Branschdagarna på Umeå europeiska filmfestival

För dig som arbetar med film och andra former av rörlig bild är Branschdagarna på Umeå Europeiska Filmfestival den naturliga mötesplatsen. Vi välkomnar även studenter och andra som vill veta mer om vad som händer i Västerbotten och andra delar av Sverige och världen inom rörlig bild. Torsdag och fredag 11-12 december samlas de som arbetar rörlig bild från hela norra Norrland för att umgås, lära sig mer om varandra och ta reda på vad som händer just nu och vad som är på gång.

Ambitionen är att erbjuda nya kontakter, projekt och samarbeten och presentera floran av produktioner, personer och företag inom rörlig bild i Norrland. Deltagarna kommer att få en inbjudan till fredagens mingelfesten Filmare möter filmare, en fest med musik av Jumjum och Scandl Vision samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.

Torsdag 11 december

13.00 Gästerna hälsas välkomna

13.15 – 13.45. Susann Jonsson, VD Filmpool Nord, och Lill Casslind, Filmkonsulent Film i Västerbotten berättar om Talang AC/BD – Västerbottens och Norrbottens gemensamma satsning på kortfilm som sätter igång från 1 januari 2015.

13.45-14.45. Helen Ahlsson, ny konsulent för den nationella talangsatsningen Moving Sweden berättar om möjligheterna som projektet ger. Moving Sweden riktar sig till  såväl filmskapare i början av karriären som etablerade. Moving Sweden stöds av bland andra Svenska Filminstitutet och Sveriges Television.

15.00 – 16.00. Elli Toivoniemi och Selma Vilhunen från det prisbelönta finska bolaget Tuffi Films berättar om sitt bolag, sina filmer och de erfarenheter de fått sedan de startade bolaget 2010.

Fredag 12 december

9.00 – 10.00, Theo Tsappos, festivalansvarig för kortfilm på Svenska Filminstitutet berättar hur det går till att få ut filmer på filmfestivaler. Han kommer både att berätta om hur SFI arbetar med frågan men även hur filmskapare själva kan arbeta med att nå ut med sina filmer.

10.15 – 10.45. Nytt från Skellefteå! David Wiksten, filmlärare på Edelviks folkhögskola berättar om deras nya filmproduktionsutbildning. Ronny Lindström från Icon Studios berättar om den nyrenoverade filmstudion i Skellefteå. Fredric Larsson, Film i Västerbotten och Linus Johansson, Riv Huset berättar om deras samarbete som innefattar filmkurser och en redigeringsstudio.

11.00-12.00 Kung Fury: Work in progress. Många känner till hur kortfilmen Kung Furys trailer spreds som en löpeld över internet i början av detta år. 17 000 personer stöttade projektet med drygt 630 000 dollar genom crowd funding. Men vad hände sen och vad händer härnäst? Produktionsbolaget Lamprays producent Linus Andersson uppdaterar er.

13.00-14.30. Mary Lee Copeland är Executive Creative Director på The (Next Level) Storytelling Academy och expert inom berättande i kommunikationsbranschen. Hon har jobbat med kunder som SAS, IKEA och McDonalds, men också utvecklat utbildning inom storytelling för bland annat Hyper Island och Berghs. Mary Lee brinner för att hjälpa företag att utveckla sitt berättande för att skapa starkare känslomässiga band mellan varumärken och människor. Mary Lee kommer att berätta om hur berättelser kan vara kopplingen mellan varumärke och människor, och om hur hon ser det som sin uppgift att inspirera marknadsförare att producera fantastiska berättelser som är relevanta och främjar långsiktiga, givande relationer.

15.00 – 16.30. Mikko Rautalahti är manusförfattare och Story Team Manager på finska spelföretaget Remedy Entertainment som ligger bakom storspel som Max Payne och Alan Wake. Idag utvecklar de jättespelet Quantum Break för Xbox One, som utöver ett spel också följs av en TV-serie – där spelet påverkar vad som händer i serien, och serien påverkar hur spelaren tar sig an spelet. På Branschdagarna i Umeå kommer Mikko att berätta om interaktivt berättande och ge en inblick i stora spelprojekt med berättandet i centrum.

Moderator för bägge dagarna är Andrea Reuter och vi håller till i Vävens lokal Vävenscenen.

Deltagandet är gratis. Vi vill att du föranmäler dig till info@filmivasterbotten.com

Branschdagarna arrangeras i samarbete mellan Film i Västerbotten, Umeå Creative och Dinolab.

Skrivet av Fredric december 5th, 2014


« Till nyhetssidan