Filmhjältar 2020

Film i Västerbotten brukar varje år dela ut priset Filmhjälten till personer som har betytt mycket för det Västerbottniska filmlivet. Förutom äran så får dessa filmhjältar ett stipendium på 10.000 kr var.

Årets första filmhjälte är en person som uppenbart älskar film på många sätt; att titta på film, att analysera film, att samtala om film, att visa film, att undervisa i film och inte minst att skapa film. Vi är imponerade av hur hon tar alla chanser att vara med på talangdagar, filmfestivaler, kurser osv och skaffar sig nya kontakter i regionen, nationellt och i världen.

Det händer mycket kring den här personen. Förutom att arbeta med filmvisningar och filmläger så är denna filmhjälte regissör, manusförfattare, skådespelare och producent.
Så även om stipendiaten inte har tillhört Västerbottens filmliv särskilt länge så har hon snabbt blivit en mycket viktig del av det.

2020 års filmhjälte går till:

Yuliya Antonova

Yuliya Antonova

Filmhjälte 2 och 3 är en duo som ser värdet i att de personer som jobbar med i film ska känna varandra och ha möjlighet att samarbeta. De jobbar aktivt med att skapa projekt där filmare förs samman och fångar upp nya talanger.

Det är många i Västerbotten som är duktiga på att göra riktigt bra filmer med väldigt knappa resurser och de här två filmhjältarna excellerar i det. Det är många timmars slit och stor portion av envishet och tålamod och så klart begåvning och kreativitet som ligger bakom tex deras Star Wars fanfilm Kylo Ren vs Darth Vader – Force of Darkness som setts av 12,5 miljoner på YouTube.

2020 års filmhjälte går till:

Jonas Lawes & Niklas Åkerlund

Jonas Lawes & Niklas Åkerlund

Den sista av Filmhjältarna 2020 är en person, som trots sin ringa ålder, finns med i eftertexterna till många filmer från Västerbotten de senaste åren. Personer som har arbetat med henne beskriver denna filmhjälte som stabil, lättlärd, smidig och lätt att jobba med.

Att vara en uppskattad filmarbetare räcker för att bli en filmhjälte, men extra stjärnor i kanten blir det för att hon verkar för att hjälpa nya yngre förmågor, bland annat genom Lynx filmläger.

De funktioner som stått i eftertexterna bredvid hennes namn är C-foto, B-foto och DIT och allt oftare A-foto.

2020 års filmhjälte går till:

Felicia Westerlund

Felicia Westerlund

Skrivet av lill november 26th, 2020


« Till nyhetssidan