Drottninglandet har premiär på Way Out West

Dokumentärfilmen Drottninglandet är en fortsättning på fotografen Elin Berges omtalade fotoprojekt med samma namn om thailändska kvinnor som gifter sig med norrländska män och flyttar till Västerbottens inland. Med journalisten, filmaren och brodern Lars Berge har hon följt vardagen på två nedläggningshotade mjölkgårdar från slitet i gryningen till nattens euforiska fest.

Urbaniseringen fick svenskarna att lämna landsbygden. De flesta ville hellre leva bekvämt i stan istället för att slita hårt på åkrar och i skogen. Men det visade sig att det fanns andra som var beredda att hugga i: Thailändarna.
I Bjurholms kommun driver mjölkbonden Mats-Åke släktgården vidare tillsammans med sin thailändska sambo och hennes säsongsarbetande släktingar. På gården bor även ladyboyen Pinit. På dagarna vallar ”Pinnen” kor som en norrländsk cowboy och på nätterna dominerar hen dansgolvet i stan som fabulös discoprinsessa. I en av granngårdarna bor Thongluk, som lämnade en våldsam och svartsjuk man för att starta ett nytt liv åt sig och sin son i Sverige. Tillsammans med sin blyge svenske bonde drömmer hon om välförtjänt semester, om bara den nya moderna mjölkroboten kunde börja fungera. En bit därifrån bor några thailändska munkar i en Västerbottengård. På ett berg står en enorm buddhastaty och blickar ut över en skogssjö. Tjugo år sedan de första bärplockarna dök upp i de norrländska skogarna är inlandet inte längre vad det en gång har varit. I periferin håller ett nytt Sverige håller på att växa fram. I Drottninglandet möter vi tre huvudpersoner med djupt mänskliga drömmar om kärlek och ett drägligare liv. De lever på en plats där det inte längre finns något utrymme för fördomar.
Den suggestiva och rörande filmmusiken är specialskriven av den hyllade artisten Frida Hyvönen. Producent: Stina Gardell, Mantaray Film. I samarbete med Konstnärsnämnden, Film i Västerbotten och SVT.
Way Out West är en kombinerad musik- och filmfestival i Göteborg.
Drottninglandet visas 13.30 Lördag 15/9 på Hagabiografen salong 1.

Skrivet av lill augusti 11th, 2015


« Till nyhetssidan