Work in progress på UEFF!

Lokal: Mingla (uppe vid Folkets Bio i Väven)

Arrangör: Film i Västerbotten och Folkets Bio

Datum: 1 december kl 19.00-21.00 – Fritt inträde

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten! Film i Västerbotten presenterar stolt några av dessa projekt under Umeå Europeiska Filmfestival. Kom till Mingla och lyssna på några work in progress. Det finns även tid att träffa filmare och ta något gott i popup baren!

Projekt:

Folkrace – Regi: Fredrik Oskarsson och Jakob Arevärn / Producent: Linus Andersson och Mika Svanborg

Attentat – Regi: Johannes Persson

Body Framed – Regi: Yuliya Antonova / Producent: Marielle Mvuanda Riström

Pingvinpappan – Regi: Regi Anna Brodin

FOLKRACE 

Upphovsmakarna från dokumentärfilmen EPA är tillbaka!

Emma och Lina planerar att styra upp Sveriges första folkraceläger riktat till tjejer. Samtidigt som dom åker runt på olika tävlingar och tillställningar och kör folkrace så följer vi jobbet med alla förberedelser. Hela säsongen avslutas med ett läger, sista sommarnatten. 

En film om att vara ung vuxen i Västerbottens inland, och drivande i en
mansdominerad motorkultur där förändringen sker framför vår kamera.

Fredrik Oskarsson är Dokumentärfilmare från Västerbottens inland, nu bosatt i Umeå och driver produktionsbolaget Bautafilm med tre andra. Han har lång erfarenhet av dokumentärt berättande både som producent, regissör och klippare. Hans senaste dokumentär Mellanrum hade premiär på SVT i maj 2022. Fredrik regisserade dokumentären EPA tillsammans med Jakob Arevärn. 

Jakob Arevärn är regissör, bosatt i Umeå. Han har en lång erfarenhet i registolen med musikvideos, reklamfilmer och kortfilmer. Jakobs senaste projekt, dokumentärfilmen EPA som regisserades tillsammans med Fredrik vann Tromsöpalmen 2020 på TIFF.

Linus Andersson är producent på Lampray och utbildad socialantropolog. Uppvuxen i Umeå och har tidigare bland annat producerat kioskvältaren och guldbaggevinnaren Kung Fury samt dokumentären EPA. Som antropolog har Linus undersökt landsbygdens villkor och de periferialiseringsprocesser som skapar dikotomin centrum/periferi. Han brinner för att skildra ungas syn på framtiden och ge landsbygden ett perspektiv som ofta saknas i film.

Mika Svanborg är producent och kommer från Skellefteå men bor sedan några år i Umeå. Hon har en bakgrund som producent och arrangör inom livemusik och filmvisning, bl. a. genom dokumentärfilms- klubben Doc Lounge Umeå. Sedan 2020 har hon jobbat med produktions- och projektledning på olika Lampray-projekt.

Folkrace blir Jakob och Fredriks andra projekt tillsammans


ATTENTAT

Femtonårige Gustav är full av hat mot köttindustrin. En natt går han och hans kamrater från ord till handling och beger sig mot stadens slakteri med flaskor fyllda med bensin.
Attentat är en berättelse som utgår från när ett antal personer i september 1994 brände ned tre lastbilar utanför Scans slakteri i Umeå.

Johannes Persson har regisserat långfilmen Feed som gick upp på bio i höst. I övrigt har han arbetat som casting director i 10 år och är en av grundarna till Nord casting med kontor i både Stockholm och Göteborg. På sitt cv finns bland mycket annat långfilmer som En man som heter Ove och Borg vs McEnroe samt serier som Björnstad, Snabba cash, Knutby och Clark. 

Utöver castandet spelar han i bandet Cult of Luna samt har skrivit och regisserat ett antal kortfilmer i skräckgenren.


BODY FRAMED

“Body: Framed” är en utforskande berättelse om kvinnokroppen där vi för ett samtal med kvinnor i olika åldrar om hur vi förhåller oss till vår kropp och dess förändring.  Genom intervjuer får vi en inblick i förhållningssätt, och känslor kring kroppsförändringar och brytpunkter i livet. 

Marielle Mvuanda Riström gick på Biskops Arnös dokumentärfilmslinje mellan 2018-2020. Efter utbildningen har hon främst jobbat som regissör och producent inom det dokumentära fältet. Filmerna hon jobbar med lyfter frågor om identitetsskapande och sökandet efter samhörighet. Hon driver produktionsbolaget Mvuanda Filmproduktion sedan 2019.

Yuliya Antonova är skådespelare, regissör och kortfilmsproducent med bas i Umeå. Ett av Yuliyas största intressen är människan och dess komplexa natur, vilket hon utforskar i sina filmer från olika perspektiv i form av både spel- och dokumentärfilm. Två av hennes största inspirationer är franska nya vågen och elektronisk musik. Hon även driver eget produktionsbolag vid namnet Moineau Productions. 


Pingvinpappan

Ett virus sprider sig och folk uppmanas till social distansering, jobba hemifrån och inte resa, men förskolorna är fortfarande öppna och samhället är inte helt nedstängt. En pappa är orolig för sin tvååriga dotter och tycker inte att folk tar ansvar. Viruset blir aggressivare, rapporter kommer om barn som dött och experterna säger emot varandra. Pappan isolerar sig och dottern i lägenheten, inte ens mamman som han delar vårdnad med öppnar han dörren för. Inne i lägenheten är det mysigt och fint, utanför är det farligt enligt pappan. 


Anna Brodin är filmskapare från Umeå. Hon är med och driver föreningen Lynx Studios som jobbar med jämställdhet i filmbranschen och ordnar filmläger varje sommar. Utöver att skriva och regissera film så jobbar hon med skolbio och filmpedagogik. Är intresserad av att skildra skolmiljö, maktkamper, obekväma situationer och historier som involverar barn och ungdomar. 

Skrivet av johan november 11th, 2022


« Till nyhetssidan