Utvalda filmer för Talang Norra – Västerbotten 2023

Innan semestern beslutade Film i Västerbotten vilka filmprojekt som skulle få pengar till utveckling inom projektet Talang Norra – Västerbotten. Läs nedan vilka debutlångfilmer och dokumentärer som valdes ut.

Porslin

Manus och Regi: Ann Holmgren
Producent: Andreas Emanuelsson & Tony Österholm
Produktionsbolag: Iris Film
Drama
Beviljat belopp: 100.000 SEK

Porslin är en film om längtan, tillhörighet, kreativitet, flera dimensioner och framför allt, en film om kärlekens transformativa kraft.

1 2 3 Action

Manus: Anna Brodin & Victor Lindgren
Regi: Anna Brodin
Producent: Linus Andersson:
Produktionsbolag: Lampray AB
Äventyr/Barnfilm
Beviljat belopp: 100.000 SEK

När skolan utannonserar en filmtävling ser filmentusiasten Sickan, elva år, sin stora chans att visa vad hon går för. Hon vill regissera en film med sina kompisar och vinna filmtävlingen. En målsättning som inte visas sig vara helt lätt.

Över min döda kropp

Manus: Henry Stenberg
Regi: Jakob Arevärn
Producent: Linus Andersson
Produktionsbolag: Lampray AB
Drama/Thriller
Beviljat belopp: 100.000 SEK

Den ensamma pensionären Astrids hemliga kantarellställe i fjällen blir länsat av giriga stockholmare. I ett raseriutbrott får hennes svampkniv ett nytt syfte – och hon får ännu en hemlighet att bevara.

Richard & Jenna

Manus & Regi: Linus Andersson
Produktionsbolag: Lampray AB
Drama
Beviljat belopp: 60.000 SEK

Efter uppbrotten försöker Richard och Jenna skapa en ny tillvaro utan varandra men deras förflutna fortsätter spöka. När deras gemensamma barn försvinner försöker de jaga ikapp något de förlorat.

Obelisk

Manus: Peter Hedlund
Skräck/Drama
Beviljat belopp: 60.000 SEK

En man, märkt av ett trauma i sin ungdom, hittar en underjordisk kammare i skogen där han upplever att en osynlig närvaro börjar följa efter honom – och manar honom till en våldsam hämnd.

Bäst

Manus & Regi: Jonas Lawes
Drama
Beviljat belopp: 58.000 SEK

När Axel börjar träna ett gäng malplacerade Counter-strike spelare tvingas han återuppleva sina dagar som en av världens bästa spelare som sumpade allt live inför hela världen. En film om att konfrontera sitt förflutna och att hitta styrka i ett lag där alla har olika egenskaper.

Älskade Ester

Manus: Kent Lundholm
Historiskt Drama
Beviljat belopp: 50.000 SEK

Ester dyker upp i Lycksele 1930. i 27 år har hon levt under ständiga hot. Långsamt hasar hon fram till kyrkan. Få känner till Ester Duvas uppoffringar.

Trick

Manus & Regi: Cindy Stenberg
Producent: Annika Forslund Rimbléus
Produktionsbolag: Uncanny Pictures
Skräck
Beviljat belopp: 50.000 SEK

Efter en mystisk inbjudan, finner sig en sörjande spelbutiksägare fast i en blodig skattjakt på Halloween och han måste rädda sina vänner i spelet han själv skapat.

Mono – The Rise, Fall and Revival of the Monoski

Regi & Producent: Johan Granstrand
Produktionsbolag: Cinedox AB
Dokumentärfilm
Beviljad summa: 100.000 SEK

Den aldrig tidigare berättade och osannolika historien om hur den ofta förlöjligade monoskin under några år regerade skidvärlden för att sedan nästan totalt utplånas och om hur den påverkat skid- och snowboardvärlden, men också populärkulturen, mer än vad vi känner till.

Förvandlingen

Regi & Producent: Andreas H Nilsson
Produktionsbolag: Nils-Hugo Produktion AB
Dokumentärfilm
Beviljad summa: 75.000 SEK

Förvandlingen är en dokumentär i utveckling om fyra unga tonårskillar och deras punkband. Det är en berättelse om en vardag i den norrländska kuststaden där drömmen finns, om något stort och omvälvande som väntar runt hörnet.

Norrskenslycka

Regi: Polly Blag
Produktionsbolag: PastorVision
Dokumentärfilm
Beviljad summa: 75.000 SEK

Norrskenet betraktas som magisk och symboliserar lycka i många kulturer, i kinesisk kultur tolkas det som ett gott tecken. Denna dokumentärfilm utforskar norrskenets påverkan på kinesiska turister i svenska Lappland.

En nationalhjältes fall

Regi & Producent: Tommy Lundmark
Produktionsbolag: ToL Produktion
Dokumentärfilm
Beviljat belopp: 75.000 SEK

År 1943 inviger den svenske upptäcksresanden och akademiledamoten Sven Hedin ett nazistiskt forskningsinstitut vid Münchenuniversitetet, namngivet efter honom på direktiv av SS-ledaren Heinrich Himmler. Institutet skulle endast komma att existera några år, men hann på den korta tiden kopplas till fyra olika koncentrationsläger och ett rasbiologiskt massmord.

Skrivet av lill augusti 18th, 2023


« Till nyhetssidan