Film i Västerbottens Branschdagar 2023

För alla som är intresserade av filmskapande bjuder Film i Västerbotten in till två dagar med föreläsningar, mingel, prisutdelningar och work in progress, 30 november till 1 december. Nedan kan du läsa om vilka som kommer att gästa oss, och fler kommer att tillkomma! Boka din plats nu! 

Varmt välkommen!

Branschdagarna arrangeras av Film i Västerbotten och projektet In Focus tillsammans med Umeå Filmfestival

Filmarträff torsdag 30 nov 13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård

Filmarträff för alla som är intresserade av filmskapande. Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt. 

13.00 Välkommen!
13.05 Presentationsrunda med alla medverkande på Filmarträffen
13.20 Pär Olofsson – skapar filmaffischer
13.35 Linda Carlsson – Varför behövs scripta?
13.50 Viggo Zingmark Lein – Om manus
14.05 Kortfilmsvisning Senior Sensei med Tim Svanborg
14.20 FIKA
15.00 Emma Hellgren – Hur är det att jobba kreativt i glesbygd?
15.15 Ljudbang kan allt om ljud
15.30 Johan Ribe -regissör
15.45 Bensträckare
16.00 Polina Blag aka Polly är filmregissör, manusförfattare och producent
16.15 Open mic – berätta om vad du jobbar med!
17.00 Tack för idag

Work in progress torsdag 30 nov kl 19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många spännande filmer på gång i Västerbotten. Under kvällen kommer ett antal aktuella projekt att presenteras.

Trick och Pigeonhole av Cindy Stenberg med manusförfattaren Viggo Zingmark Lein
Både och men varken eller av Dante Kristin Rydberg
Pär Olofsson – Wait
Återförtrollningen av Elin Berge och Åsa Sjöström

Branschdagen fredag 1 dec 10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter.

10.00 Hej och välkommen!
10.10 Lynx fyller 10år – hurra!
10.20 Visual Magic – framtidens VFX-utbildning
10.30 Mattias Sjöstedt berättar om SVT dokumentär
10.40 Trailers från aktuella filmer
10.45 Film i Västerbotten presenterar
11.00 Otto Fahlgren – skådespelaren från Skellefteå som är aktuell med Norska succén Sulis 1907
11.45 LUNCH
13.00 Maja Dennhag – filmfotograf som bland annat fotat Dogborn (2022) med Silvana Imam i huvudrollen
13.45 Nahid Persson – prisbelönt dokumentärfilmare
14.30 Filmfika – Tycker du om film, och fika?
14.32 FIKAPAUS
15.00 Patrik Eklund – regissör och manusförfattare aktuell med långfilmen Konferensen på Netflix
16.00 Tack för idag!

Filmare möter filmare fredag 1 dec från 19.00 Väven, Öppna foajén, Fika

Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


TORSDAG 30 NOV

Filmarträff 

13.00 – 17.00 Folkets hus, Miklagård
Filmarträff för alla som är intresserade av filmskapande. Under en eftermiddag kommer ett antal filmskapare och filmarbetare berätta om sig själva, sitt arbete och sina projekt.

Det blir även fika och chans att träffa andra filmare och fler punkter kommer att tillkomma! Föranmälan krävs

Följ Filmarträffens Facebook evenemang för uppdateringar 

Pär Olofsson – filmaffischer 

Pär är en egenanställd Umeå-baserad illustratör som jobbar med film, från förproduktion, konceptbilder och bildmanus till digitala matte-paintings i postproduktion. Har skapat filmaffischer till många av senaste tidens svenska barnfilmer. Kommer att visa exempel på hur processen i att skapa en filmaffisch kan se ut.

Linda Carlsson – Varför behövs en scripta?

”Varför behövs en scripta?” Det kan Linda berätta mer om på Filmaträffen. Linda är scripta och manusredaktör och kommer ursprungligen från Skellefteå och har jobbat med bland annat ”Året jag slutade prestera och började onanera”, ”Morden i Sandhamn”, ”Magisterlekarna” och FLX produktionen Jana – Märkta för livet.

Viggo Zingmark Lein – om att utveckla och skriva manus

Jag kommer prata om processen med att utveckla och skriva manus på beställning av producenter, hur man balanserar externa förutsättningar med den egna kreativa viljan, samt hur min approach till att arbeta med andras manus som manuskonsult ser ut.

Tim Svanborg – Senior Sensei

Med hjälp utav sin handväska, lite ninja-moves och smöriga one-liners måste en äldre dam visa två skurkar att man inte muckar med mormor! Tim Svanborg kommer och visar filmen Senior Sensei – missa inte!

Emma Hellgren – mångsysslare och dokumentärfilmare – Hur är det att jobba kreativt i glesbygd? 

Emma är en mångsysslare och dokumentärfilmsskapare från Åsele som är intresserad av frågor som rör identitet, kultur och spännande karaktärer i glesbygd. Hon har en kandidatexamen i Kultur, samhälle- och mediegestaltning och gått kursen Working with the ’real’ på Linköpings Universitet, samt gått Northern Motion producent och KF Husets ettåriga mentorsprogram i filmskapande. Jobbar som projektledare, men är även arrangör, journalist, DJ och musiker. 

Just nu jobbar hon med dokumentärfilmen Min granne Linnea, en varm och humoristisk skildring, som inte duckar allvaret, av en ung kvinna i glesbygden som kämpar med att vara den hon är så som världen ser ut idag.

Ljudbang – ljudstudio från Luleå

Ljudbang kan allt om ljud – Film, TV, radio, podcast, musik, datorspel! De aktuella med med bland annat nya Ondskan TV serien, Börje – The Journey of a Legend, nästa års julkalender Snödrömmar och mycket mycket mera! Kom och hör mer om Ljudbangs arbete på Filmarträffen

Polina Blag – filmregissör, manusförfattare och producent

Kom och träffa Polina Blag aka Polly! Hon är en filmregissör, manusförfattare och producent som driver produktionsstudion PastorVision. Hon vann med sin film ”Inte redo” pris för bästa svenska kortfilm på Filmfest Sundsvall. Nu är hon nominerad till Storspoven för samma film på Umeå Filmfestival!

Under de senaste två åren har hon skapat och producerat en kortfilmstrilogi med samma unghuvudkaraktärer i olika svåra existentiella situationer. Polina Blag brinner för att belysa barns och ungdomars situation i livet och strävar efter att spegla deras verklighet och problem genom film.


Work in progress

19.00-21.00 Mingla, Folkets Bio i Väven 

Det är många riktigt spännande filmprojekt på gång i Västerbotten! Film i Västerbotten presenterar stolt några av dessa projekt under Umeå Europeiska Filmfestival. Kom till Mingla och lyssna på några Work in progress. Det finns även tid att träffa filmare och ta något gott i popup baren! Gratis men föranmälan krävs!

Följ WIP Facebook evenemang för uppdateringar 

Återförtrollningen av Elin Berge och Åsa Sjöström

I dokumentärfilmen Återförtrollningen möter vi ett antal personer som kallar sig för häxor och prästinnor. De tar oss med på en resa in i en sluten värld, full av förvandling och magi. Bakom den uppseendeväckande ytan av tatueringar, rökelser och ritualer finns en grundläggande önskan om en mer rättvis värld och en hållbar framtid för alla varelser som bor på denna jord. 

Elin Berge och Åsa Sjöström är två prisbelönta stillbildsfotografer som brinner för att lyfta fram kvinnors historier. Sedan några år tillbaka jobbar de också med dokumentärfilm. Elin Berge står bakom filmerna Drottninglandet (2015) och Sagor slutar så (2023) och Åsa Sjöström har tidigare gjort Den sista cirkusprinsessan (2020)

Wait av Pär Olofsson

Pär Olofsson är stillbildsfotografen som tvingades börja med film och han kommer berätta om hur ett sms kan starta ett filmprojekt. Projektet han kommer prata om heter Wait och är en kort spelfilm som handlar om just väntan. Pär kommer jämföra tidiga bildreferenser med det faktiska materialet som blev inspelat. 

Efter 15 år i Stockholm är Pär numera tillbaka i Västerbotten och har sitt kontor i Skellefteå. Pär jobbar med kommersiella projekt inom stillbild och film och har bland annat jobbar med varumärken såsom H&M Home, Klarna, Samsung och Fjällräven.

Trick och Pigeonhole av Cindy Stenberg 

Uncanny Pictures kommer göra en Work in progress på Umeå Filmfestival i form av en videopresentation! Den följs av Q&A med manusförfattaren och regissören Cindy Stenberg som även äger Uncanny Pictures. Vid hennes sida finns manusförfattaren Viggo Zingmark Lein. 
Om filmerna: Filmen Pigeonhole är psykologisk thriller/skräck-kortfilm med både Unreal engine och live action. Trick är en långfilm i genren skräck!

Både och men varken eller av Dante Kristin Rydberg 

Kristin bor i Umeå sedan sex år tillbaka men kommer ursprungligen från Sveg i Härjedalen. Sedan hon kom ut som lesbisk har något skavt och nu går det inte att ignorera längre. Kanske är hon inte bara en hon? Kanske inte alls? Är hon fortfarande en Kristin? Till slut ställer hon sig i kö till Könsidentitetsmottagningen, men vad gör man medan man väntar under en brinnande identitetskris? Och hur behåller man glesbygden inom sig när alla queera sammanhang tycks finnas i staden?


Dante Kristin Rydberg är filmskapare från Härjedalen men bosatt i Umeå sedan sju år tillbaka. Bakgrund inom kultur men arbetar nu inom IT och studerar samtidigt. Har gått KF Husets ettåriga mentorsprogram i filmskapande. Intresserad av frågor som rör identitet, självbild, plats och ruralt/ urbant.


FREDAG 1 DEC

Branschdagen

10.00 -16.00 Väven, Vävenscenen

Branschdagen riktar sig till dig som arbetar med film, studerar film eller är intresserad av filmskapande. Här kan du ta del av samtal och föreläsningar om film. Som moderator har vi som vanligt Andrea Reuter. Föranmälan krävs

Följ Branschdagens Facebook evenemang för uppdateringar 

Patrik Eklund – regissör och manusförfattare

Patrik är regissör och manusförfattare och aktuell med succén Konferensen på Netflix med över 14 miljoner strömningar! Filmen är baserad på Mats Strandbergs bok med samma namn.

Patrik blev 2010 Oscarsnominerad för sin kortfilm ”Istället för Abrakadabra” och har sedan dess regisserat TV serier såsom Spelskandalen, Revansch och We got this samt långfilmen Flimmer och kortfilmer som Finito och Infektionen.

Svensk films kanske häftigaste skräck- och slasherfilm någonsin / Jan-Olov Andersson Aftonbladet 

”Det är splattrigt, roligt och fullt ös rakt in i kaklet” – Joakim Silverdal Sveriges Radio 

Eklund kommer helt till sin rätt här i denna oheliga mix av Lars Molin och ”Scream”, alltså stabil humor från myllan marinerad i hemoglobin och inälvor / Fredrik Sahlin DN

Patrik Eklund imponerar stort med ”Konferensen” / Karolina Fjellborg – Aftonbladet 

Nahid Persson – dokumentärfilmsregissör

För alla som älskar dokumentärfilm kan vi stolt presentera Nahid Persson som gäst till Branschdagen! Nahid är Svensk-iransk journalist, dokumentärfilmare, regissör, producent och författare. Hon har bland annat regisserat aktuella Son of the Mullah (2023) som gick upp på svenska biografer i september samt Be My Voice (2021) som går att se på SVT play. Nahid har en lång karriär inom dokumentärfilm och har vunnit ett antal priser, bland annat vann Prostitution bakom slöjan (2004) Guldbagge för bästa dokumentärfilm och blev nominerad till en internationell Emmy. Drottningen och jag (2009) vann Kristallen för bästa dokumentärproduktion

Otto Fahlgren – skådespelare

Branschdagen förgylls av stjärnglans i form av skådespelaren Otto Fahlgren! Otto är en 21-årig skådespelare, född och uppvuxen i Skellefteå. Hans uppväxt bestod mestadels av ishockey och musik. Han debuterade som skådespelare i Björnstad på HBO som släpptes 2020, vilket var första gången Otto stod framför en kamera. Just nu är han aktuell med historiska actiondramat Sulis 1907, i regi av Nils Gaup. Den går nu på bio i Norge och har passerat 125 000 besökare! Filmen har planerad biorelease för Sverige i början av 2024.

Maja Dennhag – filmfotograf

Filmfotograf Maja Dennhag kommer till Branschdagen! Maja har bland annat fotat Dogborn (2022) där Silvana Imam spelar huvudrollen. Hon har även fotat den senaste Göta Kanal – Vinna eller försvinna (2022), Hjärtat (2018), Skolsyrran (2018). Maja växte upp i Vännäsby och gick filmgymnasiet på Midgårdsskolan. Maja är även en av grundaren till föreningen Lynx Studios.

Sagt om Dogborn:

”Med en intensiv och nervig handkamera lyckas filmfotografen Maja Dennhag förhöja nästan alla scener till filmpoesi…”KULT Magasin ”

…it also has the sleek, polished look that could grace a film by Michael Mann or Nicolas Winding Refn. Cinematographer Maja Dennhag drenches the picture in neon light and coloured hues.”Screen daily


Kortfilmspaket: Storspoven – biljett krävs 
17.00 Kortfilmspaket
Nominerade filmer 2023 med regibesök och samtal i salongen efter visningen.


Filmare möter filmare

Från 19.00 Väven, Öppna foajén, Fika
Mingel för alla som är intresserade av filmskapande samt prisutdelning av Storspoven och Filmhjälten.


Avsluta kvällen med Skräckfilmsnatt! Börjar 23.00. Biljetter krävs, de kommer att släppas på Umeå Filmfestival

Skrivet av johan november 8th, 2023


« Till nyhetssidan