Västerbottens Filmhjältar 2022

Film i Västerbotten utser varje år Filmhjältar, personer som betytt extra mycket för filmlivet i Västerbotten. Förutom äran så får Filmhjältarna ett diplom och ett stipendium på 10.000 SEK. Grattis till Västerbottens Filmhjältar 2022! Läs motiveringarna nedan.

Kai Nedergård

Kai Nedergård har genom åren gett Västerbotten en arena där hantverk och kreativitet sammanstrålat. Den har varit och är fortsatt en betydelsefull del i Västerbottens filmliv. Stipendiatens arbete med denna oersättliga arena ger oss en mötesplats där filmen och människorna bakom filmen utvecklas. Elever från när och fjärran får utforska sitt skapande och utveckla sitt kunnande. Vi vill också passa på att uppmärksamma vilken vikt denna mötesplats haft för Västerbottens filmskapare som med värme bjudits in för att förverkliga sina idéer. Dörren står alltid öppen och ingenting är omöjligt.

Cindy Stenberg

Cindy Stenberg har inte bott i Västerbotten så länge, men har redan gjort en stor impact. Som filmskapare är hon ytterst produktiv och har under kort tid gjort en mängd kortfilmer. Cindy förstår värdet av samarbeten och community och har genom sina filminspelningar engagerat och inspirerat många andra filmskapare och filmarbetare. Den här Filmhjälten har hittills hållit sig till en filmgenre, som hon utforskar med stor kärlek. Vi ser fram emot fler ruskiga filmer och fler samarbeten.

Viktor Johansson

Det här är en filmskapare med ett eget uttryck och ett annorlunda sätt att göra film. I filmerna blandas dikt och verklighet till något poetiskt och unikt. Viktor Johansson bidrar verkligen till att göra Filmsverige mer spännande. Viktor har ett prestigelöst sätt i förhållande till att göra film, vilket är en av orsakerna till att han är så duktig på att arbeta med amatörer. Både när det kommer till medverkande i sina egna filmer och till att hjälpa nya filmskapare med deras filmer. Viktor har gjort många hyllade filmer. 2020 valde Dagens Nyheter hans film till en av de fem bästa svenska spelfilmerna det året. 2022 väljer Film i Västerbotten Viktor Johansson till en av fyra Filmhjältar.

Emma Hellgren

Det är värdefullt när filmskapare i Västerbotten vill skildra den här delen av världen, både för oss som bor här och de som inte gör det. Den här filmhjälten berättar om livet i Västerbottens inland med både hjärta och humor samtidigt som hen inte räds de svårare frågorna. Stipendiaten brinner för kultur och film och arbetar med att lära ungdomar att göra film.  Hen har på kort tid blivit en viktig del av filmlivet i Västerbotten som filmskapare, filmpedagog och förebild.

Skrivet av lill december 7th, 2022


« Till nyhetssidan