Grattis till helgens alla vinnare!

I helgen delades många priser ut till olika filmer och personer från Västerbotten.

storspovenoscarbystrom_fotoclaeshedlund

Oscar Byström. Foto: Claes Hedlund

Storspoven

De filmer från Västerbotten som visades på Umeå Europeiska Filmfestival tävlade om Storspoven som består av 15.000 kr och en statyett. Det blev Oscar Byströms korta dokumentär Sickla som kammade hem priset.

En varm och nära dokumentärfilm om en ung pojke i Ghana. Vi får följa honom och hans tankar om vad som varit, vad som är och hur hans drömmar ger honom kraft i det dagliga livet. Allt är skildrat med omsorg och respekt. Med dokumentära bilder, i känslig samklang med animationer och huvudpersonens röst, låter filmmakarna publiken med lätthet följa med i berättelsen.

Priset delas ut av Umeå Europeiska Filmfestival och Film i Västerbotten. Juryn bestod av Lars Böhlin, Maria Persson och Runar Enberg och de delade också ut två hedersomnämnanden. Dessa tilldelades SaraKlara Hellströms Jag bor också här och Victor Lindgrens Robbans video – Jobb, villa, vovve och tatueringsstudio. Grattis SaraKlara och Victor!

oscar-bystrom-sickla-documentary-2016-00_01_34_10-still004

Emmanuel i Sickla. Foto: Elias Bergkvist.

Novemberfestivalen

Sickla fick i helgen även ett annat fint pris; Elias Bergkvist vann bästa foto på Novemberfestivalen.

Med en konstnärlig precision, utomordentligt bildspråk och träffsäker tonalitet har fotot till denna film skapat en unik känsla med ett gripande budskap.

Grattis Oscar, Elias, animatören Johan Lindström och producenterna Sandra Kilpeläinen Norman och Sofia Andersson Lundberg!

image2

Janne Widmark, Sophia Josephson, Stefan Hencz. Foto: Jonatan Stålhös.

Filmhjälten

Under minglet Filmare möter filmare delar Film i Västerbotten varje år ut priset Filmhjälten. Det brukar vanligtvis gå till två personer som på något sätt bidragit mycket till det Västerbottniska filmlivet, men i år slog vi till med tre; Janne Widmark, Sophia Josephson och Stefan Hencz. Grattis och tack!

Janne Widmark
Detta är en person som under lång tid har betytt väldigt mycket för filmlivet i Västerbotten. Han har ett hjärta som bankar för filmen och är givmild med sina breda kunskaper. Det är en person som har lyckats behålla den ursprungliga kärleken för film – för att göra film ska vara kul! Med spetskompetens inom manus, bildmanus och genrefilm lyfter han filmprojekt både innehållsmässigt och visuellt. Vi är glada att han valt att bo just i Västerbotten och berika oss med sin nördiga passion för film! 

Sophia Josephson
Stipendiaten är en mångsysslare inom film och kultur som arbetat i hela Västerbotten; från söder till norr, från kustland till inland. Filmskapande, filmpedagogik, filmvisningar, filmdebatt – stipendiaten berikar länet ur så många olika perspektiv. Med hjärta i Norsjö och Kulturhus i Klöse stärker hon vårt filmlän.

Stefan Hencz
Film i Västerbotten tror på sammarbeten över länsgränser och landsgränser. Den här stipenditaten skiter högakningsfull i dessa gränser på föredömligt sätt. Han bygger broar som hjälper oss alla. Hans rutin och kunnade har varit viktigt för filmskapare i norra Sverige och Norden. För att inte tala om de generösa rabatterna unga filmskapare har fått i den kanske viktigaste fasen av deras karriärer. Det är första gången vi delar ut ett priset till Västerbottens filmhjälte till en person som inte bor i Västerbotten. För oss är han en hedersmedborgare i Västerbotten. 

fredrik-oskarsson-liten

Fredrik Oskarsson.

Northern Character

På Filmfestivalen Northern Character i Murmansk vann Fredrik Oskarssons film Nuclear Neighbour First Diploma i dokumentärfilmskatergorin. Grattis Fredrik!

Skrivet av lill november 29th, 2016


« Till nyhetssidan