Vinnare VAFF 2024

Vi vill börja med att tacka alla som skickat in filmer till VAFF 2024 och som deltog på festivalen. 43 stycken riktigt bra kortfilmer fick vi se och det var en otroligt härlig stämning i salongen! Vi hoppas få se er alla även nästa år. Trots att alla filmer var bra, kan inte alla vinna Bästa film, andra pris och hedersomnämnanden. Här nedan kan ni se alla vinnare samt läsa juryns motiveringar. Grattis igen till alla vinnare!

Bästa film

Bästa film Tungvikt: Lumber Slumber av Filip Wikström
Denna film är något alldeles utöver det vanliga. Med en vacker estetik, gripande historia och ett härligt tempo så blir man snabbt indragen i filmen, och när den tog slut så ville man bara se mer! Juryn blev gripen av filmskaparens otroliga talang som visas genom filmen, likaså av den enkla men magiska historien som vi fått äran att ta del av. I denna film satt verkligen varenda aspekt och allt kändes genomtänkt, genomarbetat och proffsigt utfört.

Bästa film Mellanvikt: Här är inget av Nikolina Riselius
Med ett fint skrivet manus, väl genomtänkta kameravinklar och en gripande stämning utmärker sig verkligen denna film. Från den magiska öppningsscenen till den genomtänkta tvisten i slutet satt juryn som klistrade. Juryn blev gripen av alla de olika lager och detaljer som finns i filmen och som även gör att man gärna ser om den, trots den tunga tematiken. Filmens skapare har lyckats skapa ett verk som stannar kvar hos tittaren långt efter att filmen är slut.

Andra pris

Andra pris Tungvikt: En halva av kött och blod
Denna film tacklar ett tungt ämne på ett smakfullt och kreativt sätt. Med en öga för detaljer så briljerar denna film på alla avseenden. Med autentiskt skådespeleri, kreativa kameravinklar och ett genomtänkt manus är detta en film som trängde sig in och stannade kvar i ens tankar långt efter att den tog slut. Filmskaparen har lyckas fånga känslor och skapa en trovärdig dialog på ett sparsamt och fint sätt.

Andra pris Mellanvikt: I skuggan av lagen av Lova Nilsson, Ella Porseby, Tyra Löfroth
Detta är en film där alla delar får skina, allt från duktiga skådespelarinsatser, ett medvetet och ambitiöst kameraarbete, trovärdigt manus och häftig ljussättning gör att filmen känns proffsig och trovärdig. Detta är en film vars tematik känns lika delar tidlös som modern, med en fin inblick i en persons liv. Vi vill hylla det fantastiska arbete som ligger bakom denna film.

Hedersomnämnanden

Publikens pris: Insiders: I skuggan av pandemin av Hugo Enmark
Publiken på VAFF Filmfestival fick rösta på sin favoritfilm!

Bästa foto: TEN’DETST av Alvaro Gonzales
Bästa foto går till en film som lyckas teleportera oss till en helt annan värld med hjälp av kameraarbetet. Med väl utvalda bilder, en stark känsla för komposition och många kreativa val utmärker sig denna film. Med ett foto som bjuder in, fascinerar och väcker känslor var detta ett enkelt beslut för oss i juryn.

Bästa kvinnliga skådespelare: Mikaela Gustafsson från Här är inget
Med en otrolig närvaro och trovärdighet står denna skådespelare verkligen ut. Hon lyckas med små medel och på ett ärligt sätt fånga publiken och gör det svårt att slita blicken från duken. Vi ser fram emot vad vi får se härnäst och delar med glädje ut priset för bästa kvinnliga skådespelare till Mikaela Gustafsson för rollen som Naomi i filmen Här är inget.

Bästa manliga skådespelare: Joacim Porseby från I skuggan av lagen
För en rollprestation som kändes lika delar trovärdig som gripande vill vi nu hylla denna skådespelare. Han lyckas fånga ett brett spann av känslor på ett nära och trovärdigt sätt under filmens gång, allt från hård kriminell till kärleksfull pappa. Vi delar med glädje ut priset för bästa manliga skådespelare till Joacim Porseby för rollen som Berg i filmen I skuggan av lagen.

Bästa ljuddesign: Grön av Clara, Lina, Naima, Manfred och Sanna
Bästa ljuddesign går till en film som verkligen låter ljudet stå i förgrunden. På ett skickligt sätt så har filmskaparna byggt en stämning och berättat en historia med hjälp av bankningar, en kran och rop.

Bästa personkemi: Nora Gyll och Carola Larsson Malmhed från Hjärtenebulosan
I denna film vill vi uppmärksamma den fina porträtteringen av en mamma och hennes dotters relation. Under filmens gång ser vi detta par samspela på ett väldigt fint och känslosamt sätt. Vi vill särskilt hylla det emotionella samtalet mellan mamman och dottern som förde oss i juryn till tårar. Bästa personkemi går till Nora Gyll och Carola Larsson Malmehed för rollerna Ayla och Aylas mamma i filmen Hjärtenobulosan av Linnéa Bylund.

Bästa produktionsdesign: Badges av Tim Svanborg
En film där varje scen överträffar den föregående, med locations som väcker nyfikenhet, spännande ljussättning och passande kostym känns denna film otroligt proffsig. Detta är en film där produktionsdesignen får stå i fokus och bära filmen, vilket den gör galant. Med hjälp av allt det visuella så blir man uppslukad i en ny och fulländad värld, fylld med spännande karaktärer.

Bästa stunt: Sista Droppen av Sixten Granström
Snygga stunt är svåra att få till, speciellt i komedier. Vi vill därför hylla dessa blodiga och komiska stunts, som med lika delar finess som kreativitet fångar publiken. Snygga kameravinklar och kreativa vapen gör dessa stunts speciellt chockerande och roliga.

Lättvikt

Bästa komedi – LARS
Bästa klippning – Snubbén
Bästa ljuddesign – En oförglömlig födelsedag
Bästa manus – Konsekvens
Bästa kostym – Ett UFO på Ersboda
Bästa kamera – Fyra i rad
Bästa ljus – Tre Melody
Bästa skådespelare – Den dansande damen

Skrivet av johan juni 4th, 2024


« Till nyhetssidan