Storspoven och Filmhjälten – här är vinnarna!

Storspoven

Vinnare av Storspoven blev Hjärta Norsjö av Lisa Josephson och Sophia Josephson.

Juryns motivering: ”För en film som skildrar vänskap i gränslandet mellan barndom och vuxenliv och samtidigt ger en välkommet annorlunda bild av glesbygdens villkor och dess kvinnliga invånare.”

Årets jury bestod av Nancy Bladfält, Elenor Norström och Bengt Strömbro.

Storspoven delas ut av Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Film i Västerbotten. Med i tävlan om stipendiet på 15.000 SEK är de filmer som visas i kategorin Filmer från Västerbotten och Talang AC/BD.

Filmens huvudpersoner Henny From och Elvira Redlund var på plats för att ta emot stipendiet.

Storspoven1_HennyElvira-3_NY-vkwp-694

Foto: Alfred Sahlén

Filmhjälten

Varje år delar Film i Västerbotten ut stipendiet Filmhjälten till personer som betytt mycket för Västerbottens filmliv. Förutom äran så består stipendiet av 10.000 SEK. 2017 års Filmhjältar är: Anna Brodin, Miranda Larsson och Oskar Njajta Östergren.

Filmhjaltar 2017-2

Foto: Jonatan Stålhös

Motivering Anna Brodin och Miranda Larsson:
Det här är två personer som genom sitt mångsidiga och passionerade arbete har utvecklat Västerbottens filmliv. De är en positiv kraft och har förmågan att engagera vilket inspirerar både nya och etablerade filmskapare och filmarbetare.

Det är uppenbart att de brinner för filmen i stort och för att förändra filmbranschen och filmberättandet i länet och Sverige. Vi är övertygade om att de genom sitt arbete och engagemang med filminspelningar, festivaler och visningar, utbildning, filmtips i radio, sommarläger, Lynx Studios och sitt filmskapande kommer fortsätta utveckla och stärka filmen i Västerbotten, Sverige och världen.

Motivering Oskar Njajta Östergren:

Det här stipendiet går till en person som genom åren skapat filmer som fått tittaren att se nya nyanser och perspektiv av vår del av  världen. 
Med hårt arbete och övertygelse har stipendiaten gjort film och arrangerat filmfestvaler.  Han har tagit Sapmi och Västerbotten ut i världen och sedan tagit världen tillbaks till vårt del av den. Personen ska prisas för sina insatser för länet och Sapmi och vi vill att han fortsätter inspirera oss alla till att tänka bortom gränserna. 

Grattis till alla vinnare!

 

Skrivet av lill november 27th, 2017


« Till nyhetssidan