Helg med kvinnligt filmskapande i fokus

På söndag 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Folkets bio och Lynx Studios gör gemensam sak och anordnar en hel helg där kvinnligt filmskapande lyfts fram.

LANSERING AV LYNX STUDIOS
Lynx Studios är det kreativa filmkollektivet med jämställdhetsfokus som lanseras den 7 mars i Umeå. 
Lynx Studios vill skapa en grogrund för unga kvinnliga filmskapare där de känner att de får ta plats och kan göra film på samma sätt som sina manliga gelikar. Initiativtagarna är filmarna Amanda Björk, regissör & producent, och Maja Dennhag, fotograf. Lanseringen består i en presentation av projektet och ett panelsamtal om kvinnors filmskapande.

PANELSAMTAL OM KVINNLIGT FILMSKAPANDE
I samband med releasen har Lynx bjudit in ett par eminenta gäster till ett panelsamtal kring ämnet ”Kvinnligt filmskapande”. Moderator kommer vara SVT:s programledare Inger Ljung Olsson och i panelen sitter Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim, regissören och manusförfattaren Lisa Ohlin och Karin Johansson, producent på Umeå Europeiska filmfestival. Det förväntas bli en rykande het debatt som förhoppningsvis öppnar upp till diskussion och inte minst konkreta handlingar för att lyfta fram de kvinnliga rösterna inom filmindustrin.
15.00, Tystnad, Väven – Gratis, men man måste boka biljett.
https://folketsbioumea.com/chap/bookforestall/

FILMER REGISSERADE AV KVINNOR
I samband med internationella kvinnodagen 8/3 visar Folkets Bio film regisserad av kvinnor hela helgen. Spelfilmer och dokumentärer om kvinnors förhållanden och levnadsöden, eller också om andra teman som berör. Helgen 6–8/3 tar de tillfället i akt att lyfta fram kvinnors filmskapande lite extra.

De bjuder exempelvis på en exklusiv smygpremiär av Israeliska succéfilmen Rättegången – Amsalem vs Amsalem. Bitte Anderssons virala lågbudgetproduktion Dyke Hard har premiär och passa också på att se Den gröna cykeln, Girlhood eller Äta sova dö.
Mer om Lynx Studios:

Skrivet av lill mars 3rd, 2015


« Till nyhetssidan