Filmhjältar 2019

Varje år delar Film i Västerbotten ut FILMHJÄLTEN till personer, föreningar eller liknande som har betytt mycket för filmlivet i Västerbotten. Det är två stipendier på 10.000 SEK vardera.

2019 års FILMHJÄLTEN delades ut under minglet Fyra filmer på gång den 29 november.

De värdiga vinnarna som nu kan titulera sig som Filmhjältar är:

Amanda Kernell och Kortfilmskartellen.

Amanda Kernell, Philip Björkstrand, Jesper Nyström, Marcus Björns, Otto Almstedt

Amanda Kernell, Philip Björkstrand, Jesper Nyström, Marcus Björns, Otto Almstedt

Motiveringar:

Amanda Kernell
Sedan hennes första kortfilm som spelades in i Umeå för 12 år sedan har hon regisserat totalt 9 kortfilmer och 2 långfilmer. Det löper en röd tråd genom filmografin: engagerande berättelser kommer till liv med hjälp av skådespeleri och bildberättande på högsta nivå.
Hennes förra långfilm satte fokus på samiska frågor och fick ett genomslag i hela vägen från Norra Storfjället till biografer världen över. Detta tack vare ett mångbottnat drama med en huvudkaraktär som berörde människor från alla delar världen. 
Vi vill med stipendiet tacka regissören för de fantastiska filmerna som skapats och uppmuntra till fler berättelser från Amanda Kernell.

 

Kortfilmskartellen
Film i Västerbotten tycker att det är viktigt att det finns en känsla av community i det Västerbottniska filmlivet. De här pristagarna jobbar mycket med community, dels i sin egen krets, men också i ett större perspektiv.
De utmanar sig själva och andra att göra film och bidrar därmed till att filmskapare i länet utvecklas. Med en prestigelös ton och teman som Magi, Mat och Musikal inspirerar de till att göra film och ha kul samtidigt.
De är en samlande och peppande kraft och vi hoppas att fler filmare, även utanför Umeå Universitet, ska våga skicka in sina bidrag till KFK.

2019 års filmhjälte går till:

Ledningsgruppen för Kortfilmskartellen; Otto Almstedt, Marcus Björns, Jesper Nyström, Philip Björkstrand och Robin Fjällström.

Om Amanda Kernell på IMDB: https://www.imdb.com/name/nm1840544/?ref_=fn_al_nm_1

Kortfilmskartellens Facebookgrupp: https://www.facebook.com/Kortfilmskartellen/

 

 

 

 

 

 

 

Skrivet av lill december 2nd, 2019


« Till nyhetssidan