Vinnare på VAFF 2018

Här är vinnarna från filmfestivalen VAFF som gick av stapeln 10-11 maj på Nordsken i Skellefteå. Bästa film i kategorin mellanvikt och tungvikt kommer att få åka till Novemberfestivalen i Trollhättan och representera Västerbotten.

 

BÄSTA FILM – MELLANVIKT

Det leder till något gott

En film som visar att bra berättelser finns där man väljer att vända sin blick. På ett finstämt vis berättas här en historia om hur ett intresse och ideellt engagemang i sin enkelhet kan göra världen lite bättre

BÄSTA FILM – TUNGVIKT

Dans l’eau – In The Water

Ibland kan saker och ting vara så vackra att de gör ont att se på. Vi blev totalt knockade och absolut hänförda av skönheten och sårbarheten i berättelsen om stora rädslor och svåra utmaningar.

Som en utsökt målad tavla, som ett perfekt komponerat musikstycke där inget övrigt finns att önska, lika självklar som solen och månen.

På endast 4.28 minuter lyckas Yuliya Antonova övertyga oss om att det faktiskt kan vara bättre att gå med sina rädslor istället för att försöka springa ifrån dom. 

JURYNS VAL – MELLANVIKT

Miranda

Gåshudspänning och bra skådespel i kortfilm som tar en på en resa en inte vet var den ska sluta. 

JURYNS VAL – TUNGVIKT

Signal

Spännande gestaltning av tonårsromantik i en ljuv sommarnatt, med skräckartade undertoner av undergång. Bra skådespel och kemi av filmens kärlekspar.

BÄSTA HUVUDROLL – JENNIFER PERSSON SOM ”PETRA” 

Film: Miranda

Med stor närvaro fångar hon oss från första stund och intensiteten går inte att ta miste på. För ett mycket fint och noggrant gestaltande, bästa huvudroll går till Jennifer Persson i filmen Miranda.

BÄSTA BIROLL – JENNY WINSA FÖR ROLLEN SOM NOUR EKDAHL

Film: Famnen På En Ängel

Fin gestaltning av full vän som vill gott. Både roligt och rörande, med en närvaro som känns äkta.

BÄSTA KREATIVA LJUD – HANNA GÖTESSON

Film: Limbo

Smakfullt, effektfullt och med fingertoppskänsla samverkar bild och ljud i en nervkittlande rysare.

BÄSTA FOTO – ELIAS BERGKVIST

Film: Signal

För att på ett fantastiskt sätt lyckats gestalta den Norrländska sommarnatten under några skälvande timmar. Ett foto som på ett fint sätt ger utrymme för en extra visuell dimension.

BÄSTA MASK & ATTRIBUT – LARS SUNDSTRÖM & SANNA ÖHLUND

Film: Elda skolkataloger

En film där man sett det visuella berättandet som någonting större än det självklara. Med en kombination av mask, attribut och scenografi skapas en värld bortom vad vi förväntar oss.

 

Jury 2018 bestod av:

Jana Bringlöv Ekspong

Mattias Sjöstedt

Saga Eserstam

 

VAFF är en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan. Filmare i åldern 16–26 år som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Västerbotten kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering. Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på www.novemberfestivalen.se

Skrivet av johan maj 11th, 2018


« Till nyhetssidan