In Focus: VAFF Föreläsningar 2/6

Årets VAFF Filmfestival har lyxen att gästas av:
Ted Kjellsson – regissören bakom Håkan Bråkan 1 och 2,
Pierre Wikberg – Emmy-nominerad snowboard / rally filmfotograf,
skådespelarna Kiwi Casslind (Bye Bye Boredom, Kenny Starfighter), Otto Fahlgren (Upproret, Björnstad) Niilá Omma (Stöld) och Eva Blag (Zombie, Inte redo).

Plats: Biostaden Avenyn, Skellefteå
Tisdschema: TBA

Ted Kjellsson – regissör

Ted kommer hålla en inspirerande och kul föreläsning om hans arbete med film.

Ted är skåningen som blev västerbottning i 20 år. Han gick regi och manus på Kalix folkhögskola och sedan Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Här träffade Ted fru och skaffade familj samtidigt som han byggde upp reklam-, musikvideo- och spelfilmsscenen i norra Sverige med Skellefteå som bas. Målet var att visa att man kan bo här och ändå jobba på den högsta nivån. Efter några år flyttade familjen söderut för att prova något nytt.
Förutom genombrotten och kultfilmerna Tompta Gudh & Kapten Sverige, samt flertalet reklamfilmer både i Sverige och utomlands, så har Ted gjort följande verk:
Skrotarna – SVT tv-serie 2012
Ensamma i Rymden – långfilm 2018
LasseMaja s1 – Cmore/TV4 tv-serie 2020
LasseMaja s2 – Cmore/TV4 tv-serie 2021
Håkan Bråkan 1 – långfilm 2022
Håkan Bråkan 2 – långfilm 2024
Håkan Bråkan 3 – långfilm (kommer 2025)


Pierre Wikberg – filmfotograf

Pierre kommer i ett samtal med Ted Kjellsson berätta om sina år som bland annat snowboardfilmare.

Pierre är uppvuxen i Piteå men flyttade till Skellefteå för att gå på Mediaprogrammet (eller hette det Medieprogrammet?).
Där utvecklade han sitt intresse för att filma/redigera och frilansande redan under gymnasietiden med diverse skate/snowboard-klipp och musikvideor till bl.a Z-TV.
Efter gymnasiet så blev det snowboardfilmning i ca 15 år med uppemot 250 resdagar / år och sällan mer än en vecka i samma säng när han pendlade mellan USA – Sverige och där det fanns bra snö.
Hans största kommersiella filmer (dvd) inom snowboard var Robot Foods trilogi samt ett par filmer åt DC Shoes som gjordes mellan 2002-2009. Dessa ses som väldigt inflytelserika inom genren och har kultstatus bland snowboardåkare, iaf dom äldre än 35-40 :)
Fastän snowboard fortfarande var ett stort intresse så sadlade Pierre om och började filma rallybilar åt just grundaren till DC Shoes, Ken Block. Ken blev sen en megastjärna inom motorsport och uppfann mer eller mindre en bilkörningsgenre som ofta blev virala videosuccéer på YouTube. Bara Kens ”gymkhana”-filmer (12 stycken) har över 700 miljoner views på YouTube.
Pierre och Ken filmade dussintals filmer genom åren (många med snowboard som interagerar med bilar) innan Ken hastigt gick bort i en skoterolycka 2022.
Idag bor Pierre i Stockholm och filmar/redigerar snowboardrelaterade saker ett par gånger om året.


Skådespelare i fokus

Skådespelarna Kiwi Casslind, Niilá Omma, Eva Blag och Otto Fahlgren berättar om sina erfarenheter av att vara skådespelare. Moderera samtalet gör Saga Eserstam.

Kiwi Casslind är en 16-årig skådespelare från Umeå. Hon gjorde sin debut 2017 i Amanda Kernells kortfilm I will always love you kingen och har sedan dessa bland annat spelat Ester i tv-serien Kenny Starfigher – Dr. Deo slår tillbaka. Hennes senaste långfilm Bye Bye Boredom har biopremiär i augusti och hon redan utmärkts med BUFF Nordic star 2024 för sin huvudroll i filmen.

Niilá Omma är 31 år gammal och kommer från byn Gummark utanför Skellefteå. Skådespelandet är nytt i hans liv och inget han hade tankar om att göra förrän han fick chansen i filmen Stöld, men det var otroligt roligt och han hoppas på fler jobb framöver. Hans stora passion i livet är dock samisk slöjd och konsthantverk, vilket han sysslar med på fritiden utöver sitt jobb på Beijer. Utöver det så tränar han en del, fågelskådar och spelar brädspel. 

Eva Blag är en 14-årig skådespelerska från Umeå. Hon gjorde sin debut i SVT-serien ”Zombie” under säsong 4. Därefter spelade hon huvudrollen som karaktären Vera i en kortfilmstrilogi bestående av ”Ogiltig frånvaro” år 2022, ”Inte redo” år 2023 och ”En stund som du kommer att minnas” år 2024, regisserad av Polina Blag. För sina insatser i de två sista filmerna tilldelades hon priser på Sveriges Kortfilmfestival.

Otto Fahlgren är en 22-årig skådespelare, född och uppvuxen i Skellefteå. Hans uppväxt bestod mestadels av ishockey och musik. Han debuterade som skådespelare i Björnstad på HBO som släpptes 2020, vilket var första gången Otto stod framför en kamera. Just nu är han aktuell med historiska actiondramat Upproret (Sulis 1907), i regi av Nils Gaup, som nyligen släppts på Netflix.


Dagen arrangeras av Film i Västerbotten inom ramen för projektet In Focus med stöd av Region Västerbotten.

Kontakt
Frågor om VAFF besvaras av Felicia på Film i Västerbotten.
Felicia Vesterlund
Producent av VAFF 2024
felicia@filmivasterbotten.com
070-5457715

Sidan uppdaterades: 2024-04-23

Skrivet av johan maj 10th, 2024


« Till nyhetssidan