Årets Filmhjältar utsedda

Filmhjältarna 2023: Manna Bergström, Victor Lindgren, Polly Blag & Mattias Sjöstedt.
Foto: Johannes Nordebo

Varje år utser Film i Västerbotten personer som betytt extra mycket för filmlivet i Västerbotten till Filmhjältar. Under Umeå filmfestival tillkännagavs Filmhjältarna 2023 och de förärades med diplom, blommor och ett stipendium på 10 000 kronor.

Victor Lindgren
Victor Lindgren är så mycket Filmhjälte och har betytt så mycket för filmlivet i Västerbotten att det nästan är svårt att beskriva. Victor har gjort många framgångsrika filmer som vunnit priser och visats på filmfestivaler världen över. Kännetecknande för filmerna är att de genom utmärkt casting och personregi ger oss starka och trovärdiga historier om karaktärer som inte så ofta kommer till tals i samhället. Det är tydligt att Victor värnar om nya talanger både bakom och framför kameran. Han har alltid varit duktig på att få med yngre filmarbetare i sina produktioner. Arbetet med att låta barn och unga se film, prata om film och göra film är något som ligger Victor varmt om hjärtat. Det har vi bevittnat på mycket nära håll. Victor har genom åren också jobbat mycket på andras filmproduktioner, bland annat som skådespelare, inspelningsledare och manusförfattare. Vi vet att Victor har många spännande projekt på gång och vi ser fram emot många nya berättelser från till exempel Holmsund.

Polly Blag
Det här en Filmhjälte som rätt nyligen har kommit in i Västerbottens filmliv. Polly har en bakgrund inom film och TV, men det är först nu som hon börjat göra egna filmer. Polly brinner för att göra film för, och om, barn och unga och har kunskap och känsla för vad som är viktigt och relevant för den här målgruppen i dag. Som manusförfattare och regissör lyckas hon få fram de där små stunderna och detaljerna som gör att en del scener känns dokumentära och blir mycket starka. Polly håller på att vidareutbilda sig inom filmpedagogik, vilket Film i Västerbotten och barn i Västerbotten kommer dra stor nytta av. Att få pris för Bästa svenska kortfilm för en av sina första filmer är otroligt mäktigt och en fantastisk start på en lovande filmkarriär.

Mattias Sjöstedt
Det här är en Filmhjälte som har varit i filmens tjänst länge och som har och har haft en mängd olika yrkesroller inom film. Det är en person som är mycket engagerad och bryr sig om film på riktigt. Mattias har regisserat kortfilmer och dokumentärer som vunnit priser och publikens hjärtan. Han har också fotat en mängd olika kortfilmer och dokumentärer och att det finns en passion för både bild och kameror är uppenbart.Att anordna utomhusbio de kallaste dagarna i februari och få mycket publik är precis en sådan där galen och rolig aktivitet som den här personen lyckats med. Några av Filmhjältens filmer är skapade under helg, från idé till färdig film och vi hoppas att den skaparglädjen smittar av sig på de studenter som har Mattias som lärare. Ett annat viktigt uppdrag är förstås arbetet som SVT dokumentärs projektledare i norra Sverige, något som Mattias gör med integritet, mod, erfarenhet och kärlek.

Manna Bergström
Denna Filmhjälte är trots sin unga ålder väldigt erfaren och har skapat prisade filmer. Manna har en otrolig glöd och pepp för allt som har med film att göra, vilket gör henne till någon man gärna har med på sitt team. Regissör, manusförfattare, skådespelare, producent och stugstädare är några av titlarna Manna stått som i eftertexterna på Västerbottniska produktioner. Vi på Film i Västerbotten är övertygade om att Manna har en lysande framtid framför sig och vi ser fram emot att få se alla fantastiska filmer som hon kommer fortsätta att skapa.

Skrivet av lill december 5th, 2023


« Till nyhetssidan