Film i skolan dagen i Västerbotten 2017

Program 

Datum: 2017.10.11

Tid: 09.00 – 16.30 (incheckning från 08.30)

Plats: Folkets Bio, Väven, Umeå

Incheckning: 08.30-09.00

Sista anmälningsdag: Det finns platser kvar, anmäl dig så snart som möjligt!

ANMÄL DIG HÄR

Tillsammans med Svenska Filminstitutet bjuder Film i Västerbotten in till en dag i filmens tecken!

Detta är en dag för dig som jobbar som lärare, rektor, fritidspedagog, med kultur- och skapande skola, studenter, kulturskapare med arbetsområde barn och unga och andra intresserade. En dag med inspiration, praktiska exempel och verktyg för att jobba vidare med rörlig bild.

Film i skolan dagen är helt gratis och utöver spännande innehåll bjuder vi på fika och trevligt sällskap. Filmpedagoger kommer också vara på plats om du har frågor eller vill ha tips.

Helt konstnadsfritt, anmäl dig i biljettlänken ovan!

Film i skolan banner

09.00 Hej och välkommen!

 

09.15 Linda Sternö

Barnfilmskolan, Akademin Valand: Filmskapande i möte mellan generationer och kulturer.

09.50 Yolanda Bohm

Estradpoeten och transaktivisten samt vice ordförande RFSL ungdom talar om hur sexualitet och identitet representeras i film och om hur skolan kan skapa trygga rum och ge verktyg att handskas med hat.

 

10.40 Fikapaus

 

11.00 Liza Haglund

Filosofipedagog, adjunkt i pedagogik och författare, om att prata kring filosofiska frågor med barn med hjälp av film.

11.35 Malena Janson

Fil dr i filmvetenskap med inriktning mot barnkultur, om gränser mellan medier och verklighet: ”Verkligen? Film, spel, lek och bok – en helt riktig framställning”.

Utlottning – ”ta med en kollega”

 

12.15-13.15 Lunch

 

13.15 Sophia Josephson källkritik

Vi lever idag i ett bild-samhälle – ett rörlig bild-samhälle till och med. Unga kommunicerar lika gärna med bilder och klipp som med skriven text. Detta betyder att källkritik bland barn och unga är viktigare än någonsin.

Film i Västerbotten genomför just nu en kurs i källkritik för alla som går ÅK5 i Umeå kommun. Passa på att även du få en inblick i vad de får lära sig.

13.45 Safari Sverige

I projektet Safari Sverige får unga naturfilmare från hela Sverige en chans att berätta om sina smultronställen eller att söka nya spännande områden de vill filma.

Ålderspannet är 11- 26 år får vara med i projektet. Safari Sverige kan hjälpa till att utveckla ideér och handleda under inspelning och redigering”. Saknas det utrustning, går det att låna!

14.00 Folkets Bios skolbiosatsning – Sarah Lindström Wennerberg

Umeå kommun och Folkets Bio satsar på Skolbio! Redan 2018 ska 2000 elever få ta de av skolbio. Treårs projektet har som mål att ungefär 30% av Umeås elever mellan 3-19 år, det vill säga cirka 6 000 elever, får ta del av skolbio varje år.

 

14.15 Fikapaus

 

14.45 WORKSHOP VALBAR

1.     Källkritik med Sophia Josephson

2.     Animation för barn med Anna Brodin

15.25 Victor Lindgren – att jobba med unga som medskapare i film + filmvisning

Victor Lindgren kommer berätta om det unika projektet ”Små, små bitar”. En ungdomsfilm där ungdomar själva var medskapare i idéerna, manuset och karaktärerna. Genom filmat bakommaterial, föreläsning och till sist visning av den färdiga kortfilmen går Victor igenom hur man arbetat med film om, av och för unga.

Victor driver Bautafilm tillsammans med tre kollegor och vänner. Hans filmer har visats på över 100 filmfestivaler världen över och idag är han en av Sveriges mest lovande och produktiva regissörer med åtta prisvinnande kortfilmer och två längre format i produktion.

16.25 Tack för idag!

 

 

Skrivet av johan september 29th, 2017


« Till nyhetssidan