Hur gör du för att skapa ”looken” till din film?

Vad?: En kurs där du får lära dig skapa filmens look (stil, utseende, färg, ljus, ton, känsla) med stillbilder och färger under förproduktionen av din film. 

Datum: Söndag 2 april

Tider: 10.30-16.30 + filmvisning på Folkets Bio 17.30-19.15

Plats: Film i Västerbotten, Umeå 

Målgrupp: Du som är intresserad av att jobba visuellt i förproduktionen av en film och jobbar som eller är intresserad av regi, foto, scenografi eller liknande. Alla åldrar, du bör dock ha någon erfarenhet av filmskapande 

Kostnad: Gratis, lunch och biovisning ingår 

Deadline att söka: onsdag den 21 ma­rs 

Efter deadline kommer Film i Västerbotten göra ett urval baserat på de ansökningar som kommit in. Du får besked senast den 23:e mars om du kommit med. Begränsat antal platser.

Foto Maja Dennhag

Om kursen

Film i Västerbotten erbjuder en kurs i hur du under förproduktionen till din film jobbar med att skapa en visuell vision. Kursledare är filmfotograf Maja Dennhag och scenograf Elle Furudahl som jobbat tillsammans för att skapa den visuella stilen till filmen Dogborn. Under kursen kommer de berätta om den metod de använde för att planera inspelningen samt vilka fördelar de upptäckte men även utmaningar de stötte på. 

Innehåll: 

  • Genomgång av den metod Maja och Elle jobbat med för att skapa sin look till filmen Dogborn 
  • Workshop där du utifrån scener i manuset till Dogborn får skapa en egen look för filmen samt presentera den för gruppen 
  • Fördjupning i hur Maja och Elle jobbat med floorplans, färgkartor, stillbilder, filmklipp, moodboards och julbelysning (?) för att planera Dogborn 
  • Workshop där du får skapa filmens look för ditt eget projekt alternativt ett fiktivt projekt
  • Visning av Dogborn på Folkets Bio kl 17.30 med besök av Maja och Elle

Efter kursen kommer du ha kunskapen att redan under förproduktionen skapa en visuell vision för din film. Det underlättar under inspelningen och när du ska kommunicera din vision till teamet.

Maja Dennhag 

Maja Dennhag är filmfotograf och är aktuell med Dogborn (2022) där Silvana Imam spelar huvudrollen. Hon har även fotat den senaste Göta Kanal – Vinna eller försvinna (2022), Hjärtat (2018), Skolsyrran (2018). Maja växte upp i Vännäsby och gick filmgymnasiet på Midgårdsskolan. Maja är även en av grundaren till föreningen Lynx Studios.

Elle Furudahl

Elle är född och uppväxt i Härnösand och bor numera på Österlen i Skåne. Hon utbildade sig till scenograf på Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå. Efter utbildningen har hon varit verksam som scenograf och produktionsdesigner i ett stort antal filmer och tv-serier. Elle var bland annat Guldbaggenominerad för bästa produktionsdesign i Knackningar. Hon har även jobbat med Så jävla easy going (2022), Jägarna (2018), Systrar 1968 (2018)

Sagt om Dogborn:

”Med en intensiv och nervig handkamera lyckas filmfotografen Maja Dennhag förhöja nästan alla scener till filmpoesi…”

KULT Magasin

”…it also has the sleek, polished look that could grace a film by Michael Mann or Nicolas Winding Refn. Cinematographer Maja Dennhag drenches the picture in neon light and coloured hues.”

Screen daily 

Frågor? Kontakta:

Johan Lundkvist
Filmkonsulent Talang & Branschutveckling – Film i Västerbotten
 

Skrivet av johan mars 9th, 2023


« Till nyhetssidan