VAFF filmfestival 1/6-2/6 2024

TACK FÖR ÅRETS FILMFESTIVAL! 43st kortfilmer, mingel, prisutdelning och tre st super-spännande föreläsningar hann vi med under årets roligaste helg. Nu laddar vi inför Novemberfestivalen!
Missade du prisutdelningen och är nyfiken på årets vinnare? Du hittar alla motiveringar HÄR


Plats: Biostaden Avenyn, Skellefteå
Datum: 1/6-2/6 2024
Schema: Fullständigt schema hittar du HÄR
Fri entré
Deadline för att anmäla film: 2024.05.17

OM FESTIVALEN
VAFF är en Västerbottnisk filmfestival där du kan tävla med din kortfilm, lyssna på spännande föreläsningar, träffa andra filmare och se på en massa bra kortfilm!

SCHEMA Fullständigt schema hittar du HÄR
LÖRDAG 1/6 kl 10:30 – 21:00, Biostaden Avenyn, Skellefteå
10:30 – Dörrarna öppnar
11:00 – LÄTTVIKT med prisutdelning!
12:15 – Lunch
13:00 – MELLANVIKT
14:40 – Fika – vi bjuder!
15:10 – TUNGVIKT
16:40 – Paus, RÖSTA PÅ PUBLIKENS PRIS! 
17:00 – ÖPPEN SEKTION 1
17:45 – PRISUTDELNING för Mellanvikt och Tungvikt!
18:30 – FILMARTRÄFF med pizza – Mingel för alla intresserade av film, vi bjuder på pizza och fika! Scenografi och attributmakeri-eleverna på Edelvik fkhs ställer ut sina slutprojekt. Plats: Hubben, Skellefteå

SÖNDAG 2/6 kl 10:00 – 17:00, Biostaden Avenyn, Skellefteå
10:00 – ÖPPEN SEKTION 2
10:45 – Paus
11:00 – TED KJELLSSON – regissören bakom bl.a Håkan Bråkan 1 och 2
12:00 – LUNCH – vi bjuder på baguette!
12:45 – PIERRE WIKBERG – Emmy-nominerad snowboard / rally filmfotograf
13:45 – Paus
14:00 – SKÅDESPELARE I FOKUS – Kiwi Casslind, Otto Fahlgren, Niilá Omma, Eva Blag
15:00 – FIKA – vi bjuder!
15:30 – ÖPPEN SEKTION 3
16:45 – TACK FÖR VAFF 2024

FILMVISNING OCH FILMTÄVLING
Filmvisningen är uppdelad i fyra sektioner: Lättvikt 0-15år, Mellanvikt 16-19år, Tungvikt 20-26år samt Öppen sektion. En jury kommer dela ut priser och hedersomnämnanden till filmer i sektionerna Lättvikt, Mellanvikt och Tungvikt. 

Lättvikt 0-15år
Här kan alla mellan 0-15år som bor eller kommer från Västerbotten visa sin kortfilm.

Regler Lättvikt:
– Regissören är mellan 0-15år gammal när filmen färdigställdes.
– Filmen får vara max 15 minuter lång, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter
– Filmen ska vara producerad år 2023 eller 2024
– Filmaren ska bo, jobba, studera eller komma från Västerbotten
– Filmaren ska ha rätt att använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen, vid frågor om rättigheter, kontakta Felicia

Mellanvikt 16-19år samt Tungvikt 20-26år – Uttagning till Novemberfestivalen
Här kan alla mellan 16-26år visa sin kortfilm. När man visar sin kortfilm här är man även med och tävlar om att få visa sin film på Novemberfestivalen. Novemberfestivalen, som även brukar kallas för SM i ung svensk film, är en filmfestival som äger rum i Trollhättan varje år.
Direktkvalificering: De filmer vinner Bästa Film på VAFF kommer direktkvalificeras till Novemberfestivalen.
Andra chansen: De filmer som vinner andra pris på VAFF kommer kanske visas på Novemberfestivalen, en jury från Novemberfestivalen väljer ut några av andra chansen filmerna som får tävla på Novemberfestivalen.

Regler Mellanvikt och Tungvikt:
– Regissören är mellan 16-26 år gammal när filmen färdigställdes. Om regissören är mellan 16-19 år tävlar filmen i Mellanvikt, är regissören mellan 20-26 år tävlar filmen i Tungvikt
– Filmen får vara max 15 minuter lång, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter
– Filmen ska vara producerad år 2023 eller 2024
– Regissören ska bo, jobba, studera eller komma från Västerbotten
– Filmen ska ha rätt att använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen, detta ska kunna bevisas. Vid frågor om rättigheter, kontakta Felicia
– Filmen får inte tävla i någon annan regions uttagningsfestival till Novemberfestivalen, dubbelanmälan leder till diskvalificering

Öppen sektion
Här kan du anmäla en film även om du är äldre än 26år eller har en film som är längre än 15 minuter. ALLA är med andra ord välkomna att anmäla sin film till VAFF så länge filmen eller filmaren har en anknytning till Västerbotten! Även här ska filmaren ha rätt att använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen. Inga priser kommer delas ut till denna sektion.

Deadline för att anmäla film är 17/5-24, anmälan är stängd


FÖRELÄSNINGARLäs mer HÄR
Årets VAFF Filmfestival har lyxen att gästas av:
Ted Kjellsson – erfaren regissör som legat 1:a på biotoppen med Håkan Bråkan 1 & 2, regisserat långfilmen Ensamma i Rymden och mycket mera kommer hålla en inspirerande och kul föreläsning om hans arbete med film.
Pierre Wikberg – Emmy-nominerad filmfotograf mest känd för sina snowboard- och rallyfilmer som han filmat åt bland annat DC Shoes (hans Gymkhana filmer har över 700 miljoner visningar på YouTube) kommer berätta om konsten att filma extremsport.
Skådespelarna Kiwi Casslind, Otto Fahlgren, Niilá Omma och Eva Blag kommer berätta om sina erfarenheter av att vara skådespelare. Kiwi har skådespelat i bland annat Kenny Starfighter – Dr. Deo slår tillbaka och hon har huvudrollen i filmen Bye Bye Boredom som släpps på bio i augusti (som hon redan fått en utmärkelse för!). Otto har skådespelat i bland annat HBO serien Björnstad och är just nu aktuell med Netflixfilmen Upproret (Sulis 1907). Niilá gjorde nyligen sin skådespelardebut i den omtalade Netflixfilmen Stöld. Eva har trots att hon bara är 14år vunnit bästa huvudroll och bästa biroll för sitt skådespeleri i två olika kortfilmer och har innan det varit med i TV-serien Zombie.

RESESTIPENDIUM
Bussresa
Om man har skickat in en film till VAFF och inte bor i Skellefteå men ändå vill delta på festivalen kan VAFF stå för bussbiljetterna!
Från Umeå: Umeå busstation tur/retur Skellefteå Busstation, det kommer stå en representant från VAFF på busstationen och betala in dig på bussen, se till att vara i tid!
Ditresa: Lör 1/6 kl 08:15 buss 100 från Umeå busstation till Skellefteå Busstation.
Hemresa: Sön 2/6 kl 17:55 buss 100 från Skellefteå Busstation till Umeå busstation.
Annan tid/ort: Vill man åka en annan tid eller från annan ort i Västerbotten får man själv betala för bussresan och sedan fylla i ett formulär för att få pengarna tillbaka. OBS kräver bild på kvittot – så tappa inte bort kvittot!
Gäller endast för bussresor inom Västerbotten.
Formuläret hittar du HÄR

Bussresa/hotell/mat
Vill du vara med på båda dagarna av VAFF 2024 men bor i annan ort i Västerbotten än Skellefteå? Vi har ett gäng hotellrum bokade, kan betala för bussresan och fixa fram måltider så att du kan delta på festivalen!
Begränsat antal platser – får vi in fler anmälningar än det finns platser kommer vi att göra ett urval. Sista anmälningsdag är 17/5, anmälan är stängd.


ÅRETS JURY

Otto Fahlgren
Otto är en 22-årig skådespelare, född och uppvuxen i Skellefteå. Hans uppväxt bestod mestadels av ishockey och musik. Han debuterade som skådespelare i Björnstad på HBO som släpptes 2020, vilket var första gången Otto stod framför en kamera. Just nu är han aktuell med historiska actiondramat Upproret (Sulis 1907), i regi av Nils Gaup, som nyligen släppts på Netflix.

Manna Bergström
Manna är en Umeå-baserad regissör, manusförfattare, skådespelare och allgörare. Med en omättlig hunger för allt som har med film att göra så har hon, trots sin unga ålder, byggt ihop ett imponerande CV, delvis genom att jobba på andras produktioner och delvis genom att regissera och turnera Sveriges festivaler med egna kortfilmer. Hon har även lyckats norpa åt sig några priser i processen. Med en stark anknytning till Västerbotten och en kärlek för sin hemstad så ligger Mannas fokus på berättelser från norr.

Pär Olofsson
Pär arbetade i Stockholm som frilansande reklamfotograf i 15år, numera tillbaka i Västerbotten och är delägare i multimediabyrån Try New Things. Pär jobbar med kommersiella projekt inom stillbild, film och 3D för företag såsom H&M Home, Klarna, Samsung, Sticker App och Fjällräven.


VAFF är en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan, 22-23 november 2024. Filmare i åldern 16–26år som bor, jobbar eller studerar i Västerbotten kan kvalificera sig till Novemberfestivalen genom VAFF. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering. Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på www.novemberfestivalen.se

Kontakt
Frågor om VAFF besvaras av Felicia på Film i Västerbotten.
Felicia Vesterlund
Producent av VAFF 2024
felicia@filmivasterbotten.com
070-5457715

Sidan uppdaterades: 2024-05-26