Branschdagen 2022

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Varmt välkommen!

Plats: Väven, Vävenscenen

Datum: Fredag 2 december kl 10.00 – 16.00

Arrangeras av: Film i Västerbotten, Umeå Europeiska Filmfestival

Språk: Svenska

Pris: Gratis, anmälan krävs

Moderator: Andrea Reuter

Mingel: Filmare möter filmare och prisutdelning 19.00-21.00

Filmfest med Mattias Alkberg live 21.00-00.00

Program

10.00 Hej och välkommen Film i Västerbotten och Mia Rogersdotter Gran 

10.10 Linus Andersson och Mika Svanborg – Vad är på gång hos Lampray? 

10.30 Hanna Sohlberg från Svensk filminstitutet berättar om Moving Sweden projektet

10.45 Rose-Marie Strand – Folkets Bio, om distribution

11.00 Kai Nedergård – Edelviks Folkhögskola, Filmscenografi och attributmakeri, ett nytt kapitel

11.15 Lars Vega – regissör, att utforska tonaliteten av tragik och komik

11.50 Lunchpaus

13.00 Sam Addo – Lead animator på den flerfaldigt Oscarsbelönade animationsstudion Aardman Animations

13.30 Johannes Persson, Filip Hammarström, Henry Stenberg – Skräckfilmen FEED – resan fram till bioduken

14.30 Fika 

15.00 Film i Västerbotten presenterar 

15.15 Andreas Emanuelsson, Tony Österholm – Iris Film – Hur man bygger ett produktionsbolag i norra Sverige

16.00 Tack för idag, ses på minglet!


19.00-21.00 Filmare möter filmare mingel och prisutdelning

21.00-00.00 Umeå Europeiska Filmfest med Mattias Alkberg live! 

FEED

Den svenska skräckfilmen FEED, i regi av Johannes Persson hade den starkaste öppningen för en skräckfilm sedan DET och den, med råge, bästa öppningen för en svensk skräckfilm i modern tid. Så visst går det göra skräckfilm på svenska! Den Umeå bördiga trion bakom FEED kommer berätta mera om resan fram till bioduken. 

Johannes Persson har regisserat långfilmen Feed som gick upp på bio i höst. I övrigt har han arbetat som casting director i 10 år och är en av grundarna till Nord casting med kontor i både Stockholm och Göteborg. På sitt cv finns bland mycket annat långfilmer som En man som heter Ove och Borg vs McEnroe samt serier som Björnstad, Snabba cash, Knutby och Clark. Utöver castandet spelar han i bandet Cult of Luna samt har skrivit och regisserat ett antal kortfilmer i skräckgenren.

Filip Hammarström har arbetat som Kreativ Producent och manusförfattare i över 15 år. Han har vunnit flera priser såsom Kristallen och Banff. Nu senast var han manusredaktör och Kreativ Exekutiv Producent på biosuccén Feed.

Henry Stenberg har skrivit berättelser i hela sitt yrkesverksamma liv. Först som copywriter inom reklambranschen där snabba stories ska fånga någons uppmärksamhet, men har nu gått över till det långa formatet. Med ett par optionerade tv-serier bakom sig är han nu aktuell som manusförfattare med skräckfilmen Feed, samt två nya skräckfilmsprojekt som ännu är hemliga. 

Iris Film

Hur man bygger ett produktionsbolag i norra Sverige

Har du noterat att det pågått inspelning av en TV serie på Umeå gator? Det är TV serien Fake Patient som Luleåbaserade produktionsbolaget Iris Film producerar för C More och TV4.

Iris Film har sedan tidigare producerat både dokumentärer, kortfilm, långfilm och TV serier. Producenterna Andreas Emanuelsson och Tony Österholm kommer berätta mer om de produktioner de gjort samt hur man bygger ett produktionsbolag i norra Sverige.

Fake Patient, beskrivs som en dråplig komedi där stort allvar blandas med norrländsk humor. Albin (Einar Bredefeldt) jobbar som simulerad patient för läkarstudenterna på Norrlands universitetssjukhus i väntan på sitt stora genombrott som skådespelare. Under en lektion där studenterna ska lära sig undersöka testiklar upptäcks en avvikelse på Albin, efter vidare tester konstateras att Albin faktiskt är sjuk. På riktigt. Testikelcancer, stadium 2.

Sam Addo

Digital lead animator på Aardman Animations inom spel och film

Att vara baserad i Umeå och jobba på en av världens mest respekterade animationsstudios? Nya tider öppnar för nya möjligheter. Sam kommer berätta om hur det är att jobba från Umeå med digital animation för både spel och film. 

Sam Addo är verksam animatör sedan 15 år. Han var animatören på det kritikerrosade och miljonsäljande spelsuccén Unravel och dess uppföljare. Idag jobbar Sam som Lead animator på den flerfaldigt Oscarsbelönade animationsstudion Aardman Animations kända för Wallace and Gromit och Shaun the Sheep.

Lars Vega

Lars Vega född 1989 i Luleå. Utbildad på Den Danske Filmskolen, regissör programmet (2017-2021)
De senaste 10 senaste åren har Lars utforskat tonaliteten av tragik och komik i sina kortfilmer som han har skrivit, regisserat, och klippt.
De kortfilmer han gjort utanför filmutbildningar är inspelade i Luleå, Älvsbyn, Boden, Norsjö med stöd av Filmpool Nord, ibland även från SFI och Film i Västerbotten och Västernorrland.
Det har blivit ett 10-tal kortfilmer, vissa som visats på SVT på juldagen och andra som rest på filmfestivaler runt omkring världen och vunnit priser.

Lampray

Vad är på gång hos Lampray? 

Produktionsbolaget Lampray grundades 2010 och har producerat ett tjugotal kortfilmer, dokumentärfilmer, långfilmshybrider samt ett hundratal reklamproduktioner. De är mest känd för succén Kung Fury som 2015 hade premiär i Cannes, vann en guldbagge för bästa kortfilm och setts av 40 miljoner på YouTube. Lampray drivs idag av producenterna Linus Andersson och Mika Svanborg.

Moving Sweden

Stöd till utveckling och produktion av filmprojekt

Svenska Filminstitutets stöd syftar till att stimulera förnyelsen av svensk film samt stärka återväxten genom att utveckla upphovspersoner och den svenska filmen i hela landet genom högt kreativt tak och enklare finansiering. Hör Hanna Sohlberg berätta mer om detta!


19.00-21.00 Mingel: Filmare möter filmare – 18 år
Mingel samt utdelning av priserna Filmhjälten och Storspoven. Filmhjälten är Film i Västerbottens pris till personer som betytt mycket för Västerbottens filmliv. 

21.00-00.00 Umeå Europeiska Filmfest med Mattias Alkberg live! – 18 år

I år har vi bjudit in Mattias Alkberg som gör sin enda Umeåspelning under sin pågående turné Renässanstönt. Alkberg jubilerar 30 år som artist och vi är glada att få fira med honom!


Skrivet av johan november 28th, 2022


« Till nyhetssidan