Nyheter & press
Kvarken Film Network
augusti 27th, 2024
Film i Västerbotten är projektpartners i ett nytt Interreg Aurora projekt som är medfinansierat av Europeiska Unionen. Kvarken Film Network strävar efter att skapa ett gränsöverskridande nätverk för film- och tv-branschen.
Om projektet
Målet med Kvarken Film Network förstudien är att analysera potentialen för ett gränsöverskridande nätverk av nyckelintressenter inom film- och tv-branschen i Kvarkenregionen. Ett sådant nätverk skulle kunna fungera som en grund för att utveckla Kvarkenregionens filmindustri. Denna förstudies avsikt är också att forma en ansökan om ett större genomförandeprojekt.
Budget: Projektets totala budget är 40 000 euro, varav 26 000 euro EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet.
Projektpartners: Kvarkenrådet EGTS (huvudpart), Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Yrkeshögskolan Novia och Region Västerbotten.
Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands förbund, Kvarkenrådet EGTS, Yrkeshögskolan Novia, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur och Region Västerbotten.
Projekttid: 1.4.2024–31.12.2024.
In Focus: Filmregi med Victor Lindgren
juni 24th, 2024
Plats: Umeå – Datum: 14-15 september 2024 – kostnadsfritt
Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mera om filmregi. Du kan ha regisserat tidigare eller bara vara intresserad av ämnet. Kursen innehåller både praktiska övningar med skådespelare samt teoretiska moment.
KURSINNEHÅLL
- Introduktion till filmregi med personliga tips
- Goda och mindre goda exempel
- Regi-workshop där du, utifrån givna förutsättningar, får jobba praktiskt med skådespelare
- Samtal om film
OM VICTOR LINDGREN
Victor är uppvuxen i Holmsund, ett litet industrisamhälle i norra Sverige, i en släkt utan högskolepoäng där pappa jobbade som grundläggare och mamma inom äldreomsorgen. Alla sa att han skulle bli grundläggare men han valde filmen istället.
Victor har med åtta prisbelönta kortfilmer, en experimentell dokumentär och en långfilm utmärkt sig som en viljestark regissör och manusförfattare med en känsla för det samtida. Han berättar om människor. Alltid angeläget och autentiskt, med en humoristisk underskruv.
2011 grundade han produktionsbolaget Bautafilm med 3 vänner. De har gjort produktioner som: Sameblod, Hobbyhorse Revolution, Till drömmarnas land, Horungen, Vi lover et Helvete, och blivit en knytpunkt för filmarbetare, speciellt i norra Sverige.
Parallellt med sitt filmskapande har han engagerat sig för barn och ungdoms-frågor och arbetat för att utveckla estetiska lärprocesser inom skolan många år.
ANMÄLAN
Deadline 4:e september 2024. Utval kan ske och du får besked efter deadline om du kommit med på kursen.
Filmer som Victor regisserat
Klasskamrater (2006) vann filmfestivaler i Finland, Norge och Sverige.
Var du där då? (2011) vann NUFF i Tromsö 2011 och visades under filmfestivalen i Cannes 2011 genom NFBC (National Film Board Of Canada) och Youtube´s tävling “Short Film Online Contest – Cannes 2011.
Ta av mig (2013) premiär på Berlinale och vann där Teddy Award. Filmen har sedan dess visats på närmare 100 filmfestivaler jorden runt och vunnit flera priser.
Jag vill nå dig (2015) Vann Efter Ingemar Bergman-stipendiet och ”1 KM film” på Stockholms filmfestival samt tävlade i Startsladden på Göteborgs filmfestival, den fick hedersomnämnade på BUSTER filmfestival i Köpenhamn 2016.
Fiskar har inga känslor (2015) vann bl.a Durban International Film Festival.
Kometen (2018) bl.a nominerad till Guldbjörnen och Teddy Award Berlinale.
Till drömmarnas land hade premiär på Göteborg filmfestival 2019 och vann där, i konkurrens med samtliga svenska långfilmer, Angelospriset. Den vann också Best European First Film på Zlin filmfestival i Tjeckien, vilket räknas som världens största barn- och ungdomsfilmfestival. Den visades även på Tokyo International Film Festival 2019.
Frågor? Kontakta:
Johan Lundkvist
Filmkonsulent: produktion och talangutveckling
Mail / 070-241 34 37
Kursen görs av projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten
Noomaraton 2024!
juni 19th, 2024
Tävling: 31:a augusti – 1:a september 2024
Filmvisning och prisutdelning: 11 september kl 19-20 på
Film i Västerbottens YouTube
Tävling: 31:a augusti kl 09.00 till 1:a september kl 09.00
Riksfinal i Stockholm: 12:e oktober
Deadline för anmälan av lag: 30:e augusti kl 13.00
Anmäl ditt lag: HÄR
En filmtävling för ALLA som bor i Västerbotten, där vinnarna får åka till Riksfinalen i Stockholm!
Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar: Tre platser – tre föremål – ett tema. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
Självklart får ni inte bryta mot upphovsrätten – alla filmklipp, bilder och musik ni använder måste ni ha rättigheter till att använda.
Ett filmlag består av 1-4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget. Filmen får skapas med valfri teknik och all genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.
Reglerna för NOOMARATON är desamma i alla deltagande regioner/län. Läs mer här
Start
Film i Västerbotten skickar ett start-SMS och/eller start-mejl med de hemliga förutsättningarna till varje lag kl 09.00 den 31:a augusti.
Målgång och inlämning av tävlingsbidrag
Målgången sker på söndagsmorgonen absolut senast kl 09.00, gärna tidigare! Maila Felicia länken till din film på Youtube.
Ladda upp filmen i så hög kvalitet som möjligt och e-posta oss länken. Ladda upp den som Offentlig eller Olistad (ej Privat). Ange lag- och filmtitel i mejlet.
Länken skickas via e-post till Felicia på Film i Västerbotten senast vid målgång klockan 09.00 på söndagsmorgonen. Tänk på att uppladdningen kan ta tid och att vi inte godkänner länkar som inkommer senare än 09.00. Däremot är det OK att filmen fortsätter ladda upp på YouTube några minuter efter klockan nio, men mejlet med länk måste vi alltså ha innan tid för målgång.
Filmvisning, prisutdelning och riksfinal!
Livesänd filmvisning och prisutdelning av Västerbottens Noomaraton filmer sker 11/9 kl 19-20! Följ sändning på YouTube HÄR
De som vinner får diplom och biobiljetter samt resa till Stockholm för Riksfinal på Filmhuset den 12e oktober!
Årets Jury
Sara Kingdom
Sara Kingdom är en filmfotograf utbildad i Bristol, UK och har en kandidatexamen i filmproduktion. Hon är en allround filmare som skapar allt från fiktion och dokumentärer till företags- och evenemangsfilmer.
Sara är uppvuxen i Umeå med sci-fi & fantasy och har alltid dragits till det fartfyllda och älskar action, äventyr och rörelse. Saras passion är att stå bakom kameran och berätta historier ur nya perspektiv. Du hittar Sara mest troligtvis i sparken, snowboardparken eller hängandes utför en bergvägg men kameran i handen.
Patrik Edlund
Patrik Edlund är en Umeå-baserad filmproducent och manusförfattare. 2019 grundade han Udda Studios för att skapa och hjälpa filmer med unika röster att lyftas fram. Patrik är aktuell med två finansierade kortfilmer som snart ska ut på festivaler. Utöver det har Patrik producerat filmer åt Umeå universitet, polismyndigheten, abf mfl.
Märta Nygren
Text och bild kommer
Juryns bedömningskriterier, tänk lite extra på dessa när ni skapar er film!
En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:
– Berättelsens förmåga att gripa sin publik
– Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
– Filmiskt hantverk
Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra.
Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.
Kontakt vid frågor:
Felicia Vesterlund
Film i Västerbotten
070-5457715
felicia@filmivasterbotten.se
Kulturskolan – en plats för film!
juni 19th, 2024
Kunskapsdagar i Jönköping 3-4 oktober 2024
Den 3–4 oktober arrangeras ”Kulturskolan: en plats för film!” – två kunskapsdagar i Jönköping som riktar sig till dig som arbetar som filmpedagog och ledare i kulturskolan.
Dagarna gästas av bland annat Uno Helmersson, guldbaggenominerad kompositör, Anders Hazelius, regissör och manusförfattare, samt filmskaparna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck. Dessutom får vi mängder av inspiration från filmverksamheter på kulturskolor i hela landet.
Konferensen är kostnadsfri och det bjuds på middag en av dagarna. För att säkra din plats till rekommenderar vi att anmäla sig redan nu, då det är begränsat antal platser kvar. Sista dag för anmälan är den 30 augusti.
Läs mer, se schemat och anmäl dig på Svenska Filminstitutets hemsida: https://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2024/kulturskolan—en-plats-for-film/
Som filmpedagog och kulturskolepedagog, yrkesverksam i Västerbotten, kan du anmäla intresse för att ta del av en resesubvention från Film i Västerbotten. Anmäl intresse via mejl till Felicia Vesterlund senast 30 augusti. felicia@filmivasterbotten.com
Vinnare VAFF 2024
juni 4th, 2024
Vi vill börja med att tacka alla som skickat in filmer till VAFF 2024 och som deltog på festivalen. 43 stycken riktigt bra kortfilmer fick vi se och det var en otroligt härlig stämning i salongen! Vi hoppas få se er alla även nästa år. Trots att alla filmer var bra, kan inte alla vinna Bästa film, andra pris och hedersomnämnanden. Här nedan kan ni se alla vinnare samt läsa juryns motiveringar. Grattis igen till alla vinnare!
Bästa film
Bästa film Tungvikt: Lumber Slumber av Filip Wikström
Denna film är något alldeles utöver det vanliga. Med en vacker estetik, gripande historia och ett härligt tempo så blir man snabbt indragen i filmen, och när den tog slut så ville man bara se mer! Juryn blev gripen av filmskaparens otroliga talang som visas genom filmen, likaså av den enkla men magiska historien som vi fått äran att ta del av. I denna film satt verkligen varenda aspekt och allt kändes genomtänkt, genomarbetat och proffsigt utfört.
Bästa film Mellanvikt: Här är inget av Nikolina Riselius
Med ett fint skrivet manus, väl genomtänkta kameravinklar och en gripande stämning utmärker sig verkligen denna film. Från den magiska öppningsscenen till den genomtänkta tvisten i slutet satt juryn som klistrade. Juryn blev gripen av alla de olika lager och detaljer som finns i filmen och som även gör att man gärna ser om den, trots den tunga tematiken. Filmens skapare har lyckats skapa ett verk som stannar kvar hos tittaren långt efter att filmen är slut.
Andra pris
Andra pris Tungvikt: En halva av kött och blod av Leo Albertsson
Denna film tacklar ett tungt ämne på ett smakfullt och kreativt sätt. Med en öga för detaljer så briljerar denna film på alla avseenden. Med autentiskt skådespeleri, kreativa kameravinklar och ett genomtänkt manus är detta en film som trängde sig in och stannade kvar i ens tankar långt efter att den tog slut. Filmskaparen har lyckas fånga känslor och skapa en trovärdig dialog på ett sparsamt och fint sätt.
Andra pris Mellanvikt: I skuggan av lagen av Lova Nilsson, Ella Porseby, Tyra Löfroth
Detta är en film där alla delar får skina, allt från duktiga skådespelarinsatser, ett medvetet och ambitiöst kameraarbete, trovärdigt manus och häftig ljussättning gör att filmen känns proffsig och trovärdig. Detta är en film vars tematik känns lika delar tidlös som modern, med en fin inblick i en persons liv. Vi vill hylla det fantastiska arbete som ligger bakom denna film.
Hedersomnämnanden
Publikens pris: Insiders: I skuggan av pandemin av Hugo Enmark
Publiken på VAFF Filmfestival fick rösta på sin favoritfilm!
Bästa foto: TEN’DETST av Alvaro Gonzales
Bästa foto går till en film som lyckas teleportera oss till en helt annan värld med hjälp av kameraarbetet. Med väl utvalda bilder, en stark känsla för komposition och många kreativa val utmärker sig denna film. Med ett foto som bjuder in, fascinerar och väcker känslor var detta ett enkelt beslut för oss i juryn.
Bästa kvinnliga skådespelare: Mikaela Gustafsson från Här är inget
Med en otrolig närvaro och trovärdighet står denna skådespelare verkligen ut. Hon lyckas med små medel och på ett ärligt sätt fånga publiken och gör det svårt att slita blicken från duken. Vi ser fram emot vad vi får se härnäst och delar med glädje ut priset för bästa kvinnliga skådespelare till Mikaela Gustafsson för rollen som Naomi i filmen Här är inget.
Bästa manliga skådespelare: Joacim Porseby från I skuggan av lagen
För en rollprestation som kändes lika delar trovärdig som gripande vill vi nu hylla denna skådespelare. Han lyckas fånga ett brett spann av känslor på ett nära och trovärdigt sätt under filmens gång, allt från hård kriminell till kärleksfull pappa. Vi delar med glädje ut priset för bästa manliga skådespelare till Joacim Porseby för rollen som Berg i filmen I skuggan av lagen.
Bästa ljuddesign: Grön av Clara, Lina, Naima, Manfred och Sanna
Bästa ljuddesign går till en film som verkligen låter ljudet stå i förgrunden. På ett skickligt sätt så har filmskaparna byggt en stämning och berättat en historia med hjälp av bankningar, en kran och rop.
Bästa personkemi: Nora Gyll och Carola Larsson Malmhed från Hjärtenebulosan
I denna film vill vi uppmärksamma den fina porträtteringen av en mamma och hennes dotters relation. Under filmens gång ser vi detta par samspela på ett väldigt fint och känslosamt sätt. Vi vill särskilt hylla det emotionella samtalet mellan mamman och dottern som förde oss i juryn till tårar. Bästa personkemi går till Nora Gyll och Carola Larsson Malmehed för rollerna Ayla och Aylas mamma i filmen Hjärtenobulosan av Linnéa Bylund.
Bästa produktionsdesign: Badges av Tim Svanborg
En film där varje scen överträffar den föregående, med locations som väcker nyfikenhet, spännande ljussättning och passande kostym känns denna film otroligt proffsig. Detta är en film där produktionsdesignen får stå i fokus och bära filmen, vilket den gör galant. Med hjälp av allt det visuella så blir man uppslukad i en ny och fulländad värld, fylld med spännande karaktärer.
Bästa stunt: Sista Droppen av Sixten Granström
Snygga stunt är svåra att få till, speciellt i komedier. Vi vill därför hylla dessa blodiga och komiska stunts, som med lika delar finess som kreativitet fångar publiken. Snygga kameravinklar och kreativa vapen gör dessa stunts speciellt chockerande och roliga.
Lättvikt
Bästa komedi – LARS
Bästa klippning – Snubbén
Bästa ljuddesign – En oförglömlig födelsedag
Bästa manus – Konsekvens
Bästa kostym – Ett UFO på Ersboda
Bästa kamera – Fyra i rad
Bästa ljus – Tre Melody
Bästa skådespelare – Den dansande damen
Northern Motion 2024
juni 4th, 2024
Ett kurspaket för dig som vill arbeta som producent/produktionsledare i Norrbotten & Västerbotten.
Om Kursen
Northern Motion producent – produktionsledare kommer fokusera på de faktiska uppgifter som utförs av producenter, linjeproducenter och produktionsledare i samband med inspelning.
Kursen följer de olika arbetsuppgifterna i den ordning de uppstår med fokus på förproduktion och inspelning.
Moment som tas upp under kursen är bland annat: Manusnedbrytning, inspelningsplan, budgetering, anställningar, förhandlingar, daglig drift på inspelning ( tidrapporter, dagbesked, arbetsmiljö & säkerhet osv.) m.m
Kursledare är producenten Andreas Emanuelsson. Andreas har producerat och samproducerat ett flertal prisvinnande filmer. Hans långfilm, kritikerrosade Sophelikoptern, vann en guldbagge för Bästa musik och nominerades för Bästa film. Den längsta dagen av Jonas Selberg Augustsén och Inland av Jon Blåhed hade flera guldbaggenomineringar. TV-serien LasseMajas Detektivbyrå vann Kristallen vid 2022 års gala. Flera av hans filmer, däribland kortdokumentären You can’t show my face, har visats och prisats vid ett stort antal internationella filmfestivaler. Andreas är just nu i produktion med långfilmen Rörelser. Andreas driver Iris Film AB, med bas i Luleå.
Kursen är gratis och resa samt boende ingår när det krävs. Begränsat antal platser.
Vem kan söka?
Northern Motion producent – produktionsledare riktar sig till personer som redan är inne i filmbranschen men som behöver kompetensutveckling för att ta steget till producent – produktionsledare.
- Du ska ha god kännedom kring dramaproduktion och se dig själv som en del av filmbranschen i Norrbotten och Västerbotten.
- Du har arbetat på minst en professionell filminspelning/tv-serieinspelning och vet hur en filminspelning går till.
- Du har som målsättning att arbeta som producent, linjeproducent eller produktionsledare.
Sökanden ska vara skrivna i eller ha stark koppling till Norrbotten och Västerbotten.
Tidsperiod
Kursen kommer utföras under hösten 2024. OBS! Datum kan komma att ändras. Viktigt att du kan delta på träffarna.
Träff 1 – fysisk träff hos Filmpool Nord i Luleå.
Datum: lördag 7 september och söndag 8 september.
Träff 2 – fysisk träff hos Film i Västerbotten i Umeå.
Datum: lördag 12 oktober & söndag 13 oktober.
Träff 3 – fysisk träff hos Filmpool Nord i Luleå.
Datum: lördag 9 november och söndag 10 november.
Träff 4 – Digital träff ( Zoom eller teams)
Datum: TBD
Ansökningsperiod
Ansökan är öppen till 11 augusti. Begränsat antal platser. Platserna tillsätts löpande – men senast 21 augusti.
Sök nu! ↓↓↓
Frågor? Kontakta:
Emma Karlsson
Produktionskoordinator Filmpool Nord
070-513 00 16
In Focus: Filmarträff i Skellefteå
maj 30th, 2024
Hubben, Kanalgatan 51, Skellefteå, 2024.06.01 kl 18.30-21.00
Film i Västerbotten bjuder in till Filmarträff i Skellefteå. Vi uppmanar dig som bor i Skellefteå med omnejd och jobbar med film, skapar film, studerar film eller har ambitionen att skapa film att komma. Det spelar ingen roll om du är scenograf, regissör, b-foto, postproduktion eller bara intresserad av filmskapande
- Pizza och fika
- Utställning av filmscenografi och attributmakeri utbildningen på Edevik Folkhögskola
- Trevligt häng
Varmt välkommen!
Arrangemanget görs av projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten
In Focus: Boost!
maj 28th, 2024
→ dramaturgi, klippning, filmfoto, filmljud, dokumentärfilm, budgetering med mera
Behöver du hjälp med ditt filmprojekt? Nu kan du som gör film i Västerbotten få stöd av en annan filmskapare!
In Focus Boost handlar om att få stöd med en avgränsad del av ett filmprojekt som till exempel manusutveckling, feedback på klippning, introduktion till filmljud, budgetering, stöd i ditt dokumentärfilmsprojekt eller något annat.
Målet är att du ska utvecklas som filmskapare, få kontakter med andra filmare i Västerbotten och att ditt filmprojekt i slutändan kanske blir lite bättre!
Målgrupp:
Du som söker ska vara bosatt i Västerbotten. Du kan jobba med din första film eller ha lång erfarenhet inom film. Du kan med fördel ha ett filmprojekt i åtanke till In Focus Boost men det går att söka även om du bara vill utvecklas inom ett specifikt område.
Det spelar ingen roll om du är regissör, producent, fotograf, dokumentärfilmare eller någort annat.
Du behöver inte ha en tilltänkt person som du vill jobba med, men om du har det så kan du uppge vem du har i åtanke. Personen ska bo i eller ha koppling till Västerbotten.
Återkoppling
När du fått klartecken från Film i Västerbotten att gå vidare så är det upp till dig att boka in den eller de träffar du vill ha. De kan vara fysiska eller digitala.
Urval kan komma att ske.
Perioder som In Focus: Boost är öppen
2024.05.27 – 2024.06.15
2014.08.15 – 2024.12.15
Sök här:
Frågor? Tveka inte att kontakta Johan på Film i Västerbotten
Johan Lundkvist
Filmkonsulent: produktion och talangutveckling
johan@filmivasterbotten.com
070-241 34 37
In Focus: Mentor arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten
Schema VAFF 2024
maj 26th, 2024
Lördag 1/6
Kl 10:30-21:00, Biostaden Avenyn / Hubben, Skellefteå
Söndag 2/6
Kl 10:00-17:00, Biostaden Avenyn, Skellefteå
In Focus: Det visuella språket
maj 16th, 2024
Målgrupp: Alla som är intresserad av filmskapande
Plats: Edelvik Folkhögskola, Skelleftevägen 1, Burträsk
Datum: 2024.05.31
Kostnadsfritt
Film i Västerbotten och projektet In Focus arrangerar tillsammans med Edelvik Folkhögskola en dag med fokus på visuellt berättande!
Schema
09.00-10.00 Utställning – Filmscenografi och attributmakeri åk 2
10.00-12.00 Ted Kjellsson
12.00-13.00 Lunch i restaurangen (lunch= 50 kr salladsbuffé/80 kr mat)
13.00 Niki Lindroth von Bahr
14.00 Fika och bensträckare
15.30 Slut för idag!
Föreläsning: Niki Lindroth von Bahr
Guldbaggevinnande filmskaparen Niki Lindroth von Bahr som är känd med filmer som Min Börda och Netflix produktionen The House. Min Börda har sedan premiären 2017 vunnit 82 priser, bland annat Annecy Cristal på Annecy Film Festival och bästa internationella kortfilm i Toronto
Hon är även aktuell i K-special dokumentären ”Miniatyrmakaren – En film om Niki Lindroth von Bahr” på SVT play.
Föreläsning: Ted Kjellson
Föreläser gör även Ted Kjellson, en välbekant regissör i Västerbotten tidigare har studerat på scenografiskolan. Han är aktuell med Håkan Bråkan 1 och 2 som legat etta på biotoppen och han har även regisserat Ensamma i Rymden, tv-serien Lasse Majas detektivbyrå, Västerbottensklassikern Tompta Gudh och mycket mera!
Elevutställning
Under dagen kommer Filmscenografi och attributmakeri åk 2 att presentera sina slutprojekt i en utställning.
Detta är ett perfekt tillfälle att inspireras av Niki och Teds syn på visuellt skapade och ta del av den härliga miljön på Edelviks Folkhögskola. Du får även chansen att träffa elever, alumner och andra filmskapare under dagen.
Bil kommer gå från Umeå och bussförbindelse finns från Skellefteå. Om du kommer från annan ort i Västerbotten så hör av dig så försöker vi lösa det!
Anmälan för resa är stängd
Dagen arrangeras av Film i Västerbotten och Edevik Folkhögskola inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten
Följ Film i Västerbotten
- Bli ett fan på Facebook
- Följ nyheterna via RSS
- Följ nyheterna via Google Reader
- Videoklipp på YouTube
- Bilder på Flickr