.

Ted är skåningen som blev västerbottning i 20 år. Han gick regi och manus på Kalix folkhögskola och sedan Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Här träffade Ted fru och skaffade familj samtidigt som han byggde upp reklam-, musikvideo- och spelfilmsscenen i norra Sverige med Skellefteå som bas. Målet var att visa att man kan bo här och ändå jobba på den högsta nivån. Efter några år flyttade familjen söderut för att prova något nytt.
Förutom genombrotten och kultfilmerna Tompta Gudh & Kapten Sverige, samt flertalet reklamfilmer både i Sverige och utomlands, så har Ted gjort följande verk:
Skrotarna – SVT tv-serie 2012
Ensamma i Rymden – långfilm 2018
LasseMaja s1 – Cmore/TV4 tv-serie 2020
LasseMaja s2 – Cmore/TV4 tv-serie 2021
Håkan Bråkan 1 – långfilm 2022
Håkan Bråkan 2 – långfilm 2024
Håkan Bråkan 3 – långfilm (kommer 2025)


Pierre Wikberg – filmfotograf

Pierre kommer i ett samtal med Ted Kjellsson berätta om sina år som bland annat snowboardfilmare.

Pierre är uppvuxen i Piteå men flyttade till Skellefteå för att gå på Mediaprogrammet (eller hette det Medieprogrammet?).
Där utvecklade han sitt intresse för att filma/redigera och frilansande redan under gymnasietiden med diverse skate/snowboard-klipp och musikvideor till bl.a Z-TV.
Efter gymnasiet så blev det snowboardfilmning i ca 15 år med uppemot 250 resdagar / år och sällan mer än en vecka i samma säng när han pendlade mellan USA – Sverige och där det fanns bra snö.
Hans största kommersiella filmer (dvd) inom snowboard var Robot Foods trilogi samt ett par filmer åt DC Shoes som gjordes mellan 2002-2009. Dessa ses som väldigt inflytelserika inom genren och har kultstatus bland snowboardåkare, iaf dom äldre än 35-40 :)
Fastän snowboard fortfarande var ett stort intresse så sadlade Pierre om och började filma rallybilar åt just grundaren till DC Shoes, Ken Block. Ken blev sen en megastjärna inom motorsport och uppfann mer eller mindre en bilkörningsgenre som ofta blev virala videosuccéer på YouTube. Bara Kens ”gymkhana”-filmer (12 stycken) har över 700 miljoner views på YouTube.
Pierre och Ken filmade dussintals filmer genom åren (många med snowboard som interagerar med bilar) innan Ken hastigt gick bort i en skoterolycka 2022.
Idag bor Pierre i Stockholm och filmar/redigerar snowboardrelaterade saker ett par gånger om året.


Skådespelare i fokus

Skådespelarna Kiwi Casslind, Niilá Omma, Eva Blag och Otto Fahlgren berättar om sina erfarenheter av att vara skådespelare. Moderera samtalet gör Saga Eserstam.

Kiwi Casslind är en 16-årig skådespelare från Umeå. Hon gjorde sin debut 2017 i Amanda Kernells kortfilm I will always love you kingen och har sedan dessa bland annat spelat Ester i tv-serien Kenny Starfigher – Dr. Deo slår tillbaka. Hennes senaste långfilm Bye Bye Boredom har biopremiär i augusti och hon redan utmärkts med BUFF Nordic star 2024 för sin huvudroll i filmen.

Niilá Omma är 31 år gammal och kommer från byn Gummark utanför Skellefteå. Skådespelandet är nytt i hans liv och inget han hade tankar om att göra förrän han fick chansen i filmen Stöld, men det var otroligt roligt och han hoppas på fler jobb framöver. Hans stora passion i livet är dock samisk slöjd och konsthantverk, vilket han sysslar med på fritiden utöver sitt jobb på Beijer. Utöver det så tränar han en del, fågelskådar och spelar brädspel. 

Eva Blag är en 14-årig skådespelerska från Umeå. Hon gjorde sin debut i SVT-serien ”Zombie” under säsong 4. Därefter spelade hon huvudrollen som karaktären Vera i en kortfilmstrilogi bestående av ”Ogiltig frånvaro” år 2022, ”Inte redo” år 2023 och ”En stund som du kommer att minnas” år 2024, regisserad av Polina Blag. För sina insatser i de två sista filmerna tilldelades hon priser på Sveriges Kortfilmfestival.

Otto Fahlgren är en 22-årig skådespelare, född och uppvuxen i Skellefteå. Hans uppväxt bestod mestadels av ishockey och musik. Han debuterade som skådespelare i Björnstad på HBO som släpptes 2020, vilket var första gången Otto stod framför en kamera. Just nu är han aktuell med historiska actiondramat Upproret (Sulis 1907), i regi av Nils Gaup, som nyligen släppts på Netflix.


Dagen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten.

Kontakt
Frågor om VAFF besvaras av Felicia på Film i Västerbotten.
Felicia Vesterlund
Producent av VAFF 2024
felicia@filmivasterbotten.com
070-5457715

Sidan uppdaterades: 2024-04-23

Filmarträff i Umeå (med middag från Rost!)

april 30th, 2024

Datum: 2024.05.14 Tid: 17.30-20.30
Plats: Film i Västerbotten, Magasinsgatan 17B
Kostnadsfritt


Film i Västerbotten bjuder in till Filmarträff i Umeå. Vi uppmanar dig som bor i Umeå med omnejd och jobbar med film, skapar film, studerar film eller har ambitionen att skapa film att komma. Det spelar ingen roll om du är scenograf, regissör, b-foto eller dokumentärfilmare. Alla är välkomna!

Syftet med träffen är att samla alla som är intresserade av filmskapande i Umeå, ha en trevlig kväll och knyta kontakter.

Film i Västerbotten kommer berätta nyheter om filmfestivalen VAFF i Skellefteå som numera är utökad till två dagar. Vi kommer även berätta om projektet In Focus och hur du kan dra nytta av det, samt vårt nya projekt med Finland, Kvarken Film Network.

Vi bjuder på mat från Rost. Anmäl dig nu så vi vet till hur många vi ska beställa!

Varmt välkommen!

Träffen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten

In Focus: Filmljus

april 19th, 2024

Målgrupp: 16 år och uppåt
Pris: Gratis
Plats: Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, 903 26 Umeå
Pris: Gratis!
Datum och tider: 4-5 maj, kl.10:00-16:00

Vill du lära dig praktisk ljussättning för film och samtidigt träffa andra filmare i Västerbotten? Då är denna kurs något för dig! Under två heldagar lär du dig grunderna i filmljus. Från kameraexponering till hur du formar ljus och skuggor med professionell utrustning. Gästlärare för kursen är Mattis Sjöstedt och Mathias Fjällström som delar med sig av sina bästa knep inom ljussättning. Begränsat antal platser, urval kan komma att ske.

Sista anmälningsdag är den 3 maj klockan 23.30.

Kursen arrangeras av Film i Västerbotten och Kulturskolan Umeå inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten 

Filmarträff i Skellefteå

april 2nd, 2024

Datum: 2024.04.16 Tid: 18.00-21.00 – kostnadsfritt

Plats: Hubben, Kanalgatan 51, Skellefteå

Film i Västerbotten bjuder in till Filmarträff i Skellefteå. Vi uppmanar dig som bor i Skellefteå med omnejd och jobbar med film, skapar film, studerar film eller har ambitionen att skapa film att komma. Det spelar ingen roll om du är scenograf, regissör, b-foto, postproduktion eller bara intresserad av filmskapande. Alla är välkomna!

Syftet med träffen är att samla alla som är intresserad av filmskapande i Skellefteå, ha en trevlig kväll och att knyta kontakter med varandra.

Felicia Vesterlund på Film i Västerbotten berättar om filmfestivalen VAFF i Skellefteå som numera är utökad till två dagar!

Kai Nedergård på Edevik Folkhögskola presenterar deras helt nya satsning på en filmdag för alla intresserade av film och scenografi

Lill Casslind på Film i Västerbotten berättar om hur du kan söka pengar till din film från Talang AC/BD

Vi bjuder på fika!

Varmt välkommen!


Arrangemanget görs av projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten


Våra nyhetsbrev

YouTube

Loading...
Film i Västerbotten på YouTube