Vinnare VAFF Filmfestival 2023

Vi vill börja med att tacka alla som skickat in filmer till VAFF 2023 och som deltog på festivalen. 35 stycken riktigt bra kortfilmer fick vi se och det var en otroligt härlig stämning i salongen! Vi hoppas få se er alla även nästa år. Trots att alla filmer var bra, kan inte alla vinna Bästa film, andra pris och hedersomnämnanden. Här nedan kan ni se alla vinnare samt läsa juryns motiveringar. Grattis igen till alla vinnare!

Bästa film

Bästa film Tungvikt: Beach Body
Denna film behandlar ett ständigt relevant ämne som vi kanske inte alltid vågar prata om. Med ett välarbetat manus och ett genomgående filmiskt hantverk med hög kvalitet växer en stark story fram. Dessutom avslutas filmen med en oväntad och väl utförd vändning som förhöjer filmens tema.
Priset för Bästa Film i tungviktsklassen 2023 går till: Beach Body av Pär Sparresäter


Bästa film Mellanvikt: Ljuset
Denna film är välgjord och ligger helt rätt i tiden. Den har ett moget skrivet manus och en väl uppbyggd story som kompletteras av ett välarbetat ljud och snyggt foto. Filmen har även en genomtänkt kostym, stark skådespelarinsats och är rakt igenom kreativt utförd.
Priset för Bästa Film i mellanviktsklassen 2023 går till: Ljuset av Nikolina RiseliusAndra pris

Andra pris Tungvikt: Min bästa vän är kroniskt sjuk
Denna film är ett genuint och fint porträtt av en person, men även av en vänskap. Den ger en ofiltrerad inblick i en vardag många känner till, men kanske inte får möta på film. Med bra storytelling och råa känslor väcker denna film något lite extra hos tittarna.
2:a pris i tungviktsklassen 2023 går till filmen: Min bästa vän är kroniskt sjuk av Astrid Einarsson


Andra pris Mellanvikt: Postis Per
Denna film är välgörande enkel, har en skickligt genomförd cirkelkomposition och ett tydligt filmspråk som på få minuter lyckas förmedla en spännande historia. Varje sekund i filmen är väl avvägd och filmskaparna har valt en tidsram som passar filmen perfekt. Filmen använder sig av kreativa bildkompositioner och är väl genomförd.
2:a pris i mellanviktsklassen 2023 går till filmen: Postis Per av Albin Fältman, Tim Svanborg och Theodor ErikssonHedersomnämnanden

Bästa foto: Lyevattne
Bästa foto delar juryn ut till en film där det visuella berättandet direkt suger in tittaren i filmen. Det stämningsfulla ljuset, träffsäkra kompositionerna och skickliga kameraarbetet bildar tillsammans en film du inte vill slita blicken ifrån.
Hedersomnämnandet för Bästa foto 2023 går till: Robin Dimitrievski för filmen Lyevattne


Bästa kreativa kostym: I ruinerna
Bästa kreativa kostym delar juryn ut till en film vars karaktär direkt fångar tittarens uppmärksamhet. Karaktärens kostym är ett både originellt och vågat kreativt hantverk.
Hedersomnämnandet för bästa kreativa kostym 2023 går till: Elvira Rutström för filmen I ruinerna


Bästa kreativa postproduktion: Fika under 1900-talet
Bästa kreativa postproduktion delar juryn ut till en film som på ett snyggt sätt lyckats matcha arkivbilder med eget filmat material. Den välgjorda researchen lyser tydligt igenom i användandet av bilderna och klippningen skapar en stark röd tråd genom hela filmen.
Hedersomnämnandet för bästa kreativa postproduktion 2023 går till filmen: Fika under 1900-talet av Frans Bergman


Bästa visuella hantverk: Senior sensei
Bästa visuella hantverk delar juryn ut till en film som på ett lekfullt och väl genomfört sätt fångar tittarnas uppmärksamhet. Detta genom välarbetad klippning, snygg ljuddesign och professionellt kameraarbete.
Hedersomnämnandet för bästa visuella hantverk 2023 går till filmen: Senior sensei av Tim Svanborg


Publikens pris: Senior sensei
Publiken på plats under festivalen röstade fram Senior sensei som deras favoritfilm från dagen!

Skrivet av johan maj 30th, 2023


« Till nyhetssidan